Monday, March 26, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΓΛΥΚΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Οταν πρωτόφαγα πριν 30 χρόνια αυτά τα παξιμάδια (μπισκότα ; ) στην Ζάκυνθο καλεσμένος στο Φιλιοτέϊκο κόντεψα να αρρωστήσω απο την μεγάλη ποσότητα που έφαγα... Τραγανά, νόστιμα όσο δεν φαντάζεστε, με το κόκκινο κρασί και τα μυρωδικά τους, με ένα καλό ελαιόλαδο, είναι ένα Ζακυνθινό σουξέ που πουλιέται στην Ζάκυνθο παντού μεν, αλλά μὀνο 2-3 φούρνοι τα κάνουν καλά. Αυτή η συνταγη είναι από το βιβλίο "Επτανησιακή κουζίνα" των Diana Louis και June Marinos (Eλληνικά Γράμματα) και νομίζω είναι η καλύτερη απο 2-3 που έχω δοκιμάσει. Δοκιμάστε τα τώρα μάλιστα αυτή την περίοδο που είναι και νηστεία λλά νομίζω είναι τόσο νόστιμα που άμα τα φτιάξετε μι΄αφορά θα έχετε συνέχεια. Μπορεἰτε επίσης αν θέλετε να παραλείψετε τις σταφίδες ώστε να γίνουν πιό ελαφριά.




750 γραμμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. εξαιρ. παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κοφτή σκόνη κανέλλα
1 κ.σ. κοφτή σκόνη γαρύφαλλο
2 κ.σ. κοφτές γλυκάνισο
2 κ.γλ. baking powder

¾   φλ.  αμύγδαλα με τη φλούδα καβουρντισμένα,
       χοντροκομμένα στο μούλτι
½   φλ. μαὔρη σταφίδα
1 πορτοκάλι, το ξύσμα της φλούδας
1 φλ. κόκκινο κρασί
1 πρέζα αλάτι
σουσάμι


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ρίχνετε το αλέυρι σε ένα μεγάλο μπολ.   Ζεστάνετε λίγο το ελαιόλαδο μέχρι τους 40 βαθμούς και προσθέστε το στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατέψτε και μετά αρχίστε να προσθέτετε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι. Ζυμώστε καλά τα υλικά και προσθέστε αν χρειαστεί αλεύρι  η κρασί μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και σχηματίστε 3 η 4 κυλίνδρους διαμέτρου 4 εκ περίπου.
Πασπαλίστε τους κυλίνδρους με σουσάμι γύρω-γυρω και στη συνέχεια με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι κόψτε φέτες πλάτους 1,5 εκ περίπου. Απλώστε τις “φέτες” σε αντικολλητικό χαρτί και μετά πασπαλίστε ις με σουσάμι από πάνω η και από κάτω αν θέλετε.
Ψήστε για 60 - 70 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...