Tuesday, April 30, 2013

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ



Του
Λευτέρη Κουσούλη*


Οι αξιωματούχοι θα είναι εκεί. Η σκηνοθεσία θα έχει τη γνωστή λαμπρότητα. Η παράσταση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Ο λόγος για την υποδοχή του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόκειται για μια γελοιότητα που πρώτη η Εκκλησία θα έπρεπε να έχει ζητήσει την κατάργησή της.
Το Άγιο και Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως, δεν έχει ανάγκη ούτε από τελετές ούτε από παραστάσεις. Η εξουσιαστική πράξη της υποδοχής του και η απόδοση τιμών αρχηγού κράτους, βρίσκεται στον αντίποδα του πνεύματος που το Άγιο Φως αντιπροσωπεύει. Η Μεγάλη Εβδομάδα, που διανύουμε, είναι εβδομάδα δοκιμασίας και συναίσθησης της θυσίας, μέσα από την οποία γεννιέται ή μπορεί να γεννηθεί η ελπίδα και η Ανάσταση. Το μήνυμα των Παθών του Χριστού και η Ανάστασή του, είναι ένα μήνυμα ελευθερίας και με την έννοια αυτή, αντιστρατεύεται στον πυρήνα του κάθε εξουσιαστική εκμετάλλευσή του.
Οι αξιωματούχοι θα είναι εκεί. Ο λαός όμως θα είναι στις εκκλησίες. Για να πάρει από το χέρι των απλών ιερέων το Άγιο Φως, καθώς αυτοί τους καλούν με το «Δεύτε λάβετε φως».
Εκεί, ο λαός καταργεί στην πράξη την παράσταση, αυτή την απαράδεκτη παράσταση.
Καλή Ανάσταση σε όλους.
 
(*) Πολιτικός Επιστήμων.
 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...