Tuesday, May 15, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Εαν τυχόν πάτε στην Ιταλία προς την πλευρά της Τζένοβα και μάλιστα 100 χλμ ακόμα πιο δυτικά στην μικρή παραλιακή πόλη Imperia, είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσετε αυτά τα πολύ απλά και νόστιμα μπισκότα πασπαλισμένα με ζάχαρη. Η Imperia θεωρείται η έδρα του Ιταλικού ελαιολάδου επειδή εκεί πάνε τα πλοία απο άλλες μεσογειακές χώρες όπως η  Ελλάδα, το Μαρόκο η η Τυνησία να ξεφορτώσουν χύμα το υγρό κιτρινοπράσινο χρυσάφι τους, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια οι Ιταλοί προσθέτοντας και Ισπανικό ελαιόλαδο το προωθούν όμορφα συσκευασμένο σε φιάλες στις αγορές που έχουν δημιουργήσει εδώ και 100 χρόνια στις 5 ηπείρους. Ετσι, πολλά φαγητά  εδώ στην Imperia έχουν σαν βάση το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τα εξαίρετα θαλασσινά τους, τις γαρίδες η τα καλαμάρια σε ριζότα, σούπες, al pesto, κλπ...  Τα μπισκότα αυτά είναι πολύ πολύ απλά, δεν θέλουν σχήματα και φασαρίες, κομμάτια πλακέ που κόβονται στο χέρι... δηλαδή, απλά και νόστιμα πράγματα ! Μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε μέσα στο μείγμα και σκόνη αμυγδαλόψιχας οπότε τα τραγανά μπισκότα σας γίνονται ακόμα πιό νόστιμα !


ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
250 γραμμ ζάχαρη
250 γραμμ εξ. παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. κονιάκ
2 λεμόνια, το ξύσμα
300 γραμμ νερό
ζάχαρη
1 φλυτζ. αμυγδαλόψιχα σε σκόνη (προαιρετικό)


Αδειάστε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ του μίξερ το αλεύρι, την ζάχαρη (και την πραιρετική αμυγδαλόψιχα) και την μαγιά.

Ξεκινήστε να ανακατεύετε με το “φτερὀ”  και αρχίστε να προσθέτετε το νερό και  το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέστε το κονιάκ και το ξύσμα από λεμόνι, μία πρέζα αλάτι και μετά από 2 λεπτά σταματήστε το μίξερ και αδειάστε τη ζύμη σε ένα ξύλο.

Αφήστε τη για 10 λεπτά και μετά πάρτε κομμάτια όσο μιά γροθιά και απλώστε τα ένα ένα σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να αποκτήσουν ακανόνιστο σχήμα και πάχος όχι μεγαλύτερο από 1 εκατοστό.

Πασπαλίστε τα καλά με ζάχαρη και ψήστε τα σε αντικολλητοκό χαρτί σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και στους 100 βαθμούς για άλλη μισή ώρα ώστε να γίνουν τραγανά προσέχοντας να μην σας αρπάξουν.

Οταν βγούν απο τον φούρνο αφήστε να κρυώσουν λίγο και μετά σπάστε τα σε κομμάτια σε ακανόνιστα σχήματα.

Η κανονική συνταγή βάζει μὀνο ελαιόλαδο (500 γραμμ) και καθόλου νερό. Με τον τρόπο αυτό τα μπισκότα γίνονται πολύ βαρειά ενώ εδώ με την προσθήκη και νερού γίνονται πιό ελαφριά και πιο τραγανά.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...