Tuesday, November 12, 2013

IN MEMORIAM: Αντιγόνη Βαλάκου, 1930-2013



Μία από τις πιο σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Αντιγόνη Βαλάκου, πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών, στον "Ευαγγελισμό", όπου νοσηλευόταν επί μία εβδομάδα. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν ταγμένη στο θέατρο, το οποίο υπηρέτησε χωρίς φανφάρες, με αφοσίωση και ταπεινότητα, επί 6 και πλέον δεκαετίες. Έχει μεγάλη παράδοση στο θέατρο ο τόπος μας. Και όταν σκέφτεσαι αυτούς που λέμε ΄"γνήσιους θεατράνθρωπους", πολλά είναι τα ονόματα που σουρχονται στο νου. Η κυρία Βαλάκου (και είμαι από αυτούς που επιμένουν ότι ο θάνατος δεν μπορεί να σβήσει αυτήν την ... ζώσα προσφώνηση) είναι από τα πρώτα.

Η ερμηνεία της ώς Άννα Φρανκ το 1957 άφησε εποχή. Μακάρι να σωζόταν κάπου το έργο για να τη βλέπαμε. Προσωπικά, δεν θα την ξεχάσω ποτέ στον ρόλο της Ρόουζ, το 2000, στο ομώνυμο έργο του Μάρτιν Σέρμαν. Χτυίέμαι που δεν μπόρεσα να τη δώ στο κύκνειο άσμα της στο θέατρο, που ήταν το 2011 στη θρυλική Μαντάμ Φλο, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Σ' αυτό το ουράνιο θέατρο βρίσκεται από σήμερα...

Στο βιντεο τωρα, μπορουμε να απολαυσουμε την Αντιγονη Βαλάκου σε ένα απόσπασμα της θεατρικής παράστασης Μάνα Κουράγιο του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 2007 στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...