Sunday, December 8, 2013

ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΤ


Χρόνια τώρα φωνάζω ότι στην Ελλάδα ο τροπος που διαμαρτυρόμαστε, εκτός του ότι είναι ξεπερασμένος (συγκεντρώσεις, πορείες, ντουντούκες, θυμωμένα και δίχως έμπνευση συνθήματα, κλπ), δεν είναι αποτελεσματικές (διότι δεν "περνάνε" στον κόσμο αυτό που θέλουμε να κερδίσουμε) και συχνά καταλήγουν σε επεισόδια, για τα οποία δεν φταίει πάντα η αστυνομία.

Εγραψα κάποτε για μία μεγάλη απεργία των γιατρών στη Γερμανία, και πως αυτή στέφθηκε από επιτυχία διότι:

1. Δεν έκλεισαν κανέναν δρόμο, δεν εμπόδισαν καέναν να πάει στη δουλειά του.
2. Χωρισμένοι σε πολλές, μικρές ομάδες, οι γιατροί συμμετείχαν σε διάφορες καλά οργανωμένες εκδηλώσεις (όπως να μοιράζουν, μαζί με ένα φυλλάδιο με τα αιτήματά τους, από ένα μήλο σε κάθε οδηγό και συνεπιβάτη αυτοκινήτου που σταματούσε σε κάποια φανάρια, ή να κάνουν εθελοντική αμοδοσία, όπου πάλι εξηγύσαν στον κόσμο γιατί απεργούν), και πέτυχαν να κερδίθσουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη.
3. Δεν ταλαιπωρησαν κανέναν ασθενή, αφού επί εβδομάδες πρίν, γνωρίζοντας ότι θα απεργούσαν τις συγκεκριμένες μέρες, κανόνισαν να γίνουν νωρίτερα ή να μεταφερθούν για αργότερα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εξετάσεις και χειρουργεία, εξηγώντας και πάλι στους ασθενείς γιατί απεργούν, και ζητώντας την κατανόησή τους.

Όμως, ακόμα και σε περιπτώσεις που αφ' εαυτού ενέχουν το στοιχείο της έντασης, βλέπουμε στη φωτογραφία αυτή, που είναι από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, πως η εικόνα ενός ανθρώπου, μόνου, μαζί με το πιάνο του, μπορεί να ακινητοποιήσει την αστυνομία, και να περάσει στον κόσμο όλον ένα μήνυμα πολύ πιο ισχυρό από εκείνο που θα περνούσε εάν, φερ ειπείν, έκαιγαν οι διαδηλωτές την πόλη ολόκληρη, όπως έχουν κάνει πολλές φορές εδώ στην Αθηνα μερικοί δικοί μας.

Αυτή η ... πιανιστική σύγκρουση με τα ΜΑΤ, είναι πολύ πιο δυνατή από έναν πόλεμο μαζί τους με πέτρες και μολότωφ. Κι ο μοναχικός πιανίστας, σίγουρα έχει απείρως περισσότερα κότσια απ' ότι όλα τα δικά μας καλόπαιδα μαζί.

ΥΓ: Την φωτογραφία έλαβα από tweet του Κωνσταντίνου Ζούλα.

1 comment:

  1. Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι η κατασταση εχει εκτροχιαστει γενικα ξεκινωντας απο την δικη μας αυθαιρεσια και αδιαφορια προς τον συνανθρωπο μας αρκει να απεργησει αλλη μια φορα η ΔΕΗ για ανουσια και ασοβαρα αιτηματα κι ας κρυωσουν οι συνανθρωποι ας χαλασουν τα προιοντα στα ψυγεια των καταστηματων,να κλεισουν τους δρομους οι αγροτες κοβοντας την Ελλαδα στα δυο ,οι γιατροι αφηνοντας αβοηθητους ασθενεις οι διηκητικοι υπαλληλοι των πανεπιστημιων χανοντας το εξαμηνο των φοιτητων.Για ολα φταιμε εμεις .Απο τη μια οι "ενεργοι" θυτες κι απο την αλλη οι απαθεις πολιτες θυματα.Οταν αλλαξουμε εμεις τοτε θα αλλαξει η κατασταση ,θα τελειωσει και η κριση.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...