Sunday, April 14, 2013

ΚΚΕ: ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ, 58, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) από το 1974, και από χθες ο νέος Γενικός Γραμματέας του, διαδεχόμενος την Αλέκα Παπαρήγα που αφήνει τη θέση μετά από θητεία 22 χρόνων. Ο κ. Κουτσούμπας γεννήθηκε στη Λαμία, σπούδασε νομικά και οικονομικά, είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73, ως μέλος τότε της ΚΝΕ, και ήταν «πιστός υπηρέτης» του κόμμματος έκτοτε, και από διάφορες θέσεις. Η φιλία του με την κ. Παπαρήγα είναι άρρηκτη, η σχέση του με τον θεωρούμενο «ισχυρό άνδρα του κόμματος», Δημήτρη Γόντικα, «πολύ δυνατή», γνωρίζει και ελέγχει όλον τον μηχανισμό στον Περισσό, και νομίζω πως και μόνο αυτοί οι λόγοι εξηγούν την απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος να τον εκλέξει νέο γ.γ., αμέσως μετα το πέρας των εργασιών του 19ου συνεδρίου.

Ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον νέο γ.γ. ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως επειδή σε πολύ πρόσφατη ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας είχε πει ότι «περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνισταμένες του δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο». Προφανώς ο κ. Παπαδημούλης ποντάρει στη «μία».
 
 
 
 

 
 
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, 68, μακροβιότερη και πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, γενική γραμματέας του ΚΚΕ από τα δύσκολα, για την Αριστερά,  χρόνια της αρχής της δεκαετίας του ’90, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και γκρεμίστηκαν με αυτό τα κόμματα του «υπαρκτού» με τα οποία το ΚΚΕ, όπως και το ΑΚΕΛ στη Κύπρο, είχαν αδερφικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, η κ. Παπαρήγα ήταν, και παραμένει ακόμα «ορθόδοξη κομμουνίστρα», κατά δήλωσή της μάλιστα. Παρέλαβε ένα κόμμα στιγματισμένο από την σοβιετική εμμονή του, και διασπασμένο έπειτα από την προσχώρησή του, το 1989 στον ενιαίο τότε Συνασπισμό της Αριστεράς. Η κ. Παπαρήγα είχε όμως εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες, και «μάζεψε» το κόμμα όταν όλοι έλεγαν ότι το ΚΚΕ …  τετέλεσται. «Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ κομμουνιστές του γλυκού νερού», ήταν η ιστορική δήλωσή της τότε. Και σε αυτήν την γραμμή παρέμεινε, θεωρώντας ως τέτοιους τους σημερινούς «Συριζαίους». Το ερώτημα γιατί φεύγει ή γιατί αντικαθίσταται, δεν απαντάται εύκολα. Ο Περισσός, σε θέματα «εσωτερικής διακυβέρνησης» δεν διαφέρει πολύ από το Βατικανό. Όμως, θεωρείται πως ένας βασικός λόγος είναι η αδυναμία της, μέσα στην χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση της Ελλάδας, με τον εργαζόμενο λαό να έχει φάει τα χειρότερα χαστούκια, το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει όλον αυτόν τον κόσμο, και τα εκλογικά ποσοστά του έμειναν τόσο καθηλωμένα, που το προσπέρασαν πολύ εύκολα ως και «οι κομμουνιστές του γλυκού νερού».


Η Αλέκα Παπαρήγα σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ετργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και εκπαιδευτικός. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά, ο άνδρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστυχημα το 2002, έχει μία κόρη την Βασιλεία, και σε προεκλογικό ντιμπέιτ το 2009 είχε δεχθει την ερώτηση «πως εσείς, μία κομμουνίστρα, σπουδάσατε το παιδί σας σε ιδιωτικό σχολείο;», για να δώσει την μόνη πρέπουσα απάντηση, που ηταν ένα αξιοπρεπές χαμόγελο σιωπής.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...