Saturday, November 26, 2011

Γιατί να πάει μπροστά η Έλλάδα;


Ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας, ο Παναθηναικός, δεν αποκλείεται, διοικητικά, να περάσει στα χέρια ενός Σαουδάραβα πρίγκηπα, ονόματι Άλ Σαούντ. Αυτός, όμως, δεν ειναι το "πρόβλημά" μου - αν και για τους πλείστους βασιλικούς και πριγκηπικούς κληρονόμους μιας αστείρευτης πετρελαιοκίνητης δυναστείας, δεν είχα ποτέ, και δεν έχω ούτε και τώρα, την καλύτερη γνώμη.

Το "πρόβλημά" μου είναι "ο Έλληνας διαμεσολαβητής". Εν προκειμένω, ο κ. Βλάσης Τσάκας, που τον βλέπετε στη φωτογραφία, και ο οποίος είναι εκείνος που έφερε τον νεαρό πρίγκηπα σε επαφή με τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, γνωστό και ως "Τζίγγερ", η οικογένερια του οποίου έχει τη πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναικός.

Μπορεί η εκκλησία μας να λέει ότι είναι αμάρτημα μέγα να κρίνεις, και κυρίως να κατακρίνεις τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν και οι ανθρωπιστικές σπουδές που, τεκμηριωμένα πλέον, παραδέχονται ότι η εμφάνιση ενός ανθρώπου (και δεν εννοούν εδω το τί φοράει, πως είναι η μύτη του, ή με ποιον τρόπο έχει χτενίσει τα μαλλιά του), ο τρόπος που συμπεριφέρεται και ο λόγος που εκφέρει, μπορουν να οδηγήσουν κάποιον σε ασφαλή συμπεράσματα για αυτόν, ακόμα και εάν τον γνωρίζει πολύ λίγο.

Ο εικονιζόμενος κ. Τσάκας, ειναι κλασική περίπτωση ανθρώπου που μόλις τον δεις και, κυρίως, μόλις τον ακούς να μιλάει, τον κατατάσσεις αμέσως σε "ειδική κατηγορία παραγόντων" του εν γένει "επιχειρηματικο-ποδοσφαιρικού" χώρου, με τους οποίους θα ήθελες νά εχεις παρτίδες μόνο εάν ανήκεις και εσύ στην ίδια συνωμοταξία. Το γεγονός, φερ ειπείν, ότι ο γεννηθείς στο χωριό Πανόραμα του Ηρακελίου Κρήτης, που αρέσκεται να δηλώνει ως επάγγελμά του εκείνο του "συμβούλου επιχειρήσεων", έχει συνάψει γνωριμία μέ έτερο "ομοίου είδους", τον κ. Μάκη Ψωμιάδη, επιβεβαιώνει την επιστήμη και όχι την Εκκλησία!

Ο κ. Τσάκας, όπως διάβασα τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του Βασίλη Γ.Λαμπρόπουλου στο "Βήμα" (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=420805): "Έχει ασχοληθεί με φωτοβολταϊκά στο Κιλκίς, με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, έχει καταδικαστεί για ακάλυπτες επιταγές στο Ηράκλειο ενώ έχει κατηγορηθεί και για υπεξαιρέσεις. Η ιστορία του περιλαμβάνει και τη γνωριμία του με τον Μάκη Ψωμιάδη μέχρι τις μπίζνες στην Τουρκία και στη Βουλγαρία...".

Δεν έχω πετύχει ούτε έναν άνθρωπο, από τον δικό μου, μικρό κύκλο, με τον οποίο να συζητήσαμε περί της επικείμενης αλλαγής διοικητικής ηγεσίας στον Παναθηναικό, που να μην είναι σίγουρος, χωρίς να ξέρει και πολλές λεπτομέρειες, ότι "αυτή η υπόθεση βρωμάει". Συμφωνούμε δε όλοι στο ότι η περίπτωση του μεσάζοντος κ. Τσάκα, είναι χαρακτηριστική της ... ποιότητας και του τρόπου με τον οποίο γίνονταν ανέκαθεν, και γίνονται ακόμα δυστυχώς, οι πλείστες δουλειές στην Ελλάδα.

Κάνω γνωριμία με έναν "πρίγκηπα", καλλιεργώ σχέσεις και με 5-6 "υπηρεσιακούς" η και επιχειρησιακούς παράγοντες εδω, πασσάρομαι ώς μάγκας που τα ξέρει και τα ελέγχει όλα, μιλάω "όμορφα και λαικά", του τύπου "ό,τι γουστάρεις, αγαπούλα, εγω ειμ' εδω", συμπεριφέρομαι large, με τα πούρα, τα ουίσκια, τα σκυλάδικά μου και τις γκόμενες τις δίμετρες (στις οποίες, βεβαίως, ο κάθε "πρίγκηψ" είναι ευκόλως ευάλωτος, πάντα), και να'το το deal!

Που για να γίνει, όμως, θέλει δύο. Και δυστυχώς, η μεγαλύτερη απογοήτευση δεν ειναι τόσο αυτός που έρχεται (μαζί και με το όποιο τσιράκι του), αλλά αυτός που φέυγει, που παραδίδει το πακέτο, το οποίο, εν προκειμένω, δεν είναι ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου (σιγά, μην του λείπουν του πρίγκηπα τέτοια), ούτε μια Φεράρι, ούτε, αν θέλετε, ένα τηλεοπτικό κανάλι με 3-4 ραδιοσταθμούς. Ειναι ένας σύλλογος με ιστορία. Και η ιστορία του, είναι οι άνθρωποί του. Κυρίως εκείνοι που παίζουν στο χορτάρι, και εκείνοι που κάθονται στις κερκίδες - πρωτα αυτοί.

Μια επιχειρηματική συμφωνία είναι θεμιτή. Πολλές φορές, και μία αλλαγή "καθεστωτος" είναι και απαραίτητη. Ομως, πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες - πρωτίστως ηθικοί, όσο και εάν αυτό φαίνεται δύσκολο (σχεδόν ... ανέκδοτο!) στον αδυσώπητο κόσμο του "financial give and take', όπως λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Ο τόπος μας, δυστυχώς, μοιάζει να ξεχειλίζει από τέτοιες συμφωνίες τύπου Τσάκα-Πρίγκηπα-Βαρδινογιάννηδων. Τα "ενδιαφερόμενα μέρη", από τη μία, και "ο μεσάζων" από την άλλη. Και τη μεγάλη ζημιά, στο τέλος, την πληρώνουν πάντα αυτοί που είναι έξω από την φωτογραφία...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...