Tuesday, April 2, 2013

ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ



Την περασμένη Τρίτη, 26 Μαρτίου, επιστρέφοντας στην εκπομπή μου στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, μετα από μία ακόμη στάση εργασίας των δημοσιογράφων το προηγηθέν 3ήμερο, εξέφρασα την διαφωνία μου για την απουσία μας από τα συνταρακτικά γεγονότα της Κύπρου. Το site της ΕΡΤ είχε μείνει απενεργοποιημένο στην προ του δεύτερου, κρίσιμου, Eurogroup "εποχή", το ραδιόφωνο σίγησε ειδησεογραφικά, και η τηλεόραση, την ώρα των ειδήσεων, μετέδιδε παλιές ελληνικές κωμωδίες.

Αναφέρθηκα στις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας σε άλλες χωρες, που περίμεναν από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεοραση της Ελλάδας να τους ενημερώσει για τα πρωτοφανή τεκταινόμενα στη Κύπρο (που ηταν πρώτη ειδηση σε όλο τον κόσμο), και "έπεφταν" επάνω σε μία στεγνή ανακοίνωση που έλεγε ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απεργούν για τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες τους.

Είπα ότι ντρέπομαι, ως δημοσιογραφος, για αυτην την αποχή μας, άσχετα εάν τα αιτήματα είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν - υπογράμμισα μάλιστα, σε άλλη μου εκπομπή, λιγες μερες πριν, ότι δεν πρόκειται καν για αιτήματα, αλλά για υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει δεδουλευμένα των υπαλλήλων του. Στιγματίζοντας, επίσης, πολλές φορές, τις παρεμβάσεις του εκάστοτε εργοδότη της ΕΡΤ στον ενημερωτικό, κυρίως, χώρο του "μαγαζιού".

Ομως, εκείνες τις συγκεκριμένες "μερες της φωτιάς" στη Κύπρο, όπου άνθρωποι δικοί μας, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, και όχι Ρωσοι μεγιστάνες, έχαναν το βιος τους, το να απεργεις εσύ για δεδουλευμένα σου και υπερωρίες "ακούγεται κάπως".

Και υποοστήριξα πολλές φορές, ανοικτά και δημόσια, ότι μεγαλύτερο αντίκτυπο μπορει να έχει μία απεργιακή κινητοποιηση όταν κερδίζεις την συμπαράσταση του κόσμου, παρά όταν τον έχεις σε άγνοια ή και απέναντί σου. Υποστηριξα, ότι εκείνες τις μέρες, θα έπρεπε εμείς οι δημοσιογραφοι να είμαστε "στο μέτωπο", και όχι στα μετόπισθεν. Και ταυτόχρονα να ενημερώναμε τον κόσμο ότι "εμείς που αυτές τις μέρες καλύπτουμε τα γεγονότα στη Κύπρο, παραμένουμε απλήρωτοι", και ότι, εν πάσει περιπτώσει, "εμείς θα δουλεύουμε για να κρατησουμε όρθιο αυτό το μαγαζί που άλλοι θέλουν να γκρεμίσουν".

Όλα αυτά, τα απλά και απολύτως καθαρά, κάποιοι συνάδελφοι στην ΕΡΤ συμπύκνωσαν σε μία ανακοίνωση, που τοιχοκόλλησαν και ανάρτησαν παντού, κρατώντας μόνο τη φραση μου "ντρέπομαι που ειμαι δημοσιογραφος" (που όντως είπα, και δεν την παίρνω πίσω), και προσθέτοντας σε αυτήν, όχι κάποια αντίθετη επιχειρηματολογία, αλλά την γνωστή τακτική της λάσπης και της στοχοποιησης, που θυμίζει "σκοτεινά πράγματα", και που συμπυκνωνεται στη φραση, "αλλά δεν ντρέπεται για τον τριπλάσιο μισθό που παίρνει". Μπίνγκο!

Ο μισθός, είναι προσφιλές θέμα στη θυμωμένη κοινωνία μας σήμερα. Ο μισθός του καθενός. Εάν είναι μεγαλύτερος από τον δικό μου, είσαι ευνοημένος, διαπλεκόμενος, λαμόγιο, αντίπαλος και εχθρός. Εάν είναι μικρότερος, είσαι δικός μας, σύντροφος και συναγωνιστης.

Ο δικός μου μισθός, κατ' αρχας, είναι δημοσιευμένος στη "Διαύγεια", και εάν τον συγκρίνει κάποιος με μισθό 500-600 ευρω, ναι είναι σχεδόν τριπλάσιος. Είναι, όμως, προσκαιρη αμοιβή, αφου ειναι στα πλαισια μιας σύμβασης εργασίας τριών μηνών περίπου, και που λήγει σε μερικές μέρες. Η αμοιβή είναι ανά εκπομπή, και για πεπερασμένο αριθμό εκπομπών. Εάν χάσω μία, λόγω ασθένειας ή απεργίας, δεν υπάρχει αμοιβή. Οπως δεν υπάρχει και υπερωρία, πραγματική ή πλασματική. Ούτε και κανένα επίδομα. Οι εκπομπές που συνέπεσαν με αργίες, Χριστουγεννα, Πρωτοχρονιά, 25η Μαρτίου κλπ, έγιναν κανονικά, όπως προβλέπει η σύμβαση, χωρίς καμμία ενισχυμένη αμοιβή λόγω των ημερων.

Καθε 2ωρο εκπομπής εχει πίσω του άλλες τουλάχιστον τρεις ωρες προετοιμασίας. Και αυτο το ξερουν οι ακροατές. Φαινεται. Καλή ή κακή, θα το κρινουν άλλοι. Ενα, όμως, δεν ειναι: εκπομπή αρπαχτής.

Αυτό, λοιπόν, το "πακετο" μου προσφέρθηκε, με αυτους τους συγκεκριμένους όρους, αυτό πήρα! Ανεργος ήμουν. Εχοντας χάσει τη δουλειά μου στην "Ελευθεροτυπία", αρνούμενος να πάρω και μία εστω δεκάρα από το ταμείο ανεργίας γιατί ντρεπόμουν, και έχοντας αποποιηθεί, γραπτώς, την ανανέωση της σύμβασής μου, τον Ιανουάριο του 2012 στην ΕΡΤ, διότι πρώτον δεν θεωρούσα δίκαιο που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις συναδέλφων ικανότεροι εμου στο Τρίτο Πρόγραμμα (Φλωράκης, Μαλούχος, και άλλοι), και δεύτερον διότι, κατόπιν αυτού, αποφάσισα να δοκιμάσω την τυχη μου στην Κύπρο, κάτι που δεν δούλεψε καλά, και επέστρεψα "πιο άνεργος" ακόμα, τον Αυγουστο.

Στις απεργίες και στασεις εργασίας συμμετείχα κανονικά, πειθαρχώντας στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, και ασχέτως του γεγονότος ότι αίτημα των δημοσιογραφων ήταν να ανανεωθουν μόνο οι συμβασεις που εληξαν τον Ιανουαριο, και να μην υπάρξουν μπλοκάκια, εξωτερικες παραγωγές κλπ. Στην ουσία, δηλαδή, απεργούσα εναντίον του εαυτού μου, ζητώντας την "απόλυσή" του!

Αλλά, στα πολλά παράξενα και στρεβλά των καιρών που ζούμε, άς το πάρει το ποτάμι και αυτό. Εκείνο που δεν μπορει, όμως, να πάρει κανένα ποτάμι, είναι ό,τι έχω στη ψυχή μου μέσα, και επίσης την ελευθερία της έκφρασής μου, που νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι (κυρίως οι παλιότεροι, αλλά και πολλοί ξένοι συνάδελφοί μας σε "σκληρές χώρες" και απολυταρχικά καθεστωτα) έχουν δώσει δύσκολους αγωνες για να κερδίσουν.

Η ΓΣ των δημοσιογραφων της ΕΡΤ, με ψηφισμα της 28/03, αφου αναφερει οτι "η συνέλευση εξέφρασε ομόφωνα την «ντροπή» της για τον συνάδελφο Χρήστο Μιχαηλίδη που από τα μικρόφωνα της ΕΡΑ δήλωσε ότι ντρέπεται για την απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ενώ δεν «ντρέπεται» για την τριπλάσια αμοιβή του ως εξωτερικός συνεργάτης, αποφασισε την συνέχιση των στασεων εργασίας, καθημερινά, 6.30μμ - 8.30 μμ στην τηλεόραση, και 10-12πμ στο Δεύτερο Πρόγραμμα" - δηλαδή στο δίωρο της εκπομπής μου, μονο! (Το σχετικό link: http://dimosiografoiert.blogspot.gr/2013/03/blog-post_29.html)

Πειθαρχώ και σ' αυτήν την σαφέστατα στοχευμένη απόφαση. Αλλά δεν είναι δυνατόν να την επαινέσω κιολας, ή και να σιωπήσω. Άλλωστε υπάρχουν και συνάδελφοί μου άλλων ειδικοτήτων στην ΕΡΤ που επίσης έληξαν οι συμβασεις τους, και το μεγαλύτερος βάρος της προσοχής έπεσε μόνο στους δημοσιογραφους. Ελπίζω να μην ποινικοποιείται και η διαφωνία. Αν και οι ελπίδες μου, εδω και καιρό σ΄αυτόν τον τόπο, σχεδόν έχουν στερέψει.

Ζητώ συγγνώμη από τους ακροατές και τις ακροάτριες που δεν θα ακούσουν από μένα στο Δευτερο για κάποιες μέρες. Πόσες;  Όσες αποφασίσουν οι συνάδελφοί μου. Μπορεί και όλες, από τις λίγες που μου εμειναν. Ήδη, μου εχουν στερησει το δικαίωμα της ελάχιστης δουλειάς που μου προσφέρθηκε, ενώ εγω απεργούσα για να κρατήσουν εκεινοι τις δικές τους.

Ντρέπομαι, για μία ακόμη φορά!

19 comments:

  1. Αυτές οι συνεχείς απεργίες στην ΕΡΤ έχουν απαξιώσει, κατά ένα μεγάλο μέρος, το δελτίο ειδήσεων της.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ολόκληρη η ΕΡΤ έχει απαξιωθει Μερόπη μου. Και η ευθυνη δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο.

      Delete
  2. Κύριε Μιχαηλίδη σας εκφράσω την θερμή συμπαράσταση μου. Εύχομαι να επιστρέψετε σύντομα στην ραδιοφωνική εκπομπή που παρουσιάζετε στο δεύτερο πρόγραμμα. Μας λείπουν τέτοιας ποιότητας εκπομπές στο Ελληνικό ραδιόφωνο. Αν συνεχίσετε την εκπομπή σας σε κάποιον άλλο ραδιοφωνικό σταθμό, παρακαλώ να μας ενημερώσετε. Με εκτίμηση. Ένας από τους πολλούς ακροατές σας.

    ReplyDelete
  3. Αυτός που "πληρώνει" στο τέλος τέλος δεν είναι κατ'ανάγκη ο φταίχτης (και κάπως παρακινδυνευμένα θα έλεγα πως δεν είναι ποτέ ο φταίχτης).Keep faith

    ReplyDelete
  4. Και εμείς που τα διαβάζουμε ντρεπόμαστε γιαυτή τους την κατάντια. Είμαστε μαζί σου αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη

    ReplyDelete
  5. Έλαβα αυτό το e-mail από τον Γιώργο και Καίτη Τριτάκη, τους οποίους ευχαριστω από βάθους καρδίας.

    "Σας έχω γράψει και άλλοτε ότι οι εκπομπές σας αποτελούν για μας πραγματική πολιτιστική όαση.Συνδυάζουν
    την αξεπέραστη ποιότητα λόγου και μουσικής με το αναζωογονητικό ήθος.
    Διαμαρτυρόμαστε για το κατάντημα της συντεχνίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.Τη συγκεκριμένη απεργία,
    όταν η Κύπρος "καιγότανε",τη σχολιάσαμε δυσμενέστατα στις συζητήσεις μας.Φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει άλλα
    ήθη,δυστυχώς.
    Σας ευχόμαστε να έχετε δύναμη να αντιπαλεύετε για τη σωστή και την αληθεινή ενημέρωση.Θα σας ακολουθήσουμε
    σε όποιο χώρο βρείτε θέση ελεύθερης έκφρασης.

    Γιώργος-Καίτη Τριτάκη"

    ReplyDelete
  6. Υπομονή και επιμονή ειναι ισως η ρότα που πρέπει να κρατήσουμε μπροστά στο "τέρας" του λαίμαργου και ιδιοτελούς σωματείου. Η εποχή της ολιγαρχίας του δημοσίου και παρα-δημοσίου θα τελειώσει μιά κάποια στιγμή έτσι που έγιναν τα πράγματα. Θα σταματήσουν πιά να ενοχλούν τον διπλανό τους και ισως αποκτήσουν και καθρέπτη για να μπορέσουν να αναλογιστούν την πραγματική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Τσάμπα μάγκες που ψάχνουν ταυτότητα για να κάνουν γιουρούσι ειναι. Χρήστο καλή δυναμη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω πολύ Κωστη. Νομίζω ότι εχεις δίκιο.

      Delete
  7. Πάντα έλεγα ότι την ΕΡΤ τη χρειαζόμαστε, παρα τα κουσούρια της, πάντα απαντούσα σε όσους γκρίνιαζαν ότι "την πληρώνουμε εμείς στο λογαριασμό της ΔΕΗ" ότι "τα ιδιωτικά τα πληρώνουμε πιο ακριβά", πάντα προσπαθούσα να ξεχωρίσω τις καλές προσπαθειες που γίνονταν εκεί, ιδιαίτερα στο ραδιοφωνο και στο αγαπημένο Δεύτερο.
    Δυστυχώς τέτοια γεγονότα και συμπεριφορές δεν βοηθούν.
    Κάνουν βηματα πίσω, δεν το βλέπουν;
    Την εκπομπή σας θα τη στερηθούμε...

    ReplyDelete
  8. Καλημερα Νικη.

    Το Δευτερο οντως δεν φταιει σε τιποτα. Ειναι ισως ο καλυτερος μουσικος, και οχι μονο, σταθμος αυτη τη στιγμη. Αλλοι θέλουν να τον μικρυνουν.

    Σημερα, θα ειμαι στον αερα, επειδη ενημερωθηκα απο την διευθυνση οτι η ΕΣΗΕΑ δεν ενημερωσε σχετικα την ΕΡΤ για σταση εργασιας. Θα δουμε. Ετσι κι αλλιως, περιπου 10 εκπομπές απόμειναν.

    Χρηστος

    ReplyDelete
  9. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατι το συνδικάτο/απεργοί δεν χρησιμοποιούν την ΕΡΤ ως μέσω για να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα τους. Δεν θα ήταν πιό αποτελεσματική η διαμαρτυρία εάν κάνανε εκπομπες εκείνο το Σ/Κ/Δ με λεζάντα Απλήρωτοι αλλά σας ενημερώνουμε ή κάτι παρόμοιο; Κανείς στο εξωτερικό δεν έχει καταλάβει ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απεργούν τα ΣΚ και αργίες γιατί δεν τους έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των ΣΚ και αργιών. Ολοι νομίζουν οτι απλά τα μαγαζί διαλύθηκε εντελώς. Στην ΕΡΤ World δεν κάνουν καν το κόπο να το γράψουν ότι απεργούν και όσοι δεν παρακολουθούν τα τεκτενόμενα στο διαδύκτιο δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν Ελληνες και Κύπριοι ανά το κόσμο που περίμεναν απο την ΕΡΤ World να μάθουν τι γίνεται. Θα μπορούσαν να δείξουν λίγο σεβασμό στο κοινό τους και να τους ενημερώσουν γιατι δεν εκπέμπουν. Τι να το κάνουν να ακούν απο τα παραθυρα απο την Τρίτη και μετά για την συμπαράστη στους αδερφούς Κυπρίους και άλλα τέτοια φεδρά. Οταν έπρεπε δεν μπορούσαν να έχουν βάλει μια ανακοίνωση; Αυτή είναι η συμπαράσταση;
    Νίκη Τριανταφύλλου

    ReplyDelete
  10. Αμάν πια. Πήξαμε στην συντεχνιακή καμαρίλα και δη του Δημοσίου. Μήπως πρέπει οι κύριοι αυτοί - που σας ψέγουν για τον τριπλάσιο από τον δικό τους μισθό σας - να μας πουν πως προσλήφθηκαν στο ίδρυμα ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους ; Επίσης, τι ακριβώς κάνουν αυτής της κατηγορίας οι υπάλληλοι που να δικαιολογεί τον έστω και μικρότερο μισθό τους ; Αν θέλουν να πάρουν όσοι πραγματικά εργάζονται περισσότερα λεφτά, εκεί ας στρέψουν τα συνδικαλιστικά σαϊνια τον έλεγχό τους. Δηλαδή, στην αμοιβή βάσει του παραγόμενου έργου του καθενός και στην απήχηση/συμβολή που έχει στην αποστολή της ΕΡΤ (που απευθύνεται - αν δεν το έχουν αντιληφθεί - σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες). Αφού κάνουν αυτό, τότε και μόνον τότε θα έχουν το ηθικό ανάστημα να ασκούν αυτού του είδους την κριτική. Μέχρι τότε, όλοι εμείς τα κορόϊδα που δεν ακολουθήσαμε αυτή την διαδικασία σταδιοδρομίας στην ζωή μας, θα τους χαρακτηρίζουμε συντελεστές της διαπλοκής συνδικαλισμού-πολιτικών που ελπίζω δεν θα αργήσει να εξαλειφθεί και - κυρίως - θα μπορούμε να κυκλοφορούμε με ακέραιη την αξιοπρέπειά μας.
    Κ.Μ.

    ReplyDelete
  11. Αυτό φωνάζω συνεχώς, κυρία Τριανταφύλλου. Άλλοι απεργοί, δίνουν τα πάντα για ένα μικρόφωνο, μία κάμερα. Και εμείς που τα έχουμε αυτά "μεσα στα πόδια μας", δεν τα χρησιμοποιούμε. Και δεν λέω προπαγανδιστικά, αλλά για να ενημερωσουμε ακριβώς στον κόσμο, γιατί απέχουμε από τη δουλειά μας και τι ζητάμε.

    ΥΓ. Η κα. Τριανταφυλλου, όπως διάβασα στο twitter προφίλ της, είναι Ελληνίδα που ζει μόνιμα στην Μοζαμβίκη. Και προφανώς, είχε μεγάλη ανησυχία τις ημερες που απφασιζόταν το "κυπριακό κούρεμ", να μάθει από την δική μας κρατική τηλεόραση και το site της, τι γίνεται. Τι λέει η "Μαμά Πατρίδα".

    Χρ.

    ReplyDelete
  12. Μπραβο σας κυριε Μιχαηλιδη για την αξιοπρεπεια και το θαρρος...
    Που καταντησαμε

    ReplyDelete
  13. Αγαπητέ κύριε, πολύ φοβάμαι ότι θα έχετε την τύχη του κυρίου Πάσχου Μανδραβέλη και θα σας περάσουν από "Δίκη" οι κύριοι της ΕΣΗΕΑ. Σας εύχομαι καλό κουράγιο στα δεινά που θα σας έρθουν από την προαποφασισμένη "απόφαση" του "ειδικού δικαστηρίου" που ονομάζεται ΕΣΗΕΑ. Αλήθεια, γιατί δεν ντρέπεστε για το συνδικαλιστικό σας όργανο? Στη θέση σας, πολύ απλά, θα διαγραφόμουν μόνος μου από αυτό το "όργανο".
    Με εκτίμηση
    Σπύρος Αντύπας

    ReplyDelete
  14. Συμφωνώ μαζί σου και είσαι μέσα στη σκέψη μου.
    Με έκπληξη βλέπω ότι εδώ και καιρό σκεφτόμαστε παράλληλα. Ξεκινώντας βέβαια από άλλη βάση δηλαδή από την θέση του θεατή-ακροατή.
    Ειδικά το τελευταίο σχόλιό σου προς την κ. Τριανταφύλλου με καλύπτει 100%.
    Αλλά θα μπορούσες να πεις και ονόματα!
    Να γνωρίζουμε τελοσπάντων τους "δήθεν"! Τους "μπαχαλάκηδες"!
    Δεν μου φτάνει μια απλή καταγγελία!

    ReplyDelete
  15. Μπράβο για το κείμενο και για τις μουσικές ανάσες που μας δίνεις. Τράβα το δρόμο σου και μη σε νοιάζει. Έχεις "τον έπαινο του δήμου και των σοφιστών, τα δύσκολα και τ΄ ανεκτίμητα εύγε"- τους αναγνώστες σου και τους ακροατές σου δηλαδή. "Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα";

    Δημήτρης Φύσσας επίσης μπλοκάκιας("Άθενς Βός" και 9,84)

    Υ.Γ. Γι΄ αυτό, αγαπητέ άγνωστε φίλε και συνάδελφε, δεν έχω και δε θέλω να έχω την παραμικρή σχέση με την ΕΣΗΕΑ.

    ReplyDelete
  16. Απορία:
    Εγώ ο άσχετος, μπορώ να υποθέσω βάσιμα ότι η τρομοκρατία της ΕΣΗΕΑ είναι δεδομένος;

    ReplyDelete
  17. ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ με τον Χρήστο Μιχαηλίδη το συντομότερο δυνατόν πάλι στα ερτζιανά γιατί έχω πάθει ήδη στερητικό σύνδρομο.
    Εχει ελκυστική φωνή,λέει ωραίες,αληθινές και περίεργες ιστορίες,διαλέγει ποιοτική μουσική,αναφέρεται σε ουσιαστικά θέματα και δεν αναλώνεται σε τετριμένες κοινοτοπίες όπως κάνουν οι περισσότεροι για ευκολία αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο.
    Εκπομπή να βάζεις τραγούδια και να λές μόνον τα ονόματα των συντελεστών,κάνει και η γάτα μου η Γκλόρια.Πάει για Γκίνες!!!!
    Ολα τα άλλα που ακούγονται είναι εκ του πονηρού.
    Επειδή οι μικρόψυχοι πολεμούν όποιον αξίζει,πάμε κατά διαβόλου.
    Χρήστο σε περιμένουμε και είμαστε πολλοί.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...