Monday, May 7, 2012

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τις διερευνητικές επαφές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είπα και το βράδυ της Κυριακής, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη.
Κι όπως δεσμεύτηκα, προσπάθησα να βρω λύση για μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία.
Ως πρώτο κόμμα πήρα τη διερευνητική εντολή και επιδίωξα να συναντηθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά σειρά εκλογικής δύναμης των κομμάτων τους.
-- Συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς.
-- Συναντήθηκα, στη συνέχεια, με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ…
-- Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του κ. Καμμένου, που αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί μας.
-- Τέλος τηλεφώνησα και στην κα Παπαρρήγα Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ και συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική.
Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται!
Εμείς πάντως, όπως είχαμε υποχρέωση,  κάναμε ό,τι ήταν δυνατό.
Ήμασταν, άλλωστε,  το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η Πολιτική του Μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε. Κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε, που έστω και αργά κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη της «επαναδιαπραγμάτευσης». Που αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής, όταν πρώτοι και μόνοι το είπαμε. Άλλο, αν σήμερα, το λέει η μισή Ευρώπη. 
Ήμασταν, επίσης, το μόνο κόμμα που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας.
Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο.
Κατόπιν τούτου,  ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...