Sunday, November 6, 2011

Εν αρχή ην ...

Και μόνο η σημειολογία των προσώπων, και κυρίως της μη έκφρασής τους κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις για το πολιτικό μας σύστημα, για την ποιότητά του, και βεβαίως για το πώς και γιατί έφθασε η χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα. Δεν αντάλλαξαν ούτε ένα χαμόγελο, ούτε ένα βλέμμα, ούτε μία κουβέντα απλή, ανθρώπινη, φιλική. Μία «καλησπέρα», άς πουμε. Η κρισιμότης μιας συνάντησης, ιδίως εάν, όπως λένε, εξαρτάται από αυτήν η τύχη του έθνους, δεν μπορεί να εμποδίζει δύο ανθρώπους να τα συζητούν μεταξύ τους, και να τα βρίσκουν. Η χθεσινή εικόνα των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά, καθώς προσήρχοντο στο Προεδρικό, και κυρίως τη στιγμή που βρέθηκαν ο ένας κοντά στον άλλον και κάθισαν μαζί στο τραπέζι, ήταν ακριβώς η εικόνα ανθρώπων που δεν έμαθαν ποτέ να κάνουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ταυτόχρονα, στο τηλεοπτικό κανάλι Μέγκα, δύο κορυφαία, όπως τα λένε, στελέχη των δύο κομμάτων, ο κ. Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Λυκουρέντζος από την Νέα Δημοκρατία, αφού στην αρχή αντήλλαξαν φιλοφρονήσεις του τύπου «ξέρετε πόσο σας εκτιμώ», και «με όλο τον σεβασμό», επιδόθηκαν αμέσως μετά στην γνώριμή τους τακτική των αλληλοκατηγοριών.

Όπως και να έχει, όμως, η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά οι αρχηγοί των 2 μεγάλων κομμάτων, έστω και υπό την πίεση άλλων, προσπαθούν να κάνουν αυτό που δεν έκαναν ποτέ. Δηλαδή, να συζητήσουν μεταξύ τους, και να τα βρούν.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...