Wednesday, July 13, 2011

Άχρηστοι και επικίνδυνοι


Νόμιζα, ήλπιζα, ότι στη Κύπρο οι πολιτικοί ειναι πιο σοβαροί από τους δικούς μας. Οι φίλοι εκεί, που έχουν μυαλό και σκέφτονται, μου έλεγαν "μη παρασύρεσαι από τα σημερινά χάλια της Ελλάδας, και οι δικοί μας εδώ ειναι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων".

Η τραγωδία στη ναυτική βαση στο Ζύγι, λίγο έξω από τη Λεμεσό, αποκάλυψε πέρα ως πέρα αυτό το άδειο πρόσωπο και της κυπριακής πολιτικής σκηνής, ιδίως της τωρινής κυβέρνησης Δ.Χριστόφια. Ο κοινός νους δυσκολεύεται να χωνέψει πως γίνεται, μία ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, να έχει λάβει έγγραφες προειδοποιήσεις από τον πιο αρμόδιο άνθρωπο, τον διοικητή της βάσης Ανδρέα Ιωαννίδη, ότι εδώ έχουμε μία πυρηνική βόμβα μέσα στα πόδια μας, και να τον αγνοούν εντελως. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Υπουργός Αμυνας κ. Παπακώστας, παραιτηθείς πλέον αλλά τι να το κάνεις, δήλωνε, κορ΄δωνοντας ως παγώνι, ότι "ειναι τόσο ασφαλή τα εμπορευματοκιβώτια που θα μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε ακόμα και σε κατοικημένη περιοχή"! Απορώ πως δεν σκέφτηκε, το σαίνι αυτό, προκειμένου να αποδείξει του λόγου το αληθ΄λες, να διέτασσε αμέσως να του μεταφέρουν τα κοντέινερ στην αυλή του σπιτού του...

Είναι άνευ προηγουμένου αυτό που συνέβη στη Κύπρο. Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ θα το έχει στο "βιογραφικό" της εφ' όρου ζωής, ώς μία από τις πιο μελανές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία του νησιού. Ατυχήματα πάντα συνέβαιναν. Και συνήθως, από λάθη προκαλούνται. Αλλά τέτοιου μεγέθους λάθη δεν έχω ξανακούσει. Να έχεις καμμιά εκατοστή κοντέινερ, γεμάτα με εκρηκτικές ύλες, στιβγαμένα το ένα πάνω στο άλλο, έξω στο ύπαιθρο, με καιρικές συνθήκες που, τα καλοκαίρια, χαρακτηρίζονται ώς συνθήκες ερήμου, να σε προειδοποιούν οι ειδήμονες ότι "εδω, κύριοι, θα γίνει κακό μεγάλο", να προσφέρονται ξένες κυβερνησεις να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από αυτά, και εσύ να κάνεις "υψηλή πολιτική", δηλαδή τίποτα, έ τότε δέν είσαι μόνο άχρηστος, αλλά και επικίνδυνος για τον τόπο. Και πρέπει να φύγεις το γρηγορότερο, προτου ανατινάξεις στον αέρα ολόκληρο το νησί.

Εξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, απλοί πολίτες έχουν αναρτησει ένα πανό που γραφει "Λαό έχουμε. Πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει". Κι' ένα ακόμα. Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία.  Όπερ έδει δείξαι.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...