Thursday, November 1, 2012

Η ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΟ ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ ΣΟΥ!

Χρόνια τώρα αρθρογραφώ εναντίον του τρόπου με τον οποία τα εργατικά συνδικάτα εδω στην Ελλάδα, άλλά και κάθε μεμονωμένη ομάδα εργαζομένων, διεκδικούν τα αιτήματά τους. Είναι ένας τρόπος παρωχημένος, παλιοκομμουνιστικός, που πολλές φορές εκδηλώνεται με αισθητικό αλλά και πραγματικό τραμπουκισμό, ανάλογο με εκείνον που συχνά καταγγέλλεται.

Διεκδικώντας, φερ ειπείν, αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες εργασίας (αν και τις περισσότερες φορές αυτά αφορούν μόνο μισθούς και συντάξεις - ελάχιστες απεργίες έχω δει για εκπαίδευση και εξειδίκευση των εργαζομένων, για καθαρή ατμόσφαρα εκεί όπου δουλεύουν, για σεβασμό της διαφορετικότητας, κλπ), κλείνουν τους δρόμους, αποκλείουν ολόκληρα τετράγωνα, αδιαφορώντας έτσι για την εργασία των άλλων, θίγοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου που εκείνη τη στιγμή εργάζεται.

Κουράστηκα να γράφω ότι ένα αίτημα, φέρ ειεπίν, των εργαζομένων στην ΕΡΤ ή στα ΕΛΤΑ (τυχαία τα αναφέρω αυτά), θα πρέπει αναγκαστικά να ενδιαφέρει και, κυρίως, να επηρρεάζει εκείνον που είναι πωλητής σε ένα μαγαζί, σερβιτόρος σε μια καφετέρια, ή και ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών. Αλλά, και εάν ακόμα κρίνουμε ότι πρέπει, και θέλουμε να του δείξουμε ότι είναι, η δική μας απεργία, και προς όφελος δικό του, τον να τον αποκλεισεις από την δουλειά του και να του κάνεις την μέρα του κόλαση, δεν είναι λύση. Τον χάνεις, έτσι. Δεν τον κερδίζεις.

Κουράστηκα, επίσης, να υποδεικνύω παραδείγματα σωστής επικοινωνιακής αντιμετώπισης μιας απεργίας, με βάση όσα γίνονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κατά σύμπτωση μάλλον, ανήκουμε. Με πιο σωστά κριτήρια, έπρεπε να είμασταν ... πολύ εκτός. Διότι "πολύ εκτός" είμαστε. Και η "τιμημένη Ιστορία" μας, δεν φτάνει...

Όλες αυτές οι πικρές σκέψεις πέρασαν σαν αστραπή από το μυαλό μου, μόλις έλαβα από φίλο καλό ενα link για αυτό το βιντεάκι, http://www.youtube.com/watch?v=8Y-H_KssDdk, στο οποίο η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ισπανίας (φαντασθείτε, δηλαδή, την δική μας ΓΣΕΕ), προσκαλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία της στις 14 Νοεμβρίου εναντίον των μέτρων λιτότητας που έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση.

Το βίντεο έχει τίτλο "Ανάπνευσε". Δείχνει τι μπορει να κάνει το "Σύστημα" στους ανθρωπους. Να τους αρνηθεί. Να τους αποκλείσει. Να τους καταπνιξει. Να τους ουδετεροποιήσει. Να τους ομαδοποιήσει. Να τους εξαπατήσει. Δείχνει, όμως, και ένα πράγμα που μπορεί να κάνουν οι άνθρωποι, και είναι ισχυρότερο ίσως από όλα αυτά: Να βγάλουν τη πλαστκή σακκούλα που τους φόρεσαν για να μήν αναπνέουν, και να ουρλιάξουν!

Αξίζει, νομίζω, να δει κάποιος αυτό το βίντεο, όχι μόνο για να διαπιστώσει την τεράστια διαφορά μας από άλλους Ευρωπαίους (αυτό, μόνο μελαγχολία φέρνει), αλλά κυρίως για να δει πως για να επικοινωνηθεί καλύτερα ένα μήνυμα, υπάρχουν τρόποι πιο αποτελεσματικοί, με καλύτερη αισθητική, απ' ότι η σηκωμένη γροθιά και η τραχειά, "επαναστατική" φωνή μέσω ντουντούκας!

3 comments:

  1. Κύριε Μιχαηλίδη καλησπέρα.

    Σήμερα το πρωί συγκεκριμένα, είχαμε μια ανάλογη κουβέντα με τον σύζυγό μου. Είμασταν καθοδόν για να έθρω στο γραφείο και ξαφνικά απο τον οδηγό του μπροστινού οχήματος (ταξί), βλέπουμε να προσγειώνεται στο δρόμο, ένα άδειο κουτί τσιγάρων. Μας "ανέβηκε" το αίμα στο κεφάλι.
    "Μα τι σχέση μπορεί να έχουμε εμεις με τους Ευρωπαίους", μου λεει ο σύζυγος. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συμπεριφέρονται έτσι οι πολίτες. Το παράδοξο ομως, συνεχίζει είναι πως εμείς, οι ίδιοι άνθρωποι, οταν βρεθούμε στο εξωτερικό είμαστε τύπος και υπογραμμώς. Δεν είναι καθόλου παράδοξο, απάντησα. Θεωρώ πως έχει να κάνει με το "κράτος", με τους νόμους και τάξη που τηρούνται χωρίς καμιά εξαίρεση.
    Εδώ, το κράτος απλά δεν υπάρχει, αλλά και όταν υπήρχε, πάντα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ορισμένων.
    Λυπάμαι πολύ για την κατάντια της χώρας μας!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κυρία Τάνια καλησπέρα καί καλό μήνα !

      Παίρνω το θάρρος να σας απαντήσω με αφορμή καί το άρθρο του Κου Μιχαηλίδη , καί βέβαια επικροτώ καί επαυξάνω τα γραφόμενα σας αφού καί εμένα μου έχουν τύχει παρόμοια περιστατικά καί όχι μια μόνο φορά ! το θέμα λοιπόν είναι εμείς οί πολίτες τι κάνουμε για ν' αλλάξει κάπως αυτή ή κατάσταση καί να μη περιμένουμε μόνο τους θεσμούς αφού καί οί θεσμοί φαίνεται ότι ακόμα καί όταν λειτουργούν λειτουργούν αντίρροπα ευννοώντας τους ενόχους καί τιμωρώντας τους σωστούς καί αθώους ! καί ακόμα απάντηση δεν έχω βρεί .

      Άς βοηθήσουμε λοιπόν πρός αυτη την κατεύθυνση.

      Μ'εκτίμηση καί ευχαριστώ για το χρόνο σας .
      Αγγελίδης Θεόδωρος

      Delete
    2. Καλη σας μέρα και πραγματικά ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση μου.

      Καταρχήν πραγματικά σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας και θέλω να σας πω, οτι με βρίσκει σύμφωνη.
      Ο καθένας απο εμάς πρέπει και για να ειμαι πιο σωστή "οφειλει" να σεβεται τον εαυτο του και τους γύρω του.
      Το κακό με τους ευσυνειδητους πολίτες, είναι πως δύσκολα αποδέχονται τους υπόλοιπους.

      Και εγώ ευχαριστω για το χρόνο σας
      Με εκτίμηση
      Τανια Κοντιδη

      Delete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...