Wednesday, November 30, 2011

Φαήλος Κρανιδιώτης. Τον γνωρίσαμε ως δικηγόρο του Οτσαλάν. Μετα, χάθηκε. Και τώρα ξαναβγαινει στη φόρα ως: Ο "μυστικοσύμβουλος" του "οπλαρχηγού" Αντώνη!

Οι πρόσφατες διεργασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου προκάλεσαν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις στην Νέα Δημοκρατία. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, μυστικοσύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και προβεβλημένος εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς της ΝΔ, βρήκε την ευκαιρία να τα “χώσει” στους “5 ” της κεντρώας πτέρυγας  του κόμματος, που κινήθηκαν δραστήρια για την δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας . «Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Κολωνάκι, τη Μύκονο και την Αράχοβα δεν έχω κάνει, τα τιμολόγια μου είναι πληρωμένα στην ώρα τους, τις τιμές της αγοράς τις γνωρίζω και δεν είμαι πορφυρογέννητος. Δεν παρέλαβα από τον πατέρα μου κανένα πολιτικό τιμάριο, μόνο το παράδειγμα του”, απαντώντας σε δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη “ότι οι μόνοι αγώνες που έχει δώσει είναι για τον Οτζαλάν και τον Αραφάτ”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του κόμματος Γεράσιμος Γιακουμάτος, που σε ερώτηση αν γνωρίζει τον Φαήλο Κρανιδιώτη, διερωτήθηκε “Ποιόν, τον Φλωρινιώτη;”, κάνοντας, πως δεν άκουσε καλά. Ποιός είναι, όμως, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που προκαλεί εντάσεις στην Νέα Δημοκρατία σε μια περίοδο που  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να βαδίζει απερίσπαστο προς τον βασικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της εξουσίας;

Ο Φαήλος (Γαρουφαήλ) Κρανιδιώτης γεννήθηκε το 1965 στον Κορυδαλλό, στους κόλπους μιας λαϊκής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και η μητέρα του γαζώτρια σε βιοτεχνία στην Κοκκινιά. Για τον πατέρα του έχει γράψει σε ένα πρόσφατο άρθρο του: “Είμαι γιος «κοπρίτη» (απαντώντας στον χαρακτηρισμό του Θεόδωρου Πάγκαλου για τους δημοσίους υπαλλήλους). Πλαστιγγοποιού στον ΟΛΠ. Του μοναδικού σ’ όλο το λιμάνι. Όλη του την ζωή την πέρασε στα ντοκ, κάτω από τις γεφυροπλάστιγγες, να τις επισκευάζει και να τις συντηρεί.  Τόσο «κοπρίτης», που είχε πάρει σύνταξη κι ακόμη δυο και τρία χρόνια μετά, όταν χάλαγε καμία και περίμεναν ουρά τα φορτία για εκτελωνισμό, τον έπαιρνε ο διευθυντής, «έλα ρε Μίλτο, να χαρείς», πήγαινε ξανά στο λιμάνι και τις επισκεύαζε. Τζάμπα, γιατί οι αστέρες σοσιαλιστές κουμανταδόροι ποτέ δεν φρόντισαν για αντικαταστάτη”.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 1992 ασκεί την δικηγορία στην Αθήνα. Ενδιάμεσα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών και συγκεκριμένα στην 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.

Την ενασχόλησή του με τα κοινά την ξεκίνησε δίπλα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη (του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ) και στην συνέχεια συνδέθηκε με τον Αντώνη Τρίτση, αποτελώντας ηγετικό στέλεχος του Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Μετά τον θάνατο του Τρίτση  γνωρίστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και προσχώρησε στην “Πολιτική Άνοιξη”. Ο Σαμαράς γι' αυτόν είναι “αρχηγός και άμα λάχει και  οπλαρχηγός. Τόσα χρόνια που πορεύομαι μαζί του, αυτό που μ΄έφερε δίπλα του, αυτό που με κρατά κοντά του είναι η αγάπη του για την Ελλάδα, η οξύνεια και η συνέπεια που τον διακρίνει. Τον Αντώνη Σαμαρά δεν τον ήξερα, τον άκουσα και με γοήτευσε, τον βρήκα μέσω του 131 κι είμαι δίπλα του.

Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως πατριώτης και φιλελεύθερος. “Το πιο βάρβαρο, ακραίο, ολοκληρωτικό και φασιστικό πράγμα είναι ο νεοφιλελευθερισμός, είναι η κοινωνική ανθρωποφαγία την οποία πρεσβεύει”, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που οι νεοφιλελεύθεροι αποτελούν τη μειοψηφία στη ΝΔ. Για πρώτη φορά απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας το 1988, όταν συνελήφθη  επειδή πέταξε από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το στεφάνι που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Μπεντρεντίν Νταλάν.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης συνδέεται στενά με το Κουρδικό κίνημα την δεκαετία του ενενήντα, γνωρίζεται με τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και συμμετέχει ενεργά στην περιπέτεια του κούρδου ηγέτη ανά τον κόσμο το 1999, που τελικά οδήγησε στην σύλληψή του στο Ναϊρόμπι της Κένυας και την παράδοση του στην Τουρκία. Η γνωριμία του με τον Οτσαλάν: “Σαν να σε καλούσε στην Σιέρα Μαέστρα ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ένας μύθος, ένας επαναστάτης της εποχής μας”, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του. Το 2003 υπερασπίστηκε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και δύο στενούς συνεργάτες του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας , από το οποίο αθωώθηκαν για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και της διατάραξης της διεθνούς ειρήνης της χώρας. Γνωστές είναι οι σχέσεις του  με οργανώσεις Κυπρίων, Βορειοηπειρωτών, Κωνσταντινουπολιτών, Ποντίων, Ιμβρίων και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή. Φίλος και συνεργάτης του κύπριου αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη που δολοφονήθηκε το 1994 στη Λευκωσία από όργανα της ΜΙΤ.

Ο Κρανιδιώτης δραστηριοποιήθηκε από την εποχή της ίδρυσής του με την οργάνωση “Δίκτυο 21”, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την ακρίβεια, με αντικείμενο τη μελέτη και το δημόσιο διάλογο για τα εθνικά προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο Ελληνισμό και η οποία συχνά βρίσκεται στο στόχαστρο της αριστεράς , των “εκσυγρονιστών” και εν γένει των αντιεθνικιστικών κύκλων. Σήμερα κατέχει την θέση του προέδρου και πολλοί τον κατηγορούν ότι με την παρουσία πολλών μελών της οργάνωσης στην Νέα Δημοκρατία, επειχειρεί να αλλοιώσει το ιδεολογικό προφίλ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Ιούνιο του 2010 ήταν υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν εξελέγη. «Ξέρω ότι έβαλε μια φορά υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και δεν εξελέγη, μάζεψε 10-12 σταυρούς, κάτι τέτοιο» ήταν το δηκτικό σχόλιο του Μιλτιάδη Βαρβιτιτσιώτη. Πάντως έχει εκφράσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και προαλείφεται για υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Β΄Πειραιώς

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Φαήλος Κρανιδιώτης επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο με την περίφημη αποστροφή του για τους “ντιντήδες”. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα antinews (από την οποία συχνά εκφράζεται) για το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές των τομεαρχών στην Νέα Δημοκρατίας ανέφερε ότι «οι καιροί που ήδη ήρθαν απαιτούν ιδεολογικούς μαχητές, και όχι ντιντήδες. Απαιτούν σημαιοφόρους, και όχι κομψευόμενους διαδρομιστές» και χαρακτήρισε τους οπαδούς του μεσαίου χώρου «ανόητους διαχειριστές που νόμισαν πως θα κάνουν πολιτική μόνο με την “επικοινωνία”, πουλώντας τη γυαλιστερή συσκευασία της κενής ματαιοδοξίας τους. Μεσαιοχωρίτικος αγράμματος “αυτισμός”».

Πρόσφατα χαρακτήρισε «χάρτινη» την απειλή ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να πατήσει φρένο» και να μην ενδώσει στις έγγραφες εγγυήσεις που ζητούσαν οι “Τροϊκανοί”. Μετά την επιστολή Σαμαρά, υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμβιβάστηκε « δεν έβαλε την υπογραφή του σε ένα κείμενο με πέντε υπογραφές, όπως του ζητούσαν. Δεν δέχθηκε την υποταγή».

                                          **********
Για μερικούς, η πολιτική ειναι συναρπαστική «επειδή τους χωράει όλους». Η αλήθεια, είναι ότι η ζωή μας θα ήταν πολύ βαρετή, ίσως ακόμα και επικίνδυνα μονότονη, εάν δεν δεν τους χωρούσε όλους. Εάν δεν υπήρχαν οι «εκτός πλαισίου», όπως θεωρείται ότι ειναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Στη χώρα μας, όμως, αυτό το διαφορετικό, αυτές οι «άλλες φωνές», αν θέλετε, είναι περισσότερο φωνές του ντόρου, και λιγότερο φωνές της ουσίας. Τέτοιες, φωνές της ουσίας, έγιναν σπάνιο είδος. Τόσο μάλιστα,  που μείναμε μόνο με τον σαματά. Και κινδυνεύουμε να μας γίνει και κανόνας!...

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...