Saturday, May 26, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: Καυτερή μυρωδάτη σάλτσα

Σε όσους αρέσουν οι καυτερές σάλτσες όπως το tabasco εδώ
θα βρούν μια πολύ καλύτερη εναλλακτική επειδή πρώτον καίει
λιγότερο και δεύτερον είναι πολύ αρωματική σε σύγκριση με το
χωρίς "προσωπικότητα" tabasco . Μπορείτε να βάλετε μέσα ό,τι
μυρωδικό σας αρέσει όπως αποξηραμένο θυμάρι, βασιλικό η δυόσμο. Επίσης έχει σημασία να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε ένα μυρωδάτο καλό ξίδι , όχι αυτά τα Πάρος , κλπ. ενώ το λίγο κονιάκ του δίνει μιά άλλη δια΄σταση. Τέλος, ακόμα και λίγο ξύσμα από πορτοκάλι θα την κάνει τόσο διαφορετική... Είναι θέμα γούστου !

ΚΑΥΤΕΡΗ ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

6-7 πιπερίτσες κόκκινες, καυτερές μακρόστενες
3 κ.σ. καλό ξίδι
1 κ.σ. κονιάκ
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χωρίς το φύτρο τους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλύνετε τις πιπερίτσες και κόψτε με ένα μαχαιράκι το κοτσάνι μαζί με 1 εκ , αφήνοντας τα σπόρια μέσα αφού αυτά έχουν δυνατή καυτερή γεύση. Κόψτε τις σε μικρότερα κομμάτια των 4-5 εκ.

Ρίξτε τις πιπερίτσες στη γυάλα του μίξερ, το ξίδι, το κονιάκ και τις 2 σκελίδες σκόρδου. Αφήστε τα υλικά να χτυπηθούν για 5 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να γίνουν σαν μια αραιή αλοιφή.

Αδειάστε σε ένα βαζάκι και αφήστε το 2 μέρες τουλάχιστον μέχρι να βγούν τα καυτερά αιθέρια έλαια μέσα την μάζα της σάλτσας.
Σουρώστε από ψιλό σουρωτήρι πατώντας στο τέλος με ένα κουτάλι να βγούν όλα τα υγρά. Πετάξτε ό,τι έχει απομείνει στο σουρωτήρι.

Μεταφέρετε την σάλτσα με ένα χωνί σε ένα μπουκαλάκι που να τρέχει με έλεγχο και διατηρείστε καλύτερα στο ψυγείο για ένα χρόνο.

Μπορείτε να βάλετε αντί για σκόρδο άλλα αποξηραμένα μυρωδικά, π.χ θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο και χρησιμοποιείστε την σάλτσα με μέτρο σε πάστες, ρύζι, ταμπουλέ, κλπ

1 comment:

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...