Sunday, March 24, 2013

ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ ΜΕΤΑ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ!

Μια "Συνταγή για την Ημέρα" για να τιμήσουμε την κατακουρεμένη Κύπρο μας. Είναι, και θα το πω λίγο κυπριακά, και λίγο καθαρευουσιάνικα, οι "πατάτες αντιναχτές, μετα κολιάνδρου", και βεβαίως δεν νοείται να εκτελεστεί η συνταγή αυτή με άλλες πατάτες από τις περίφημες πατάτες Κύπρου, που είναι διαθέσιμες παντού εδω στην Ελλάδα, και που καλλιεργούνται στα εύφορα πατατοχώρια στην περιοχή του Παραλιμνίου.

Η συνταγή ειναι το φίλου μου Χριστόφορου Πέσκια, ιδιοκτήτου του κατ' εμέ καλύτερου φαγάδικου (eatery) της Αθήνας, του Π-Box, στη Κηφισιά και στο Κολωνάκι, και δημοσιεύεται στον "Γαστρονόμο" της "Καθημερινής".

Λοιπόν, έχουμε και λέμε.



ΥΛΙΚΑ
(Για 4 άτομα)

-- 1 κιλό μικρές πατάτες (υπάρχουν και Κύπρου τέτοιες), προτιμότερο βιολογικές, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες.
-- Αλάτι.
-- 250 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Cabernet Sauvignon)
-- 30 κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι.
-- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (προσοχή, εξαιρετικά παρθένο, πάντα, ποτέ ραφινέλαιο, με προσμίξεις - εγω το λέω αυτό!)

 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σπάμε τις πατάτες μία-μία με μια πέτρα ή έναν μπάτη ή ένα βαρύ αντικείμενο, ώστε να κάνουν μία σχισμή. Τις αλατίζουμε καλά.
Τις τηγανίζουμε σε μία κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο που μόλις να τις καλύπτει, σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσουν (αυτό θα πάρει 10 - 15 λεπτά), δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε τις πατάτες για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Τραβάμε τις πατάτες με μια τρυπητή κουτάλα, πετάμε το λάδι, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ξαναρίχνουμε τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κόλιανδρο και ψήνουμε για 20 - 30 δευτερόλεπτα.
Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και «αντινάσσουμε» τις πατάτες (κουνάμε έντονα την κατσαρόλα για να ανακατευτούν) για 10 δευτερόλεπτα.

ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ: Τι άλλο; Το Cabernet με το οποίο σβήσαμε τις πατάτες.

(Για μένα, λέω εγω, όχι ο Χριστόφορος), το καλύτερο, από το ελληνικά, είναι του Χατζιμιχάλη. Μακράν.


 

1 comment:

  1. Geia sas,

    Ws Kipria, xairomai pou epilaxate mia tetoia paradosiaki mas sintagi. Exw na pw oti einai ena apisteuta eugeusto piato kai sas protinw anepifilakta na to dokimasete, toso na to mageirepsete oso kai na to geuteite. Tha ithela mono na kanw mia dieukrinisi, i perioxi stin opoia paragontai autes oi iperoxes patates einai i eparxeia Ammoxwstou. To Paralimni einai apla ena xwrio tis eparxeias Ammoxwstou. Logw tis katoxis tis Ammoxwstou, ti thesi tis polis exei pleon exei parei to Paralimni logw ektasis kai arithmou katoikwn.

    Sas euxaristw pou mas timate mesw autou tou tropou

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...