Wednesday, December 4, 2013

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ


Πριν λίγες μέρες τελείωσα την ανάγνωση, για δεύτερη φορά μετά από περίπου 20 χρόνια, την Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Οι κάτοικοι της πόλης Οράν, στην Αλγερία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την θανάσιμη πανούκλα, που καταδικάζει τα θύματά της σε γρήγορο και φρικτό θάνατο. Ακολουθούν ο τρόμος, η απομόνωση και η κλειστοφοβία, καθώς οι πολίτες κλείνονται σε καραντίνα. Κάθε ένας αντιδρά με τον δικό του, διαφορετικό τρόπο στην θανάσιμη αρρώστια. Μερικοί παραδίδονται στη μοίρα τους. Μερικοί αποζητούν τους υπαίτιους για τη συμφορά, και θέλουν εκδίκηση. Και κάποιοι λίγοι, όπως ο αντι-ηρωικός δόκτωρ Rieux, ενώνουν δυνάμεις για ν αντισταθούν στη φρίκη. Εν μέρει αλληγορία για τη δυστυχία που έζησαν οι Γάλλοι υπό την ναζιστική κατοχή, Η Πανούκλα είναι μία συναρπαστική απεικόνιση του θάρρους και της αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι κάτοικοι της πόλης απέναντι στο πρόσκαιρο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Εγω διάβασα αγγλική του έκδοση από την σειρά Modern Classics της Penguin, σε εξαιρετική μετάφραση του Robin Buss.

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν, πριν από ένα μήνα περίπου, από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ. Οι Εκδόσεις Καστανιώτη με τη
συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος διοργανώνουν μια εκδήλωση προς τιμήν του την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 7 μμ.

Για το έργο και τη ζωή του θα μιλήσουν οι: Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας, Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος και Λευτέρης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης. Συντονιστής θα είναι ο Ανταίος Χρυσοστομίδης.
 
 

Ο Καμύ ήταν δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, δραματουργός, σκηνοθέτης, ηθοποιός. Ήταν γητευτής και εύθικτος, σοβαρός και θεατρικός, γεμάτος αμφιβολίες και υπερόπτης. Ήθελε να τον αγαπούν και το κατάφερνε συχνά. Ήθελε να τον καταλαβαίνουν, αλλά δεν το κατάφερνε πάντα. Μιλούσε πολύ για ευτυχία, για να νιώθει ο ίδιος ευτυχής και γαλήνιος. Ο Καμύ παρέμεινε ακατάτακτος, μοναχικός,
αλληλέγγυος, δεν ήθελε να είναι ούτε θύμα ούτε θύτης. Γι’ αυτόν η οδύνη δεν είχε σύνορα. Σπαραγμένος από τον πόλεμο της Αλγερίας, ο Καμύ βίωσε τις πικρές νίκες και τις γόνιμες ήττες της δικαιοσύνης και της βίας, κι όλες αυτές τις εμπειρίες του τις έβαλε σε ένα έργο που καταλαμβάνει μια σπουδαία θέση στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά στη διαδραστική έκθεση «Αλμπέρ Καμύ 1913-2013».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...