Tuesday, April 2, 2013

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Του Περικλή Κυπραίου*



«Και είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και είδεν ο Θεός το φως, ότι καλόν. Και διεχώρισεν ο Θεός ανά μέσον του φωτός και ανά μέσον του σκότους.»

Σύμφωνα λοιπόν με την Γένεση ο μεγαλοδύναμος δεν δημιούργησε το φως για να υπάρχει ως plan b η διαφάνεια, αλλά για να είναι ξεκάθαρα τα όρια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

Κοντολογίς όταν κάποιοι υπόσχονται διαφάνεια σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού παριστάνουν κάποιον τυφλό πού μετά από μία εγχείρηση στα μάτια ξύπνησε σ’ένα θεοσκότεινο δωμάτιο και βλέπει πάλι σκοτάδι.

Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι και το σκοτάδι είναι διάφανο. Η λαϊκή σοφία διαθέτει υπέροχες εκφράσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως: «Μια τρύπα στο νερό».

Και για ποιο να πρωτομιλήσεις. Για το βάθος της τρύπας, ή για την ορμή του νερού πού μας έπνιξε;

Και μια που πιάσαμε κουβέντα για το υγρό στοιχείο νομίζω ότι

δεν χρειάζεται να είναι κανείς ωκεανογράφος για να διαπιστώσει ότι τα νερά που περιβρέχονται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος είναι Διαφανέστατα.

Δηλαδή για να ψαρεύει κάποιος σε «Θολά νερά» ή πρέπει να ψάξει να τα βρει, παρακινούμενος από διαστροφή, ή να είναι … πολιτικός!

Και για να μην μακρυγορούμε. Τα ξεκάθαρα πράγματα δεν έχουν ανάγκη Κανενός είδους δ ι α φ ά ν ε ι α .

Η φράση της Γένεσης είναι παραπάνω από σαφής, για τον διαχωρισμό φωτός και σκοταδιού.

Σκοτάδι λοιπόν σημαίνει απουσία φωτός.

Και για να διαρκέσει τόσο πολύ αυτή η αξημέρωτη νύχτα, κάποιοι πρέπει οπωσδήποτε να «εργάζονται τα έργα του σκότους»

Στην θεραπεία του εκ γενετής τυφλού ο Ιησούς του χάρισε το φως. Οι ελεεινοί φαρισαίοι άρχισαν να ανακρίνουν τον θεραπευμένο τυφλό και τους γονείς του προκειμένου να υπάρξει … Διαφάνεια.


Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα, δεν είναι καθόλου συμπτωματική.
 
* Ο Περικλής Κυπραίος, πολύτιμος συνεργατης του ιστολογίου μας, είναι εκπαιδευτικός, διδάσκει Θεολογία σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης στη Πάτρα, αλλά είναι και εξαιρετικός συνθέτης, στιχουργός και ποιητής.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...