Monday, October 18, 2010

Οι ... επαναστάτες του καπνού




Οι εστιάτορες σήκωσαν παντιέρα και ανακοίνωσαν ότι από σήμερα θα αγνοήσουν τον νέο αντικαπνιστικό νόμο και θα ξαναβάλουν τασάκια στα τραπέζια τους. Ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος, έχει μειώσει, μέχρι στιγμής, τον τζίρο τους κατά 30%

Η ανυπακοή σε έναν κακό νόμο είναι κάτι που διακήρυξε και εφάρμοσε πρώτος ο μέγας Γκάντι. Όμως, ο Μαχάτμα μιλούσε για νόμους που επηρέαζαν και «χαλούσαν» τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων – όχι μιας χούφτας. Μιλούσε για νόμους που παραβίαζαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των εκατομμυρίων αυτών ανθρώπων.

Οι εστιάτορες, όπως και οι περιπτεράδες, ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων, υποστηρίζονται στον «ιερό αγώνα» τους από προοδευτικές, όπως λέγονται, εφημερίδες, που θεωρούν ότι ακόμα και ένας άνθρωπος που θα θελήσει να καπνίσει όπου θέλει και όποτε θέλει έχει το δικαίωμα να το κάνει. Πρόκειται, ασφαλώς, για μία περίεργη και επικίνδυνη αντίληψη Δημοκρατίας, που συγχέει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης μιας μειοψηφίας πολιτών, με τον … υπαινιγμό ότι ή ελευθερία των λίγων μπορεί ακόμα και να καταστρατηγεί την ελευθερία των υπολοίπων.

Η πτώση του τζίρου των εστιατορίων δεν οφείλεται στην απαγόρευση του καπνίσματος. Οι απίθανα υψηλές τιμές τους, ιδίως τωρα που μας πλάκωσε η κριση, έδιωξε πολυ περισσοτερο κοσμο απ΄ότι θα διωξει, έστω τον πρωτο καιρο, η απαγορευση του καπνισματος. Αλλα, και εάν σημειωθεί μία μικρή πτώση στην αρχή, μετά από λίγο καιρό τα πράγματα θα επανέλθουν σε φυσιολογικά  επίπεδα, αν όχι και σε καλύτερα, αφού ακόμα και οι καπνιστές θα αισθανθούν πολύ καλύτερα να τρώνε σε άκαπνο εστιατόριο, ή και να πίνουν σε άκαπνο μπαρ, παρά να αναπνέουμε όλοι το δύσοσμο δηλητήριο πού εκπνέουν.

Η «επαναστατικότητά» τους, τώρα, προκαλεί οργή και θυμηδία. Όπου, στο εξωτερικό, και αν μεταδίδεται η είδηση της «ιστορικής απόφασής» τους, αυτή συνοδεύεται με πολύ ειρωνικά σχόλια του τύπου «και πάλι οι Έλληνες νομίζουν ότι είναι ξεχωριστοί», ή «για μία ακόμη φορά οι Έλληνες αποδεικνύουν ότι για αυτούς δεν υπάρχουν νόμοι».

Νομίζω πως ήρθε πια ο καιρός η «επανάσταση» να γίνει από εκείνους που μέχρι τώρα σιωπούσαν και υπέμεναν την «αναρχία» των άλλων. Μιλώ για τους εκατοντάδες χιλιάδες που επέλεξαν να μην καπνίζουν, και να μπορούν να απολαμβάνουν, στα μέρη όπου συχνάζουν, όσο πιο καθαρό αέρα γίνεται. Εάν οι εστιάτορες επαναφέρουν τα τασάκια, ας τους πούμε ότι δεν θα μπορέσουν πια να επαναφέρουν εμάς. Τους μέχρι τώρα πελάτες τους - και νομίζω, εδώ, ότι ο αντικαπνιστής, που ξέρει και να απολαμβάνει το φαγητό και το ποτό του, αφού αυτά έχουν αποδεδειγμένα καλύτερη γεύση όταν δεν αναμειγνύεται με νικοτίνη, είναι από τους καλύτερους.

Εγώ, ήδη το ανακοίνωσα σε έναν φίλο μου που έχει καλό μπαρ-εστιατόριο στους αμπελοκήπους, και επηρέασα, νομίζω., και άλλες 5 παρέες, οι 3 από την Κύπρο, που επίσης δεν θα ξαναπάνε εκεί, διότι θέλουν να απολαμβάνουν το φαγητό τους χωρίς οι διπλανοί του να ξερνάνε καπνό.

1 comment:

  1. Εγώ μπορεί να είμαι καπνιστής, αλλά συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ε μα πια, όλο μια "επανάσταση" είμαστε. Όταν όμως όλοι αυτοί οι "επαναστάτες" πάνε στα Παρίσια και στα Λονδίνα, μια χαρά καπνίζουν έξω μέσα στο κρύο και γυρνάνε πίσω και τους θαυμάζουν κιόλας.
    Από προσωπική εμπειρία θα πω ότι το κάπνισμα έξω έχει πολλά καλά και όχι μόνο το ότι δε μπουκώνεις το χώρο μέσα με καπνίλα. "Kαλά" πιο, κοινωνικής φύσεως ας πούμε. Την καλημέρα μου :D

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...