Sunday, November 6, 2011

"ΝΑΙ" στο μαντρόσκυλο!


Από τις 11 το πρωί, μπροστά στη τηλεόραση, εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από το Μέγκα (με συμπαρουσιαστές τον Αντώνη Φουρλή και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο), παρελαύνουν, τηλεφωνικώς, πλείστοι βουλευτές, όλων των κομμάτων και όλων των αποχρώσεων.

Στις 12, αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει την θέση ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας, αρκεί να είναι μεταβατική, μικρής διάρκειας, περίπου 4 εβδομάδων, μέχρι να ψηφιστεί η Δανειακή Σύμβαση (και μόνο αυτή), να εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου μας, "να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη" και τέλος, να μήν είναι επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης ο Γιώργος Παπανδρέου. Ένας άλλος όρος, που έθετε μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς, εκείνος του να αποτελείται η κυβέρνηση συνεργασίας μόνο από τεχνοκράτες και σημαίνουσες προσωπικότητες, και όχι από πολιτικούς, φαίνεται να μήν ισχύει πια.

Στην τηλεόραση τώρα μιλάει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, που τον βλέπω και τον ακούω συνεχώς και παντού. Είναι από εκείνα τα πρόσωπα στα οποία πηγαίνει αμέσως η σκέψη σου όταν φαντάζεσαι τό σκουριασμένο και φαύλο πολιτικό μας σύστημα. Δίπλα του, όμοιο γρανάζι του ιδίου συστήματος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Τραγάκης.

Στο θέμα της πιθανής δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας (ή "ενότητας", όπως επίσης τη λένε), οι βουλευτές των δύο κομμάτων φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει το ταχύτερο, αλλά η επιχειρηματολογία τους είναι δυσκοίλια, λες και κατα βάθος δεν την επιθυμούν.

Ο κ. Τραγάκης, κάποια στιγμή ανέβασε τον τόνο της φωνής του, για να πεί ότι "κόκκινη γραμμή για μας είναι η εποπτεία από την τρόϊκα". Αυτό, συμπλήρωσε, "είναι σαφώς παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας, και δεν το αποδεχόμαστε με τίποτα".

Έχω ακούσει αυτή τη θέση από πολλούς. Και έχω προβληματιστεί. Θα ήθελα πάρα πολύ να υποστήριζα και εγω τα λόγια του μεγάλου Γκάντι ο οποίος, όταν ο Βρετανός κυβερνητης στην Ινδία του είπε "μα εάν φύγουμε εμείς, θα γκρεμιστεί η χώρα, με τον εμφύλιο που θα ξεσπάσει μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων", εκείνος απάντησε "αγαπητέ μου, όσες διαφορές και να έχουμε μεταξύ μας, και έχουμε δυστυχώς πολλές, δεν θα βρείτε ούτε έναν πολίτη που να σας πεί ότι δεν προτιμά χίλιες φορές μία κακή κυβέρνηση δική του, παρά μία καλή κυβέρνηση ξένης δύναμης". Νομίζω πως αυτός ό "ένας πολίτης" που επικαλέστηκε τότε ο Γκάντι, στην προκειμένη περίπτωση, της Ελλάδας υπό την εποπτεία ανθρώπων της τρόικας, θα πρέπει να είμαι εγώ!

Ο ένας λόγος είναι ότι θεωρώ πως όλοι αυτοί οι μέτριοι πολιτικοί, που εάν δεν συμμετείχαν οι ίδιοι στη διαφθορά που έχει στραγγαλίσει τον τόπο, οπωσδήποτε καλλιέργησαν και συντήρησαν το έδαφος για να "ανθίσει", είναι οι πρώτοι που έχουν παραβιάσει, με τον τρόπο τους, αυτό που ευρύτερα εγω αντιλαμβάνομαι ως "εθνική ανεξαρτησία". Αυτοί προκάλεσαν την κρίση που έχει αναγκάσει την Ελλάδα να καταφύγει σε "ξένους μηχανισμούς". Αυτοί έφεραν την τρόικα στον τόπο μας, και τώρα κάνουν τους μάγκες λέγοντας ότι θέλουν μέν το δάνειο, αλλά δεν δέχονται έλεγχο από τους δανειστές μας, προφανώς διότι, ώς γνωστόν, του Έλληνος ο τράχηλος, έλεγχο δεν αντέχει.

Εγω τη θέλω την εποπτεία. Προτιμώ χίλιες φορές τον Ράιχενμπαχ, από οποιοδήποτε πολιτικό ή διοικητικό πρόσωπο δικό μας - πού, ακόμα και εάν είναι αδιαμφισβήτητης εντιμότητας, ακόμα και εάν είναι αποδεδεγμένα ικανός η ικανή, θεωρώ βέβαιο ότι εάν δεν υποκύψει στο σύτημα, πολύ γρήγορα θα αποβληθεί από αυτό.

Οι πολιτικοί που φωνάζουν ότι δεν θέλουν την εποπτεία, σίγουρα την φοβούνται. Διότι δεν αποκλείεται ο Ράιχενμπαχ και ο κάθε Ράιχενμπαχ να ανακαλύψει ακόμα περισσότερα, δικά τους "έργα". Δεν αποκλείεται να βγει στην επιφάνεια όλη η αλήθεια που υποψιαζόμαστε, αλλά που έως τώρα κατάφερναν, οι επιτήδεια της πολιτικής και οι πάτρωνές τους, να κρύβουν.

Εάν αυτή τη στγμή, ψάχνουμε να βρούμε, κατα απαίτηση των εταίρων μας, κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας", δεν είναι επειδή θέλουν να κηδεμονεύσουν τη χώρα, και να καταλύσουν την εθνική της υπόσταση, αλλά μόνο επειδή έχουμε αποδειχθεί χιλιάδες φορές ως τώρα αναξιόπιστοι και μη ειλικρινείς. Πολύ απλά: δεν μας πιστεουν πιά. Δεν μας εμπιστεύονται

Και επειδή, αυτοί βάζουν τα λεφτά, επειδή και αυτών οι οικονομίες κινδυεύουν άμεσα με τα δικά μας "ήξεις-αφήξεις", οι άνθρωποι θέλουν, επιτέλους, να έχουν κάποιες σοβαρές εγγυήσεις ότι, ετούτη τη φορά τουλάχιστον, θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ότι θα εξυπηρετηθούν όλοι οι όροι των συμβάσεων. "Εάν δεν σας αρέσουν αυτοί οι όροι, να το λέγατε εξαρχής. Δεν μπορείτε να έρχεστε γονυπετείς και να ζητάτε βοήθεια, και όταν την λαμβάνετε, να μήν τηρείτε ούτε τους στοιχειώδεις όρους της."

Ναί, είμαι υπέρ της εποτείας, δυστυχώς. Οπως ήμουν και υπέρ της ιδιωτικοποιησης της "Ολυμπιακής", και ας μη μου αρέσει καθόλου εκεί όπου βρίσκεται τώρα, αλλά δεν την πληρώνω εγώ. Οπως ήμουν υπέρ της ιδιωτικοποιησης του ΟΤΕ, όπως χάρηκα όταν το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνων έφυγε από τα χέρια των δημόσιων χαβαλέδων. Θα ήθελα να μπορουσαμε να διοικούσαμε μόνοι μας, αποτελεσματικά αυτους τους οργανισμούς. Αλλά δεν μπορουμε. Και, μεταξύ μας, έχω πειστεί κιολας ότι δεν πρέπει κιόλας. Γιατί όσο εμπλέκται το κράτος στο επιχειρείν, τόσο πιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό γίνεται.

Είμαι υπέρ της εποπτείας, γιατί έτσι όπως είμαστε, δεν μπορουμε να κάνουμε τη δουλειά μόνοι μας. Πρέπει να ξηλωθεί το σύστημα, ώστε να αναδυθούν νέες δυνάμεις, αμόλυντες, και πρόσωπα καινούργια, άφθαρτα και ανέγγιχτα από την μετριότητα και την σαπίλα που μέχρι τώρα βλέπουμε και ξέρουμε.

Είμαι υπέρ της εποπτείας, και θα ήθελα να επεκταθεί, όχι μόνο στο έργο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί, είναι το άλλο μεγάλο άντρο της διαφθοράς. Εκεί, χρειάζονται εκατό Ράιχενμπαχ, όχι μόνο για να ελέγξουν εάν πράγματι, φερ ειπείν, για να δώσει ένας Δημαρχος άδεια για να ανοίξει κάποιος ένα φαγάδικο ή μια καφετέρια στον Δημο του, έχει τύχει να πάρει "κάτω από το τραπέζι" από 80.000 έως και 200.000 ευρω, αλλά να τους δοθεί και η αρμοδιότητα αυτόν τον δήμαρχο να μπορουν να τον στείλουν αμέσως στο δικαστήριο, αλλά και να "ακολουθήσουν" την δικαστική υπόθεση μεχρι και την γρήγορη, οριστική ολοκλήρωσή της. Θέλω μια εποπτεία, δηλαδή, ακόμα και στην άμεση και δίκαιη απόδοση παγματικής Δικαιοσύνης. Φέρτε 5 Ραιχενμπαχ αύριο, και εγγυώμαι ότι μεθάυριο θα έχουν βρεί, τουλάχιστον, τον Ψωμιάδη - έτσι για να ξεκινήσουμε από τα ... πιο ανώδυνα. Κι ας τον ξαναφήσει η δική μας Διακοσύνη να ξαναφύγει...

Εάν αληθεύει ότι η λίστα με τους "με ονοματεπώνυμο" μεγάλους φοροφυγάδες βρίσκεται στα χέρια, ή στα "υπ' όψιν", των βουλευτών, ή έστω των πολιτικών ηγεσιών, το πρόβλημά μου δεν ειναι ότι δεν δίδεται στην δημοσιότητα (εμένα δεν με ενδιαφέρει να μάθω ποιός "κλέβει", ούτε με βρίσκουν σύμφωνο οι φωνές του τύπου "κρεμάστε τους"), αλλά με "τρελλαίνει" ότι δεν βλέπω να γίνεται κάτι, άμεσα, ώστε να αναγκαστεί ο κάθε οφειλέτης να πληρώσει. Θέλω την εποτεία, γιατί ξέρω ότι αυτοί που "κρατάνε" τις λίστες, είναι πιθανώς και εκείνοι που έχουν "βοηθήσει" κάθε έναν από αυτούς τους μεγαλο-οφειλέτες και να αποκτήσει τη περιουσία του, αλλά και να μην πληρώνει τους φόρους του, και να κάνει τον "ελεύθερο κι ωραίο" στα κότερα, στα μπουζούκια, και στα φανταχτερα πολιτικο-επιχειρηματικά σαλόνια. Ο κάθε κ. Ράιχενμπαχ, έχω την ελπίδα ότι θα έχει στα χέρια του τα όπλα, ώστε να μπορεί να σταματήσει αυτό το αστείο.

Είχαμε ως τώρα τους μηχανισμούς, αλλά εκ τών πραγμάτων κρίνοντες, δεν απέδωσαν. Πανηγυρίσαμε στην αρχή, με τους "Ράμπο" της ΣΔΟΕ. Η υπάρξη και μόνο λίστας με περισσότερα από 9000 φυσικά πρόσωπα να χρωστάνε περίπου 30δις ευρω, είναι η τρανότερη απόδειξη της αποτυχίας αυτού του "σώματος" των τάχαστες αδιάφθορων. Δεν θέλω να μπω δε ούτε κάν σε συζήτηση περί διαφθοράς και μεσα στο ΣΔΟΕ. Ουτε θέλω να πιστεψω ότι η θέση του ελεγκτή σε μία εφορία είχε συγκεκριμένο τίμημα, και "αγοραζόταν" με δημοπρασία. Καλού-κακού, όμως, άς φέρουμε και για καταλλαγή αυτών των υποψιών, μερικούς Γερμανούς ελεγκτές και στις εφορίες μας. Τον χρειαζόμαστε, επειγόντως, τον μαντρόσκυλό μας.

Και δεν θα "πληγεί", σας ορκίζομαι, η εθνική μας ανεξαρτησία. Ούτε θα παραβιαστεί η εθνική μας κυριαρχία. Για αυτά, έχουμε φροντίσει κιόλας, εδω και καιρό, εμείς οι ίδιοι. Οι Ελληνες!

Ξαναγυρνω στην τηλεόραση, γιατί όπου ναναι βγαινουν ο Σαμαράς κι ο Παπανδρέου ...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...