Thursday, April 25, 2013

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (25.04.2013)

Καλημέρα.

Η "εκπομπή" σήμερα αρχίζει με το περίφημο Λάργκο από την όπερα "Ξέρξης" του Γκεόργκ Φρίντριχ Χέντελ, που ίσως οι παλιότεροι ακροατές από το Τρίτο να θυμούνται πόσες φορές το παίξαμε, και σε πόσες παραλλαγές. Εδω, είναι για πιάνο και τσέλο, με σολίστ τον σπουδαίο Κροάτη τσελίστα Στιέπαν Χάουζερ. Που μοιάζει εδω να ζει κάθε νότα του.
 


Οι πιο δύσκολές μου μέρες στο ραδιόφωνο ήταν πάντα εκείνες που μέσα μου είχα βάρος που δεν ήθελα να το ξεφορτωθώ στον κόσμο. Δεν τα κατάφερνα πάντα. Αντίθετα, πολλές φορές το μοιραζόμουν, έστω και σε μικρότερες δόσεις. Τις μεγαλύτερες, τις άφηνα στη μουσική. Που όντως θεραπεύει πολλά.

Εδώ, τωρα, η "Σαμιώτισσά" μας, μεταφρασμένη στα αγγλικά, και τραγουδισμένη από ιαπωνέζικη χορωδία. Χάρμα!

 



ΑΛΒΑΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ. Αυτό ήταν το κλασικό, σύντομο ανέκδοτο της δεκαετίας του ’70 και ’80, πριν από την πτώση του κομμουνισμού, και όταν η γειτονική με την Ελλάδα χώρα ήταν από τις πιο κλειστές του τότε ανατολικού μπλοκ. Τώρα, όμως, υπάρχει πιο … κραυγαλέο ανέκδοτο:

 ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ στην Αλβανία! Εάν μας τόλεγε αυτό κάποιος από το ’90 έως το 2009, που η Ελλάδα δέχτηκε τεράστιο κύμα Αλβανών εργατών, θα λέγαμε «ή τρελός είναι, ή μας πάει περίπατο». Κι όμως να που ήρθε και αυτό! Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής «Καθημερινής», το 2012 περίπου 2500 άνθρωποι από άλλες χώρες αναζήτησαν και βρήκαν εργασία στην Αλβανία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Ανάμεσα σε αυτούς, και μάλιστα δεύτεροι σε αριθμό μετά τους Τούρκους, είναι οι εξ Ελλάδος οικονομικοί μετανάστες. Όπως λέμε, έχει ο καιρός γυρίσματα!  
 
 


Going back to basics.
My mistakes, my bad habits
poking my fingure in the marmalade jar
feeling the eyes of the world
on my sweetened lips - how beautiful!
What a wonderful taste
of innocent revenge
for always being told what to do
what is right
what is wrong
where the the sun normally rises from
keeping your arms glued to your shoulders
when you eat
your head high
when you're proud
your mouth shut when you speak.
Limitations I began to love
as they taught me the art of reaction!

 


Πρόταση για μια ταινία - υπάρχει σε DVD, την κατεβάζετε κι απ το Ιντερνετ αν θέλετε.

Of Gods & Men, Ενώπιον Θεών & Ανθρώπων.

Μια ταινία του Ξαβιέ Μποβουά, βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Στην βόρεια Αφρική, στα ,μέσα της 10ετίας του '90, 8 κιστερκιανοί Γάλλοι μοναχοί, που ζουν αρμονικά με την μουσουλμανική κοινότητα σε μια φτωχή περιοχή της Αλγερίας, πέφτουν θύματα απαγωγής από μια ένοπλη ομάδα ισλαμιστων.

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με ψυχραιμία, ηρεμία και π΄στη στον Θεό, αλλά μη παραβλέποντας ταυτόχρονα ότι η ζωή τους βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, οι μοναχοί αρνούνται την προστασία του στρατού και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μείνουν εκεί, στο μοναστήρι τους, στο Αλγέρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παίζουν: Άλμπερτ Ουίλσον, Μάϊκλ Λάνσντεϊλ, και άλλοι.

Βλέπουμε ενα μικρό, αλλά πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα από την υπέροχη αυτήν ταινία. Γεια χαρά, τα λέμε αργότερα.

 

3 comments:

  1. Αγαλλίασε η ψυχή μας κύριε Μιχαηλίδη, τι χαρά μας δώσατε σήμερα, που κάνατε “εκπομπή”, έστω και internet-ική !! Αν και… οφείλω να ομολογήσω ότι, ανήκω κι εγώ στους ανθρώπους, που δεν πιστεύουν σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας, ασφαλώς και έχει δύναμη, υπάρχει όμως και η άσχημη πλευρά, την οποία καθόλου δεν αγαπώ.

    Ανοίγω το ραδιόφωνο καθημερινά και όλοι οι σταθμοί, είναι απελπισία, ένα δράμα, με μια μικρή εξαίρεση το τρίτο πρόγραμμα. Θεέ μου… μας πήραν και τον πολιτισμό μας… αυτοί οι “ανάπηροι”… “ανάπηροι”, που στερούνται συναισθήματος, ακοής, παιδείας, χαράς, αγάπης γι΄ αυτόν τον τόπο. Τι κρίμα !

    Μείνετε "κοντά μας", έστω και με αυτή τη μορφή “ραδιοφώνου”, πιστεύω ότι το έχουμε ανάγκη πολλοί άνθρωποι...ακόμη και όσοι δεν εκφράζονται και αγαπούν τη σιωπή… άλλωστε ανήκω στους σιωπηλούς ακροατές σας, χρόνια τώρα… να όμως, που ήρθε η στιγμή και “έσπασα” τη σιωπή μου, με όλα όσα βλέπω, ακούω και συμβαίνουν… δυστυχώς…

    Σας στέλνουνε την εκτίμησή μας, αγάπη και αγκαλιές από το Ιόνιο, α.μ.

    Ένα υπέροχο τραγούδι για σας κύριε Μιχαηλίδη, από όλους εμάς ! Ανταποδίδουμε τις τόσο ενδιαφέρουσες προτάσεις σας !

    "Αλλά τα βράδια"
    Από το CD "Φυσάει" του Γιώργου Τσαγκάρη
    Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Απαγγελία: Μιχαλόπουλος
    Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης

    http://youtu.be/vfDVeq2RpEI

    ReplyDelete
  2. Η ταινία, Of Gods and men, εξαίσια! Ανταποδίδουμε, με όλο το σεβασμό, α.μ.

    http://youtu.be/1FnlcLBdgyo

    http://youtu.be/2_1UYs1FxAI

    http://youtu.be/ZNp8hYycx4c

    http://www.sarantakos.com/arx/arx_timwn28.html

    ReplyDelete
  3. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα !
    Με εκτίμηση α.μ.

    http://youtu.be/URujok9a-CE

    http://www.youtube.com/watch?v=kyD_L5G_AFs

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...