Tuesday, May 15, 2012

Ο ΝΕΟΔΗΜΑΓΩΓΟΣ

Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΣΟΥΛΗ*


Η νεοδημαγωγία κατακλύζει το δημόσιο χώρο.

Σε όλες τις εποχές της κρίσης, από καταβολής κόσμου, η δημαγωγία φουντώνει σαν δυνατός άνεμος.
Ιδού και σήμερα ο νεοδημαγωγός επί σκηνής.
Αγέρωχος. Υψηλόφρων. Αυτάρεσκος. Υπεροπτικός. Υπερφίαλος και τυφώδης.
Ο νεοδημαγωγός εκφράζει και διεκπεραιώνει ένα κυνικό σχέδιο εξουσίας.
Αδιαφορεί παγερά για τους ανθρώπους.
Ως προ-ιστάμενος επί σκηνής διεκδικεί με κεκρυμμένη αδιαντροπία να ορίσει τις τύχες τους.

Ο νεοδημαγωγός είναι λαμπρός γνώστης των επιθυμιών, των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων.
Αγωνιά να τους κατανοήσει.
Αγωνιά να τους εκφράσει.
Πασχίζει να τους φέρει στην εξουσία.
Είναι ταγμένος στην υπηρεσία τους.
Αυτός υπάρχει γι’ αυτούς.

Κύριο εργαλείο του το Ψεύδος.
Και το ψεύδος αυτό, κάθε αυθεντικός νεοδημαγωγός, το στηρίζει με αλήθειες.
Περισσεύει στο λόγο του η αλήθεια.
Αυτός ορίζει το περιεχόμενό της.
Οργανώνει τη δημόσια έκφρασή της.
Χρωματίζει την πραγματική της ουσία.
Ο νεοδημαγωγός είναι παθιασμένος με την αλήθεια.
Πλην όμως. Τη δική του αλήθεια.
Η αλήθεια του νεοδημαγωγού ή οι αλήθειες του νεοδημαγωγού, δεν αποτελούν παρά μια στιγμή του ψεύδους του.

Ο νεοδημαγωγός δεν αναγνωρίζει κανόνες.
Αυτός ορίζει τα πάντα.
Αγνοεί τις συνθήκες.
Νομοτελειακός εκφραστής της ανάγκης, οι συνθήκες θα τον υπακούσουν.
Μπροστά του η πραγματικότητα δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης.
Αυτός ετάζει καρδίας και νεφρούς.

Ο νεοδημαγωγός αδιαφορεί για το μέλλον.
Τον ενδιαφέρει το ένδοξο 24ωρο.
Η παράσταση επί σκηνής.
Οι άλλοι ως θεατές υπάρχουν γι’ αυτόν.
Δεν θέλει να γνωρίζει τη συνείδησή τους.
Ο νεοδημαγωγός ένα μισεί: την ελευθερία.
Όλα τα άλλα μπορεί να τα παλέψει.
Ως ψευδής συνείδηση, μισεί κάθε ελεύθερη συνείδηση.

Ιδού, λοιπόν, και σήμερα ο νεοδημαγωγός επί σκηνής.
Τον παρακολουθούμε με το αγέρωχο, υψηλόφρον και αλαζονικό ύφος του να διεκδικεί την απόλυτη κυριαρχία .
Ο νεοδημαγωγός δεν είναι αφηρημένο πρόσωπο.
Δεν περνάει κρυφά και ανώνυμα ανάμεσά μας.
Κυριαρχεί επί σκηνής.
Και μην ψάχνετε στην ιστορία.
Είναι εδώ.
Χαρακτηριστικός του ιδεότυπος ο Αλέξης Τσίπρας.


(*) Πολιτικού αναλυτή, ιδρυτή και διευθ΄ύνοντα συμβούλου της εταιρείας πολιτικού σχεδιασμού και στρατηγικής "Λέγειν&Πράττειν".

5 comments:

  1. Καλημέρα αγαπητέ Χρήστο.

    Βλέπω ότι καί εσύ ανήρτησες τό άρθρο του αξιότιμου κου Κούσουλη που ανερτήθει πρίν μερικές ημέρες καί στο aixmi.gr καί έτσι σιγά - σιγά καί αντικειμενικά παίρνουμε την θέση μας στην μεριά που επιθυμούμε δηλαδή την ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη ! πότε λέμε για τον Κο Τζίμερο , τον Κο Μάνο , την Κα Μπακογιάννη κ.λ.π. καί βέβαια πρέπει το κυρίως πιάτο να συνοδεύεται καί απο συνοδευτικά σαν το άρθρο του έν λόγω κυρίου που εφ'όσον βρίθει απο εμπάθεια εναντίον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καί του προέδρου του μας είναι αρκετό , αλήθεια ό εν λόγω κύριος δεν είναι αυτός που είχε αναλάβει καί διευθύνων σύμβουλος στον Ελεύθερο Τύπο επι Γιάννας Αγγελοπούλου ? δεν είναι μήπως αυτός που ουσιαστικά οδήγησε στο κλείσιμο της εφημερίδας έχωντας καί το παρατσούκλι " βαρύ πυροβολικό της Γιάννας Αγγελοπούλου " ?

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
  2. Αγαπητέ Θοδωρή.

    Μερικά πράγματα:

    1. Στο προσωπικό μέιλ σου, σου απάντησα στα όσα μου καταμαρτυρούσες. Επανέρχεσαι στα περί Τζίμερου και "νεοφιλελευθερισμού". Θα ήθελα να μου εξηγούσες, κατ' αρχάς, επειδή αυτή η καραμέλλα πολύ πρόχειρα μασιέται στην Ελλάδα (αλλά και αλλού), τι εννοείς, και τι καταλαβαίνεις εσύ για τον όρο "φιλελευθερος" (εδώ, σε προτρέπω να ανατρέξεις λίγο στην σύγχρονη πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ, όπου ο liberal, σε διαβεβαιώ, ότι ήταν πολύ πιο προοδευτικός απ' ό,τι εσύ, και εγώ, και όλοι οι νυν σύντροφοί σου).

    2. Τον Τζίμερο τον παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Δεν τον ψήφισα - και το λέω αυτό γιατί βλέπω ότι και εσύ, δυστυχώς, αρχίζεις να κολλάς ταμπέλλες.

    3. Τον Λευτέρη τον Κουσούλη τον ξέρω χρόνια, τον παρακολουθώ, και εκτιμώ πολύ το μυαλό και το ήθος του. Έχω διαβάσει πολλά κείμενά του, και θεωρώ ότι εσύ που μάλλον δεν έχεις διαβάσει, παρά μόνο αποσπασματικά, αφήνεσαι στον εύκολο λαικισμό του τί λένε κάποιοι για αυτόν, του τύπου "βαρύ πυροβολικό της Αγγελοπούλου". Κάποτε στην Ελλάδα θα πρέπει - α και δεν είμαι αισιόδοξος - να λέμε τι πιστευουμε εμείς, με βάση το μυαλό και τη λογική μας, και όχι τι λένε κάποιοι άλλοι, κατα το δοκούν.
    3. Το άρθρο δεν το αναδημοσίευσα από το aixmi.gr. Ο Λευτέρης τα στέλνει και σε μένα, για να τα δημοσιεύω στο filoftero με την άδειά μου.
    4. Η δημοσίευση ενός άρθρου, δεν σημαίνει και "υιοθεσία" του.
    5. Γιατί δεν μου γράφεις και εσύ ένα άρθρο/σχόλιο για τον Τσίπρα, να το δημοσιεύσω αυτούσιο.
    6. Εμμένω στην άποψή μου ότι ο Τσίπρας επικαλείται δύο πράγματα, τον αντιμνημονιακό χώρο, και τον αριθμό των όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει την πολιτική του ύπαρξη. Ό,τι και να έχουν κάνει οι προηγούμενο, και έκαναν εγκλήματα (για τα οποία δεν έχουν τιμωρηθεί αρκετά, ούτε ποινικά, ούτε πολιτικά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), αυτός, με την στάση του την τελευταία εβδομάδα, δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η δύναμη όταν δεν ξέρεις πως να την διαχειριστείς, αλλά και πόσο κακό έχει ήδη κάνει στον τόπο. Εάν κα εσύ πιστευεις σ' αλήθεια, ότι η Ελλάδα δεν είνα σε άμεσο κίνδυνο, και ότι για αυτό φταίει μόνο το μνημόνιο, τοτε προφανώς ζούμε σε ξεχωριστούς πολιτικούς πλανήτες.

    Νασαι καλά,
    Χρηστος

    ReplyDelete
  3. "Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε Καίσαρ να σε σώσει
    κάτι που πάντα βρίσκεται σε αιώνια εναλλαγη
    κάτι που σκίζει τις θολές γραμμές τών οριζόντων
    καί ταξιδεύει αδιάκοπα τη ατελείωτη γη.

    Κάτι που θα 'κανε γοργά να φύηει το κοράκι
    που του γραφείου σου πάντοτε σκεπάζει τα χαρτιά
    να φύγει κράζωντας βραχνά χτυπώντας τα φτερά του
    προς κάποια ακατοίκητη κοιλάδα του νοτιά ! "

    Αυτά αντι σχολίων απλά καί μόνο για το μνημόνιο ν' αναφέρω ότι είναι εργαλείο μιας συγκεκριμένης πολιτικής καί βέβαια δεν είναι μόνο ή Ελλάδα σε κίνδυνο αλλά όλο το ευρωπαικό σύστημα ! καί σε αυτό τουλάχιστον νομίζω πρέπει να συμφωνούμε φίλε Χρήστο.

    Φιλικά.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
  4. Κ. Αγγελίδη,
    το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να κάνουν ήρωες ανθρώπους σαν τον Τσίπρα που απλά είναι δημαγωγοί. Λένε ευχάριστα λόγια στον κόσμο για έξοδο από το κακό μνημόνιο, για επανακατανομή του πλούτου και απο κάτω τα πλήθη τον πιστευουν. Η ανυπαρξία κυβερνητικού προγράμματος φαίνεται από την απίστευτη μπουρδολογία των στελεχών του. Ο Γλέζος θα επιβάλει εισφορά 100 ευρώ/ μηνα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.0000, ο Στρατούλης θα δεσμευσει καταθέσεις.Κουβέντα από κανέναν για τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και που εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Μας ενοχλεί μόνο το ότι κατηγορούν τον Τσίπρα. ΕΛΕΟΣ!!!
    Ελπίδα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αρχίζω απο εκεί που τελειώσατε ΕΛΕΟΣ ! ή ημιμάθεια ώς γνωστό είναι χειρότερη της αμάθειας ! καί εσείς δεν ξεφεύγετε απο αυτόν τον κανόνα αφού έκων - άκων απλά αναμασάτε αυτά που ακούτε απο τα μ.μ.ε. , καί σας ρωτάω εσείς έχετε διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή απλά ότι έχετε ακούσει ? τα αντίστοιχα των άλλων κομμάτων τα έχετε διαβάσει ή καί αυτά απλά ότι έχετε ακούσει ? γιατί μόνο τότε μπορούμε να έχουμε λόγο στο τι δρόμο επιλέγουμε να ακολουθήσουμε καί τι ν' αφήσουμε , σίγουρα ό ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει την μαγική μπακέτα να λύσει τα προβλήματα καί σίγουρα αρκετές φορές πέφτει σε ολισθήματα αλλά το να έχει μεταβληθεί απο τα μ.μ.ε. σε αποδιοπομπάιο τράγο για οτιδήποτε συμβαίνει πάει πολύ ! καί τελικά το μόνο που μας μένει για όλους μας είναι αυτό του οποίου φέρετε τ' όνομα ΕΛΠΙΔΑ !

      Delete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...