Tuesday, May 15, 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ​Σ

"Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές.  Οδεύει ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον.
Είμαι βέβαιος ότι όσοι το έπραξαν αυτό παρερμηνεύουν την επιθυμία και την εντολή του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου μας είπε ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, ότι θέλει να κάνουμε, όλοι μαζί, τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων, να ανοίξουμε παράθυρο ελπίδας, να δώσουμε ξανά αισιοδοξία, εθνικό σχέδιο για το μέλλον.


Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Έχασε ένα τεράστιο μέρος της εκλογικής και κοινοβουλευτικής του δύναμης. Άρα, μπορούσε και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πολύ λιγότερο απ’ ό,τι μέχρι τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Παραταύτα, από την πρώτη στιγμή, από το βράδυ των εκλογών, τηρήσαμε μια απόλυτα υπεύθυνη στάση. Ζητήσαμε ευθύς εξαρχής την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μνημονιακών και αντιμνημονιακών, προκειμένου να κάνουμε μια κοινή εθνική προσπάθεια, να βελτιώσουμε τις συνθήκες, να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, να αξιοποιήσουμε τους νέους συσχετισμούς επειδή καταφέραμε να φέρουμε τη  χώρα ως εδώ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό.
Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει με την ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση της Αριστεράς με την δική μας στήριξη, για να δοκιμαστούν στην πράξη προεκλογικές επαγγελίες. Υιοθετήσαμε την πρόταση του κ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση διετούς διάρκειας με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι υπήρχε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης ανεξαρτήτως των λεκτικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη πως χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε οι υπόλοιποι.
Σήμερα, ακούσαμε να διατυπώνεται από τον κ. Καμμένο η πρόταση πως μπορούμε να στηρίξουμε με ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, δηλαδή να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και να κάνει όλα όσα αυτός νομίζει. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή , δεν νομίζω ότι ήταν αυτή η εντολή του ελληνικού λαού, να σχηματιστεί μια παρόμοια κυβέρνηση.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια σήμερα να πείσουμε και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, στο μέτρο που εξαρτούσε την στάση της από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες. Δεν το πετύχαμε.
Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα πρακτικά αυτά θα δει, αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο, τις στρατηγικές των κομμάτων., τις σκοπιμότητες. Θα δει ότι, δυστυχώς, επικράτησε αλαζονεία, μικροκομματισμός, τυχοδιωκτισμός. Θα δει ότι είναι πολλοί, δυστυχώς, αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων και οι οποίοι έχουν παρεξηγήσει την ψήφο της 6ης Μαΐου.
Η Πατρίδα μπορεί να βρει τον δρόμο της. Θα αγωνιστούμε για να βρει τον δρόμο της. Θα αγωνιστούμε από μια βάση η οποία είναι δυσμενής για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η Πατρίδα μπορεί να σωθεί αν το θελήσουν οι Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες που θα σταθμίσουν κόμματα, πρόσωπα, στάσεις, επαγγελίες. Θα δουν τι είναι αληθινό και τι είναι ψευδεπίγραφο και θα κάνουν μια πιο ώριμη, μια ιστορικά σταθμισμένη επιλογή στις επόμενες εκλογές.
Δεν έπρεπε να πάμε εδώ, πηγαίνουμε αναγκαστικά. Ας πάμε ενωμένοι, με τον καλύτερο τρόπο, ας προστατέψουμε τις κατακτήσεις των Ελλήνων.
Ας πάμε προς το καλύτερο και, για το όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο."

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...