Monday, May 7, 2012

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ελληνικός λαός  σήμερα άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σεβόμαστε την επιλογή του.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δεν σημαίνει όμως και τέλος της κρίσης. Γιατί η κρίση δεν προσδιορίζεται από τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά από την κατάσταση της οικονομίας και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Η κρίση βρίσκεται δυστυχώς σε πλήρη εξέλιξη.

Το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε τεράστιο εκλογικό κόστος, γιατί ανέλαβε να διαχειριστεί μόνο του την κρίση – όχι μόνο της οικονομίας, αλλά συνολικά της χώρας και άρα ταυτίστηκε με δύσκολα, σκληρά και δυσάρεστα μέτρα. Στη δική μας πλάτη, αλλά και με μεγάλη δική μας ευθύνη, στήθηκε ο ξέφρενος χορός της δημαγωγίας και του λαϊκισμού από δεξιά  και αριστερά.

Για εμάς, το ΠΑΣΟΚ,  η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα επώδυνη.

Ξέραμε ότι το τίμημα θα είναι μεγάλο και αναλάβαμε εδώ και καιρό να το πληρώσουμε, κάνοντας μια συναισθηματικά και πολιτικά ανυπόφορη, αλλά εθνικά αναγκαία στάθμιση: Πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του Έθνους. Η ιστορία θα κρίνει.

Άλλαξαν τα εκλογικά μεγέθη της Παράταξης. Πιστεύουμε όμως ότι παραμένει αμετάβλητος ο αξιακός και ιστορικός πυρήνας της.  

Ευχαριστώ από καρδιάς τους υποψηφίους μας, τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους μας. Άντεξαν σε μεγάλες πιέσεις. Δώσαμε μαζί έναν δύσκολο αγώνα, λέγοντας την αλήθεια και μόνον την αλήθεια. Αυτή είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη τώρα που θα ζητηθεί από όλους τους άλλους να εξοφλήσουν τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και υποσχέσεις.

Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική διαδρομή της παράταξης και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα περίοδό της.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναγεννήσουμε κατά κυριολεξία την Παράταξη και να προσδιορίσουμε εξαρχής, με ριζοσπαστική διάθεση, την ιδεολογική, ηθική, κοινωνική, οργανωτική και πολιτική της φυσιογνωμία.

Αυτή είναι και η προσωπική μου υποχρέωση, καθώς μου έλαχε να διαχειρίζομαι αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίσταση για την Παράταξη τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, υπό τις δυσμενέστερες δυνατές συνθήκες.

Θα επιτελέσω το καθήκον μου έχοντας συνείδηση της Ιστορίας.

Με βάση το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας.

Αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ.  Δηλαδή μέσα σε ένα πλαίσιο που κυριαρχείται σήμερα από τις  συντηρητικές  δυνάμεις και απόψεις. Το κάναμε με τη βασική σκέψη πως πρέπει η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη, για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας. Να είμαστε μέσα στην Ευρώπη με την προοπτική αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών που φαίνεται να αρχίζει σήμερα από τη Γαλλία. Να θωρακιστούμε όχι μόνο απέναντι στη δική μας εθνική κρίση, αλλά και απέναντι  στις επόμενες δύσκολες φάσεις της πανευρωπαϊκής κρίσης.

Ο ελληνικός  λαός σήμερα, δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα  είναι  προφανώς δύσκολος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων,  όπως την προτείναμε εμείς προεκλογικά.

Κατά μείζονα λόγο απορρίφθηκε η επιλογή της αυτοδύναμης κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία, που θυμίζω, ότι προκάλεσε επιμόνως τις εκλογές αυτές ζητώντας μία αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά δεν δόθηκε εντολή για ένα δήθεν ειδυλλιακό δρόμο εντός ευρώ, αλλά εκτός μνημονίου και υποχρεώσεων.

Μια Κυβέρνηση συνεργασίας του παλιού δικομματισμού δεν θα έχει, ούτε επαρκή νομιμοποίηση ούτε εσωτερική και διεθνή αξιοπιστία, ακόμη και αν συγκέντρωνε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με την συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που δηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, έχει νόημα. Έχει νόημα αν μπορεί να υπάρξει μια κοινή προγραμματική βάση, ωφέλιμη και ασφαλής για τη χώρα. Όχι όμως ένα αόριστο και αντιφατικό περίγραμμα, που απλώς σπαταλά τον ιστορικό χρόνο της πατρίδας, της οικονομίας, των νέων ανθρώπων.

Αυτή η πιθανότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας πρέπει να διερευνηθεί, το επιβάλει άλλωστε το Σύνταγμα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και ταχύτητα.

Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή προτείνοντας ένα πλαίσιο που επιτρέπει:
-          Πρώτον, η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
-          Δεύτερον, να δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες οι απόψεις που βασίζονται στην υπόθεση πως μπορεί το μνημόνιο να χαλαρώσει, πέρα προφανώς από το σημείο που εμείς, με πολύ συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο, προτείναμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και την προσαρμογή σε τρία αντί για δύο χρόνια.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για την οικονομία, τις τράπεζες,  την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών. Πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση με ευθύνη και ικανότητα λήψης αποφάσεων. Το ζήτημα τώρα πλέον δεν είναι σε ποιον στρέφεται η διαμαρτυρία των πολιτών, αλλά ποιος θα κάνει τη δύσκολη και υπεύθυνη δουλειά, ώστε να λειτουργεί η χώρα κανονικά. Με ασφάλεια.

Εμείς είπαμε, σε όλους τους τόνους, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και δεν ενδιαφέρεται να μετάσχει στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, παρά μόνο αν υπάρχει σαφής εντολή, κατεύθυνση και νομιμοποίηση. Αυτά που είπαμε προεκλογικά, τα λέμε και τώρα.

Περιμένουμε την τοποθέτηση των άλλων κομμάτων απέναντι σε αυτά που προτείνουμε που είναι, ελπίζω, προφανή και αυτονόητα.

Οι πολιτικές ηγεσίες που είπαν στο λαό ότι υπάρχει ένα άλλο σχέδιο, καλύτερο και ασφαλέστερο, από αυτό που προτείναμε εμείς, έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους.

Εμείς θα βοηθήσουμε ολόψυχα από τη θέση που θα έχουμε μέσα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Θεός της Ελλάδας ας μας βοηθήσει.

Είμαι βέβαιος ότι ο Λαός θα προστατεύσει το μέλλον της Πατρίδας.

1 comment:

  1. K.Βενιζέλο τα μέτρα που με τη δική σας ανοχή έχει υποστεί τα τελευταία 3 χρόνια ο λαός είναι πολύ πιο επώδυνα από τη σημερινή δική σας μέρα..πιστέψτε με!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...