2000 ευρώ το κιλό, και πλέον,
έφτασε να πωλείται ο κρόκος Κοζάνης, ή η
ελληνική ζαφορά (γνωστή στ’ αγγλικά ως saffron), και που θεωρείται ως η καλύτερη σαφράν στον κόσμο. Χρησιμοποιείται
ως μπαχαρικό σε διάφορα φαγητά, πολλοί λένε ότι έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, και εξάγεται σε περισσότερες από 20 χώρες. Οι
καλλιεργητές το φυτεύουν κάθε καλοκαίρι, και το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι
το πολύτιμο στίγμα από το άνθος του φυτού που βλέπετε στη φωτογραφία. Έπειτα,
το αποξηραίνουν πολύ προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα που ξέρουμε.
Τόσο η φετεινή, όσο και η σοδειά του 2014 έχουν ήδη πωληθεί.
Όπως μας είπε ο δημοσιογράφος
της «Καθημερινής», Πάσχος Μανδραβέλης, που κατάγεται από την Κοζάνη, πριν
από την οικονομική κρίση η παραγωγή του κρόκου, που λέγεται και «το χρυσάφι της
ελληνικής γης», είχε σχεδόν ολότελα εγκαταλειφθεί…
No comments:
Post a Comment