Διάβασα πρόσφατα, ότι επί των ημερών του ως Ευρωβουλευτής (ευτυχώς, πιά, δεν ειναι), ο Κύπριος πολιτικός (;) Μάριος Ματσάκης, είχε μια φαεινή ιδέα, την οποία και κοινοποιησε πρός ... πάσα κατεύθυνση. Συγκεκεριμένα:
"Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζήτησε ο Κύπριος πρωην ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον τότε υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Ματσάκης, λοιπόν, προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής. Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως ‘τροφή για σκέψη’ τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ‘ι’.
2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.
2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής: ‘αι’—> ‘ε’, ‘ει’—>’ι’, ‘οι—>ι’, ‘υι’—>ι’,'αυ’—>’αβ’, ‘ευ’—>’εβ’
4. Να καταργηθεί η χρήση του ‘γγ’ και να αντικατασταθεί από το ‘γκ’.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ‘ς’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘σ’.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το ‘ου’).Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας’.
Έλαβα πολλά e-mail εις απάντηση της φαεινής αυτής ιδέας του πολυπράγμονος Κύπριου πρωην Ευρωβουλευτή, που εδω και χρόνια, έχει κτίσει την όποια φήμη του γύρω από την ασυγκράτητη συνήθειά του να ανακατεύεται με όλα τα θέματα, ιδίως δε με εκείνα με τα οποία έχει τόση σχέση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
Μία πολύ εύστοχη αντίδραση στις αρλούμπες του κ. Ματσάκη, μου ήρθε από τον συγγραφέα και μελετητή κ. Ηρακλή Παπαδάκη, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
"Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup - bocou, ή το couteau - couto.
Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought -thot, αντί wrought - rot,
Ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit -Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher - Erbsleiher
και θα δούμε τι θα γίνει!!"
Λοιπόν, κύριε Ματσάκη μου, ιατροδικαστή στο επάγγελμα. Θα στο πώ με απλά, και όχι απλοποιημένα ελληνικά, με ωραίες, μάλιστα, πινελιές κυπριακών: Κόφ'τες τες πελλάρες, (σ.σ.: υπάρχει και άλλη λέξη, πιο ... ελληνική!), και ασχολήσου με άλλα θέματα. Η ελληνική γλώσσα, αγαπητέ κ. Ιατροδικαστά, δεν μπαίνει σε φορμόλη. Ηταν, είναι και θα παραμείνει πάντα ολοζώντανη!
Ας γράψει τις απόψεις του στην προσωπική του γλώσσα κι ας επικοινωνήσει με όποιον μπορέσει. Ας μα πει την αλφαβήτα του χωρίς λάθος και μετά να την προτείνει.
ReplyDeleteΈχουμε κούρεμα μισθών, κούρεμα χρέους, αλλά κούρεμα ω, υ, η, αι, ει,… και διαρθρωτική αλλαγή των φθόγγων σε φθόγκους… Η γλώσσα δε χρειάζεται ιατροδικαστές θεραπεύεται από γλωσσολόγους.
Για τη γλόσα δε ξέρω τίποτα, ούτε αν κατά Ματσάκη είναι γλόσα ή γλόσσα.
Η δήθεν απλοποίηση της γλώσσας είναι επικίνδυνη υπόθεση γιατί οι γλώσσες συμπυκνώνουν όλο τον πολιτισμό (δηλ. τη Ζωή) των λαών που τις φέρουν. Συμπυκνώνουν έννοιες και τρόπους σκέψεις σε όλο το χρόνο και το χώρο της ιστορίας.Και όπως έλεγε και η Μελίνα, μόνο έχουμε και μόνο αυτό είμαστε.
ReplyDeleteΠλούσιοι ως ευρωπαίοι θα γίνουμε μόνο αν μελετάμε τις γλώσσες μας (τη δική μας και των άλλων) σε όλο τους το βάθος.
Αν ο κ.Ματσάκης θέλει πραγματική απλοποίηση, ας προτείνει να μιλάμε όλοι java ή ακόμα καλύτερα γλώσσα μηχανής με αλφάβητο το "0,1".
Δ.