Thursday, November 14, 2013

ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΘΑ ΜΙΛΑΩ 5 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ"!


       

Τις τελευταίες μέρες στη Κύπρο ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία για τα έργα και τις μέρες μιας τράπεζας που πια δεν λειτουργεί, και που αυτό φέρεται να οφείλεται εν πολλοίς στον τρόπο που διοικείτο από «τον έναν και μόνο» στην Αθήνα – έτσι λένε στη Κύπρο τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

Μάθαμε, συγκεκριμένα,  πως τα μπόνους που δόθηκαν, κυρίως μεταξύ 2006-2009, στα στελέχη και τους μετόχους της Μαρφίν Λαϊκής (τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα),  ανέρχονται στα 52 εκατομμύρια ευρώ.

Και όπως παρατηρεί ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, από τα λίγα στελέχη του κόμματος που δεν βαδίζουν με παρωπίδες, ούτε μιλάνε παπαγαλιστά, μερικά άτομα πήραν όσα δεν μπορούν να πάρουν χιλιάδες οικογένειες με σκληρή δουλειά δεκαετιών. Αυτό, συνεχίζει, έγινε από ανθρώπους που γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν καλυτέρα απ' όλους την κατάσταση της τράπεζας, αν όχι και της κυπριακής οικονομίας.

«Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος του κακού που μας βρήκε είναι γιατί ένας άνθρωπος από την Ελλάδα, κατάφερε να εξαγοράσει μερικές δεκάδες Κυπρίους με ελαστική συνείδηση . Και οι εξαγορασθέντες υιοθετούσαν κάθε απόφαση», λέει ο κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι απέστειλε τα στοιχεία αυτά, με τα προκλητικά όντως μπόνους, στην Ευρωπαϊκή Κομισιόν, ώστε να εξετάσει κατά πόσο θα πρέπει, στην αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας κατά των καταθετών, «να συμβάλουν και όσοι πλούτισαν παίρνοντας υπέρογκα ποσά από μία τράπεζα η οποία εν τέλει πτώχευσε συμπαρασύροντας, μαζί και με άλλους συντρέχοντες λόγους, την κυπριακή οικονομία».

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, που διερευνά όσα έγιναν στις, και με τις τράπεζες, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε πλήρη κατάρρευση, έχει καλέσει τον κ. Βγενόπουλο και μερικούς στενούς συνεργάτες του, να μεταβούν στη Κύπρο και να καταθέσουν. Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Μαρφίν δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό portal, sigmalive.com, ότι θέτει τρεις όρους προκειμένου να αποδεχτεί την … πρόσκληση.

Πρώτον, να είναι ανοικτή η ακρόαση. Εννοεί, ακόμα και να μεταδοθεί δημόσια, και να παραστεί σε αυτήν όποιος θέλει.

Δεύτερον, να αγορεύσει ο ίδιος επί 5 ώρες προτού του υποβάλουν ερωτήσεις μέλη της Επιτροπής. Και,

Τρίτον, να οριστούν τεχνοκράτες οικονομολόγοι οι οποίοι θα βοηθήσουν τα μέλη της Επιτροπής στο να του κάνουν τις ερωτήσεις τους.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι ομάδα δικηγόρων έχει κάνει εις βάθος έρευνες για τα έργα και τις ημέρες του κ. Βγενόπουλου στην άλλοτε κραταιά Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, της οποίας η MIG (Marfin Investment Group) έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος. Οι έρευνες, που αφορούν τα επισφαλή δάνεια τα οποία φέρεται να δόθηκαν σε φίλους και οικείους χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, κατέληξαν στην έκδοση διατάγματος για παγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Βγενόπουλου σε όλο τον κόσμο.

Νομικοί κύκλοι στη Κύπρο σημειώνουν ότι όλα αυτά, και κυρίως οί έρευνες των ανακριτικών αρχών, θα φτάσουν στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις οποίες όμως θα απαιτηθεί η έκδοση όσων κατηγορηθούν, από την Ελλάδα στη Κύπρο.

Το ενδεχόμενο αυτό, γνωρίζουμε ότι απασχολεί τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου σε υψηλό επίπεδο καθότι, σε τέτοια περίπτωση, οι αντιδράσεις από την Ελλάδα, επίσης σε υψηλό επίπεδο, θα είναι πολύ μεγάλες.

Η Κύπρος, όμως, όπως μας έλεγε προ ημερών διαπρεπής νομικός εκεί, έχει στα χέρια της το ισχυρό χαρτί ότι «αφοιύ σας εκδώσαμε τον πρωην υπουργός Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη για την υπόθεση με τις μίζες του Τσοχατζόπουλου, θα πρέπει να εκδώσετε και εσείς όσους τυχόν κριθεί ότι είναι ύποπτοι τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων και στη Κύπρο».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...