Tuesday, December 17, 2013

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΣΟΥΠΑ (Χιλιοδοκιμασμένη)




Η βάση της σούπας, είναι το Πουρέ Κάστανου. Για αυτό, θα χρειαστούμε:

400 gr. Έτοιμα προβρασμένα κάστανα (γαλλικά) – τα πουλάνε τα καλά σουπερμάρκετ.

½ φλιτζάνι φρέσκα κρέμα.

25 γρ. βούτυρο.

Αλάτι πιπέρι.


Βράζουμε τα κάστανα για περίπου 5 λεπτά, όπως είναι μέσα στο πλαστικό τους αεροστεγώς.

Τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε καλά, φυλάγοντας λίγο από το βρασμένο νερό, και με πολλή υπομονή τα λιώνουμε λίγα-λίγα, με την ανάποδη ενός κουταλιού σούπας, σε μία σίτα, αφήνοντας τα ψιλοτριμμένα κάστανα να πέσουν σ’ ένα μπολ που θάχουμε από κάτω. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει ώρα. Τα τελευταία χρόνια αφήνω τη δουλειά αυτή στο Moulinex!

Ακολούθως, ρίχνουμε το τριμμένο κάστανο σε ένα τηγάνι, ή κατσαρολάκι κατά προτίμηση, προσθέτουμε τη φρέσκα κρέμα, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι-πιπέρι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Εάν ο πουρές καστάνων είναι πολύ πηχτός, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό νερό όπου βράσαμε τα κάστανα ώστε να αραιώσει λίγο. Πάντως, ο πουρές πρέπει να είναι περισσότερο πηχτός, παρά νερουλός.



Για τη σούπα τώρα, θα χρειαστούμε:



30 γρ βούτυρο
1-2 φέτες μπέικον καπνιστό, ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προτιμήστε το λευκό κρεμμύδι)
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
1 «ξυλάκι» σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μέτρια πατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
Τον πουρέ από κάστανα που ετοιμάσαμε πριν
1 λίτρο νερό
1 κύβο κότας, από τα ξερά, θρυμματισμένος 
¼ φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (chives) για γαρνιτούρα.


Θερμαίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά, ή ώσπου να μαλακώσει, χωρίς να γίνει καφέ χρώμα, το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, την πατάτα, τον πουρέ κάστανου, το νερό και τον κύβο κότας.

Όταν πάρει βράση η σούπα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, και σιγοψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ή ώσπου τα λαχανικά μας να μαλακώσουν.

Μεταφέρουμε τμηματικά τη σούπα στο blender (Μουλινέξ), και χτυπάμε μέχρι να γίνει ωραία και λεία. Βάζουμε σε ένα μπολ, και συνεχίζουμε να χτυπάμε τμηματικά όλη τη σούπα ως το τέλος.

Μετά, ξαναβάζουμε την λεία πια σούπα μας στη κατσαρόλα, προσθέτουμε την φρέσκα κρέμα και ζεσταίνουμε, χωρίς να την βράσουμε, ώσπου να είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Περίπου 5 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε με γαρνιτούρα το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι για 4-5 άτομα. Αναλόγως, τροποποιείται. 

ΥΓ.: 3 πολύτιμα βοηθήματα επιστρατεύω στη συνταγή αυτή. Μια παλιά συνταγή της μάνας μου. Μια συνταγή από το Starters & Soups του Australian Womens Weeekly (από τις καλύτερες μαγείρισσες-νοικοκυρτές) και, για τον πουρέ κάστανου, τη μαγειρική μου Βίβλο, την Larousse Gastronomique.

6 comments:

  1. Ακουω κοιλια ν α γουργουριζει ,νοιωθω σαλια να τρεχουν ,βλεπω χαρουμενα ματια...καποιος πειναει?Εξ' ου και τα λαθη στο κειμενο?
    Καλη ορεξη!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως. Όταν γράφω συνταγές, με πιάνει λιγούρα, και αυτή δεν ειναι καλή σύμβουλος την ώρα της συγγραφής!

      Καλημέρα.

      Delete
  2. Φίλτατε Χρήστο.

    Όπως θα έλεγε καί ό Οβελίξ : ωραία καί νόστιμη αυτή ή συνταγή αρκεί να συνοδεύεται καί με κάτι...ελαφρύ π.χ. ένα αγριογούρουνο !!

    Φιλικά.
    Θοδωρής Αγγελίδης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ά, εσύ Θοδωρή μου το χόντρυνες το πράμα!

      Χρήστος

      Delete
  3. Δοκιμάστε στην συνταγή και τρούφα στο τέλος...απογειώνεται...

    ReplyDelete
  4. Μάθετε να μαγειρεύετε τις σούπες σας, χωρίς ζωμούς ζώων. Εκτός οτι είναι καλύτερες, είναι ηθικότερες. Δεν αξίζει να πεθάνει μια κότα για να βράσετε -μπλιάχ- πτωματοζούμι.
    Ελεος ρεεε, φτάνει πιά.
    Οχι και anonymous. Υπάρχει και το θηλυκό. Anonyma. ή καλύτερα Ελένη.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...