Wednesday, December 11, 2013

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ



Επί περίπου 15 χρόνια, στη στήλη "Πρόσωπα & Προσωπεία" στη παλιά, καλή "Ελευθεροτυπία", επιλέγαμε στο τέλος κάθε έτους "Το Πρόσωπο της Χρονιάς", κάτι άλλωστε που κάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, πολλά άλλα ΜΜΕ, κυρίως ξένα, με πρώτο και καλύτερο το περιοδικό Time.

Σήμερα, το περιοδικό ονόμασε ως "Πρόσωπο του 2013" τον Πάπα Φρανγκίσκο. Πριν λίγες μέρες, η εφημερίδα Guardian επέλεξε ως "Πρόσωπο της Χρονιάς" τον Αμερικανό πράκτορα του NSA (Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας), ο οποίος έδωσε, πρώτα στην εφημερίδα, στοιχεία που δείχνουν πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την προσωπική αλληλογραφία (e-mails) απλών πολιτών μέχρι και αρχηγών κρατών, στο όνομα, τάχα, του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Βεβαίως, στην "Ελευθεροτυπία" κάναμε μία μικρή πρωτοτυπία (και το λέω αυτό δίχως στόμφο), να επιλέγουμε ένα "διαφορετικό πρόσωπο" (αυτή ήταν η προτροπή του διευθυντή μου, Σεραφείμ Φυντανίδη, αλλά η έμπνευση ήταν και του αλησμόνητου αρχι΄συντάκητη μας, Σταύρου Απέργη), "που όμως να παραπέμπει σε ένα σημαντικό γεγονός".

Ετσι, μεαξύ άλλων πολλών, επιλέξαμε ως Πρόσωπο της Χρονιάς, στην "Ε":

-- Την μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι, που ξεμυάλισε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και παραλίγο να τον γκρεμίσει από την εξουσία.

-- Την Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο.

-- Την Τρελλή Αγελάδα, που μας προέκυψε προς τα τέλη της δεκαετίας του '80, αλλά εμείς την πήραμε χαμπάρι γύρω στο 2008, όταν η αρρώστιά της, Κρόϊτσφελτ-Γιακομπς, εισχώρησε στην διατροφική αλυσίδα, και για πρώτη φορά, τόσο έντονα και με τέτοιο πανικό, μας έκανε να ασχολούμαστε με το τί τρώμε.

-- Τον Προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα του οποίου έγινε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση, το 2001 στους Δίδυμους Πύργους, που γνωρισε ποτέ η Ανθρότητα, και που έκτοτε άλλαξε τη ζωή όλων μας.

-- Το Ευρώ, που μπήκε στη ζωή μας την 1η Ιανουαρίου του 2002, αντικαθιστώντας τη δραχμή, και αλλάζοντας τη ζωή μας συνθέμελα.

-- Την 30χρονη Αμαλία Καλυβινού, που δημοσιοποίησε στο blog της, το 2007, την περιπέτεια της με τον καρκίνο και το αισχρό ελληνικό σύστημα υγείας. Η γενναία κοπέλλα, που τελικά υπέκυψε στην αρρώστεια, δεν τόλμησε να τα βάλει ευθέως με γιατρούς και νοσηλευτές, που λίγο διέφεραν από πιράνχας.

Λέω, λοιπόν, να συνεχίσουμε μαζί την παράδοση, εδώ στο filoftero. Οπως και τότε, δεν θα προτείνω πρόσωπα, για να επιλέξετε κάποιο από αυτά. Θα προτείνετε εσείς, όποιον θέλετε.

Το "Πρόσωπο" δεν ειν' ανάγκη να είναι άνθρωπος! Μπορεί να είναι ζώο. Μπορεί αντικείμενο. Μπορεί ιδέα. Μπορεί φυσικό φαινόμενο.

Στο τέλος, λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις προτάσεις, θα τις δημοσιοποιήσουμε όλες, και θα καταλήξουμε σε μία από αυτές, όχι δια της αρχής της πλειοψηφίας, αλλά με τη δική μας, υποκειμενική αλλά ελπίζω και δίκαιη κρίση. Η απόφαση δεν θα παρθεί μόνο από μένα, αλλά από κοινού με μία ομάδα 10 φίλων στους οποίους έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη και εκτίμηση, και που δεν επιθυμουν δημοσιοποιηση των ονομάτων τους. Βασικό κριτήριο επιλογής, θα είναι η πρωτοτυπία του "Προσώπου", και η καλή επιχειρηματολογία για την πρόταση ανάδειξής του. Πχ, αν κάποιος επιλέξει τον Σνόουντεν, που ειναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, θα πρέπει να πείσει γιατί αυτή η επιλογή έχει τόση σημασία είτε για όλον τον κόσμο, είτε για την Ελλάδα.

Εννοείται, ότι όλες οι προτάσεις και τα συναφή επιχειρήματα για αυτές, θα δημοσιεύονται στο filoftero αρκεί, βεβαίως, όπως ισχύσει για όλα εδώ, να είναι κόσμια, και να μην προσβάλλουν κανένα.

Αναμένω, λοιπόν, τις προτάσεις σας, είτε στα comments αυτού του post, είτε στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση, στο bavzer@gmail.com

Ευχαριστω απ' τη καρδιά μου.
Χ.Μ.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...