Friday, July 15, 2011

Ελλάς: Χαίρε βάθος αμέτρητον!


Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue για τον Σκάϊ, δείχνει την Νεα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων, και τον αρχηγό της, Αντώνη Σαμαρά, να προτιμάται από τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρωθυπουργός. Περισσότερες΄"ψήφους", όμως, κερδίζει ο "κανένας". Αυτό, μπορεί να το εξηγήσει και να το καταλάβει κάποιος. Η επιλογή Σαμαρά (όχι πως ο Γιωργάκης είναι κανάς bright politician), εμπίπτει μάλλον στην αρμοδιότητα γιατρού τον οποίο είχε, μάλιστα, επικαλεστεί κάποτε και ο αείμνηστος ιδρυτής της συντηρητικής παράταξης, Κ.Καραμανλής, ο μυαλωμένος.


Ιδιας ειδικότητας ιατρό θα πρέπει να επιστρατεύσει κάποιος για να εξηγήσει το φαινόμενο του περίπου 9% του εκλογικού σώματος, που εάν πήγαινε τώρα στις κάλπες, θα ψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.


Προ ημερών, είχα συζήτηση σε έντονο τόνο με φίλο ιδιοκτήτη ταξί, που βεβαίως είναι έξαλλος με την επικείμενη (αμήν και πότε) απελευθέρωση και του δικού του, κατάκλειστου, επαγγέλματος. Και από τα λεγόμενά του συμπέρανα (δεν ήθελε δα και ιδιαίτερη ευφυία αυτό), ότι η μεγάλη ελπίδα του κλάδου - και φαντάζομαι και άλλων συναφών, κατάκλειστων κλάδων - είναι "να έρθει στα πράγματα ο Αντωνάκης". Κάπως, ο αφελής κόσμος νομίζει ότι ο έχων πράγματι ροπή πρός τον λαικίσμο αρχηγός της Νεας Δημοκρατίας, όταν και εάν γίνει πρωθυπουργός της χώρας, όχι μόνο θα μπορέσει, όπως λέει, να βάλει τη χώρα σε πορεία εξόδου από τη κρίση σε περίπου έναν χρόνο, αναγκάζοντας τους, κατα την αντίληψή του, επίσης αφελείς της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, να επαναδιαπραγματευτούν το χρέος, αλλά να αρχίσει ταυτόχρονα, όπως έκανε και ο προκάτοχός του στη Νέα Δημοκρατία με τους αγρότες, να μοιράζει χρήμα και υποσχέσεις αριστερά και δεξιά προκειμένου να μέινει "γραπωμένος" στην εξουσία.


Το πιο ανησυχητικό "εύρημα" της τελευταίας δημοσκόπησης, είναι ότι εάν συνεχιστεί η ανοδική ταση της ΝΔ και η καθοδική του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύουμε να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος πιο εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα από αυτό.


Η, μάλλον, γράψτε λάθος. Υπάρχει και πιο εφιαλτικό ακόμα. Να μήν κερδίσει αυτονομία και να τον στηρίξουν ο Καρατζαφέρη και ο Τσίπρας!


Υπερβολές; Γιατί;


Πείτε μου άλλη χώρα στον κόσμο που να είναι βουλευτής κάποιος που πoυλαέι βιβλία με τη σέσουλα σε παρακμιακά τηλεοπτικά κανάλια; Αμφιβάλλετε, μήπως, ότι εάν κατέβαιναν σε εκλογές, με οποιοδήποτε κόμμα, η Μοιραράκη με τα μπουχάρα της, ο Λιακόπουλος με τις θεωρίες για το επερχόμενο τέλος του κόσμου, και ο Φικιώρης με το όζον του, θα εκλέγονταν και οι τρείς με τα τσαρούχια;

3 comments:

  1. Αγαπητέ Χρήστο.
    Πάντα σέβομαι τήν γνώμη του άλλου όσο ακραία καί άν είναι καί επειδή καί εσύ όσο καιρό σε γνωρίζω δέχεσαι τήν αντίθετη άποψη , ακόμα καί άν δεν συμφωνείς ούτε στό ελάχιστο , επέτρεψε να σου πώ ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτη καί αξιολύπητη ή άποψη σου σύμμφωνα με τήν οποία χρειάζωνται ειδικό γιατρό όσοι ψηφίζουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , ανεξάρτητα απο τα γνωστά προβλήματα προσωπικότητας του συγκεκριμένου χώρου , όπως επίσης ή ταύτιση που επιχειρείς ανάμεσα σε Καρατζαφέρη καί Τσίπρα .
    Ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ καί δέν καταλαβαίνω τι επιδιώκεις .
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
  2. Αγαπητέ Θεοδωρή.

    Η όντως υπερβολική αναφορά μου στο 9% που φέρεται (αυτήν την στιγμή, τουλάχιστον) να δηλώνει οτι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πράγματι για καταδείξω το ανεξήγητο, κατ'εμέ, αυτής της επιλογής. Η (ακόμα και δικαιολογημένη) απογοήτευση ενός πολίτη από την εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί, πάντα κατα τη δική μου άποψη, να τον οδηγήσει στην απόφαση να ψηφίσει "κάτι άλλο, λιγότερο κακό" ή, θα έλεγα εκ του ασφαλούς "καθόλου κακό".Σ' αυτόν τον χώρο, όπως ξέρεις, κάποτε υπήρξα. Δεν αισθάνομαι ότι έχω αλλάξει εγω. Εάν υπήρχε σήμερα στην ανανεωτική αριστερά ένας άνθρωπος σαν τον Λεωνίδα Κύρκο, είμαι σίγουρος ότι αυτός ο χώρος θα είχε ουσιαστική επίδραση στα πολιτικά του τόπου μας. Θα είχε θέση σαφή. Θα πρότεινε ρεαλιστικές, και όχι "θολές" λύσεις. Θα απέπνεεε ευγένεια και σεβασμό, που για μένα είναι οι πυλώνες τής όποιας επανάστασης. Πές μου, ρε Θεόδωρε, τί κοινό στοιχείο έχει ο Τσίπρας με τον Κύρκο; Πές μου ΜΙΑ έστω θέση του, θέση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, που να αποτελεί συνεισφορά στην έξοδο από την κρίση. Και σε παρακαλώ, μην μου πείς και εσύ το κλασσικό "να φύγουν αυτοί που κυβερνούν τόσα χρόνια". Ωραια, να φύγουν. Μαζί σου. Και νάρθουν ποιοί? Εάν αύριο γίνουν εκλογές, και δεν σχηματιστεί, όπως ειναι πιθανόν, αυτοδύναμη κυβέρνηση, τί θα κάνει ο Τσίπρας όταν έρθει, εάν έρθει, ο Παπανδρέου και του πεί "έλα μαζί μου"? Τι θα κάνει εάν έρθει πρώτος ο Σαμαράς και του πεί το ίδιο?

    Ξέρω, ότι η Αριστερά έχει άλλη θέση ώς προς την διακυβέρνηση της χώρας. Ξέρει ότι ο ρόλος της είναι "απ' έξω", και παρεμβατικός. Τον σέβομαι και τον αποδέχομαι αυτόν τον ρόλο. Οχι, όμως, όταν η χώρα μου γκρεμίζεται. Οχι όταν οι πιο φτωχοί άνθρωποι ειναι αυτοί που πληρώνουν πάλι τη νύφη. Οχι, όταν τίθεται θέμα επιβίωσής ,μας.

    Σε κανέναν λόγο του Τσίπρα, σε κανένα φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω ακούσει ή διαβάσει ούτε λέξη για την ανάγκη, ΟΛΟΙ ΜΑΣ, να αλλάξουμε. Το δάχτυλο πάντα δειχνει κάποιον άλλον φταίχτη.

    Το κομματι μου όντως γράφτηκε με θυμό. Αλλά δεν παίρνω πίσω, Θεόδωρε, ούτε λέξη. Θα χαρώ, αντίθετα, να αποδειχθώ λάθος, και θα βγω τότε, στο ίδιο αυτό βήμα, και θα παραδεχτώ "συγγνώμη, ήμουν ηλίθιος"

    Φιλικά, πάντα.
    Χρήστος

    ReplyDelete
  3. Φίλτατε Χρήστο.

    Είμαι 48 ετών οργανώθηκα στήν Κ.Ν.Ε. το 1980 καί είμαι μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ( μ' όλες τις συνοδευτικές ονομασίες του ) απο το 1989 καί παραμένω παρά τίς όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχω κατά καιρούς , φοβάμαι λοιπόν ότι θα γίνω πραγματικά κακός άν σου πώ τι πιστεύω τόσο για τόν Λεωνίδα καί τήν άλλοτε " ανανεωτική πτέρυγα " καί νύν ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά καί για άτομα σαν τόν Αλαβάνο ( για να μην πώ για τους Μπίστηδες , Δαμανάκηδες , Ανδρουλάκηδες , Βούγιες κ.λ.π. ) , καί δέν το θέλω είτε απο σεβασμό στήν πολιτική τους εμπειρία καί ιστορία ( για ορισμένους εξ' αυτών ) είτε γιατί σέβομαι τόν εαυτό μου περισσότερο απο κάποιους από αυτούς , λοιπόν το να με ρωτάς τι κοινό μπορεί να έχουν Κύρκος με Τσίπρα είναι σαν να με ρωτάς για 2 ανόμοια πράματα είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω εμπειριών αλλά κατ' εμέ καί για ένα άλλο λόγο : στον μεν Κύρκο του επιτρεπόντουσαν όλα , ή σχεδόν όλα , τα λάθη λόγω προσωπικότητας καί διαχρονικότητας αντίθετα με τόν (νέο ) Τσίπρα κάνω μήπως λάθος ? πάντως ειλικρινά άν υπήρχε μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να αλλάξει τίς ισορροπίες στήν Αριστερά αυτός σίγουρα καί το τονίζω δέν θα μπορούσε να είναι ό ενδοτικός Κύρκος αλλά ό αείμνηστος Παπαγιαννάκης που αδικήθηκε απο κάποιες επιλογές αλλά δέν έφυγε ! επίσης εγώ δέν θα σου πώ τό κλασσικό " να φύγουν αυτοί που κυβερνούν τόσα χρόνια " αλλά να μείνουν αυτοί που πρέπει είτε νέοι είτε παλιοί αλλά να κάτσουν καί στο σκαμνί , έστω για μια φορά γαμώτο , αυτοί που αποδεδειγμένα μάς οδηγήσαν εδώ ! επίσης το να μου λές ότι ή Αριστερά δέν έχει θέση στη παρούσα φάση που τίθεται θέμα επιβίωσης μας , άν κατάλαβα καλά , είναι τουλάχιστον περίεργο γιατί είναι σαν να τήν αποκλείεις απο τίς εξελίξεις , ναί ή Αριστερά έχει μεγάλα προβλήματα αλλά έχει καί προσδοκίες καί άν ελαχιστοποιήσει τα απο καταβολής της λάθη πολλά μπορούν να γίνουν , τέλος άν το κομμάτι σου γράφτηκε με θυμό , καί το καταλαβαίνω καί το σέβομαι , ρώτα καί μένα καί όλους σαν καί μένα για τήν οργή καί αγανάκτηση που έχω όταν ξέρω ότι ή ιστορία τής χώρας μας καί της κοινωνίας μας τα τελευταία 40 χρόνια έχει στιγματισθεί απο τίς τραγικές κινήσεις
    ( σκόπιμες ή όχι ) τών οικογενειών Καραμανλή , Παπανδρέου καί Μητσοτάκη καί για αυτή την οργή καί αγανάκτηση σίγουρα καί δέν πρόκειται να παραδεχτώ ότι έκανα λάθος !

    Πάντα φίλος .
    Θοδωρής

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...