Sunday, March 3, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ, ΒΡΟΧΗ, ΚΟΕΝ, ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ...


My Famous Blue Raincoat. Το διάσημο μπλέ αδιάβροχό μου. Τραγούδι του Λέναρντ Κοέν, γραμμένο υπό μορφή επιστολής. Διηγείται την ιστορία ενός «ερωτικού τριγώνου», ανάμεσα στον ομιλητή, σε μία γυναικα που την λένε Τζέιν, και σε έναν ανδρα προς τον οποίο απευθυνεται το γραμμα, και αναφέρεται κοφτά ως «ο αδερφός μου, ο φονιάς μου».

Τα λόγια έχουν αναφορές στο γερμανικό τραγούδι Λιλί Μαρλέν, στην Σαιεντολογία, και σε μία οδό Κλίντον, στην οποία έμενε ο Κοέν στην Κάτω Ανατολική Μεριά του Μανχάταν, στη δεκαετία του 70. Ο Κοέν πέρασε ένα φεγγάρι από την Σαϊεντολογία, μόνο επειδή του είπαν ότι είναι ένα καλό μέρος για να βρίσκεις όμορφα κοριτσόπουλα - δεν πίστεψε, λέει, ποτέ τις σαχλαμάρες της οργάνωσης. Πήγαινε εκεί τακτικά, φορώντας ένα Μπλέ Αδιάβροχο Burberry's, γι’ αυτό και το λέει Διάσημο, πιστευοντας ότι έτσι θα είχε μεγαλύτερο σουξέ.
 
Το βίντεο που επιλέγω σήμερα, είναι από ζωντανό show του Κοέν, το 1979, στη γερμανική τηλεόραση. Για μένα, η καλύτερή του "ζωντανή" εκτέλεση ποτέ. Καλημέρα, και καλή ακρόαση.
 
 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...