Thursday, November 14, 2013

"ΒΡΕ ΑΧΑΪΡΕΥΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...". ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ-ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ενδιαφέρον άρθρο του Κύπριου επιχειρηματία, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, κ. Δημήτρη Άκη Λόρδου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πολίτης", και που λάβαμε από τον ίδιο μέ e-mail. Ο κ. Λόρδος λέει αλήθειες που δεν μας αρέσει να ακούμε, και έχει δικαίωμα να τις λέει διότι δεν είναι από τους πολλούς στη Κύπρο που μιλάνε για "πρόσφυγες" ενώ οι ίδιοι δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιοι. Σίγουρα, πολλοί θα διαφωνήσουν με την άποψή του ότι εάν έμεναν οι Άγγλοι στη Κύπρο, πιθανώς σήμερα τα πράγματα να ήταν καλύτερα στο νησί. Εν πάσει περιπτώσει, το άθρο αναφέρεται κυρίως στο θέμα της πώλησης περιουσιών από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες στα κατεχόμενα, ιδίως τα τελευταία χρόνια που (α) η επ΄λυση του Κυπριακού μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, και (β) η οικονομική κρίση και το πρωτοφανές κούρεμα των καταθέσεων έχει φέρει πολλούς Κυπρίους σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.



Βασικά λένε ότι αν έχεις περιουσία στα κατεχόμενα έχεις μειωμένες εθνικές αντιστάσεις και ότι πρέπει δήθεν να την διαχειρίζεται κηδεμόνας...

Άκουα απόψε στις ειδήσεις περί τής πρότασης νόμου τού κ. Σοφοκλή Φυττή (σ.σ.: βουλευτή Κερύνειας, του συγκυβερνώτος ΔΗΚΟ, και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), για να κηδεμονεύει τις περιουσίες των ταλαίπωρων προσφύγων το Κράτος.

Με όσο σέβας απέμεινε από τον λαό για αυτό το αχαΐρευτο και απρόκοπο Κράτος, οι πρόσφυγες σκέφτονται με θλίψη ότι  οι Τούρκοι εκατάφεραν να αγοράσουν 12 τετρ χλμ τής κατεχόμενης γης μας με ΜΟΝΟ  £ 80 εκατομμύρια Στερλίνες.


 
Το ερώτημα είναι: «Βρέ αχαΐρευτο Κράτος, για 40 χρόνια δεν εκατάφερες να φυλάεις  £2 εκατομμύρια Στερλίνες τον χρόνο για να αγοράζεις εσύ την γήν τού ταλαίπωρου πρόσφυγα ‘’αρτηρώντας‘’ την Επιτροπή τής Τουρκίας με μόνο ένα εκατομμύριο Στερλίνες  περισσότερα (δηλαδή προσφέροντας μόνο £81 εκατομμύρια), και την αφήνεις να ξεπουλιέται στους Τούρκους;»

Βρέ απρόκοπο κράτος (και με πόσα άλλα επίθετα να σε στολίσουμε;), μετά πού τα έφαγες όλα εσύ σε κακοδιοίκηση, σπατάλες και διαφθορά, αγορές όπλων τάχατες και συντήρηση μιας ανύπαρκτης Εθνικής Φρουράς, μίας Δημόσιας και Ημιδημόσιας Λερναίας Ύδρας, έρχεσαι τώρα πού οι πρόσφυγες είναι πια εντελώς εξαντλημένοι και απελπισμένοι, μετά πού εδιεπίστωσαν την ανικανότητά σου, να τους ‘’προστατέψεις‘’ τις περιουσίες τους με νόμο τάχατες για ‘’ΚΗΔΕΜΟΝΑ’’;

Και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι τέτοιο συνταγματικό δικαίωμα δεν έχεις (μιλώντας πάντα σε τρίτο πρόσωπο στο αχαΐρευτο κράτος) συνεπώς πες στους αντιπροσώπους σου να σταματήσουν να σε ρεζιλεύουν περισσότερο, και σταμάτα να αποκάμνεις τούς πολίτες πού έχουν την ατυχία να σε κουβαλούν στους ώμους τους για 54 χρόνια (από το 1960 ).


Αν είχαμε τούς ΑΓΓΛΟΥΣ ακόμα, θα μάθαινες, ώ κράτος, περί νομιμότητας, περί χρηστής διοίκησης, περί πάταξης τής διαφθοράς - ΔΕΝ θα είχαμε διαφθορά. Αλλά προτιμήθηκε η  Τουρκία αντί η Αγγλία. Για να τα φάει πρώτα το Κράτος μας και όσα απομείνουν ... Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

Δημήτριος –Άκης Λόρδος 12/11/2013

2 comments:

  1. Ορθά τα περισσότερο που λέει ο κ. Δ. Λόρδος. Η κτηματική περιουσία είναι ίσως το μόνο περιουσιακό στοιχείο που διατηρεί, ακόμα, την αξία του. Και αν πέσουν κάπως οι τιμές με τις επικείμενες αναγκαστικές πωλήσεις, πάλιν, σύντομα θα ανέβουν. Πού είναι η αδικία; Στον άνισο επιμερισμό του κόστους της προσφυγιάς. Όχι μόνο έχασαν οι πρόσφυγες την ακίνητη περιουσία τους, αλλά αναγκάζονται για 40 χρόνια να αγοράζουν την αναγκαία, τουλάχιστο για ιδιοκατοίκηση, περιουσία σε αστρονομικά ποσά. Γιατί, βλέπετε, οι περιουσίες των μη προσφύγων πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο μετά το 1974. Εδώ είναι η αδικία και το κράτος, έστω και τώρα, (θα μου πείτε τώρα; πώς;) θα πρέπει να προσπαθήσει, τουλάχιστο, να ανατρέψει το άδικο. Βέβαια, η μεγαλύτερη περιουσία που έχασαν, δεν είναι η κτηματική, αλλά η ψυχική και πνευματική, η γειτονιά με τους γείτονες, οι φίλοι, η συλλογή των γραμματοσήμων (μου), οι φωτογραφίες, το κολύμπι σε αγαπημένες θάλασσες, οι παραλίες και τα ψαρέματα, και πάνω απ' όλα, τα αγαπημένα πρόσωπα που είτε χάθηκαν είτε διασκορπίστηκαν σε κάθε γωνιά της γης. Αυτά δεν αναπληρώνονται. Μένουν όμως, τουλάχιστον, σαν ωραίες, ανεπανάληπτες, αναμνήσεις.

    ReplyDelete
  2. "Το λαμπρόν τζιαμαί που ππεύτει κρούζει", γι' αυτό και λίγοι θα σε καταλάβουν Άκη. Και αφού πολλοί βολεύτηκαν ακόμα και πρόσφυγες που πήραν τ\κ περιουσίες μεγαλύτερης αξίας από αυτές που άφησαν, και που σίγουρα θα ψηφίσουν ΟΧΙ σε οποιαδήποτε λύση, είναι σαν να τους μιλάς Κινέζικα, ούτε θα καταλάβουν και ούτε θα συμφωνήσουν μαζί σου.

    ReplyDelete

Έκλαιγα όλη νύχτα!...

  ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Από έναν δάσκαλο, που πριν από αρκετούς μήνες μου έστειλε ένα μέϊλ.   Δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί ζούμε μέρες αδ...