Monday, June 3, 2013

Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΙΔΗΣΗ: "ΕΧΩ ΚΑΡΚΙΝΟ"



ΝΤΕΜΠΡΑ ΣΕΡΜΑΝ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ιατρική συντάκτης του Ρόϊτερς. Μετέδωσε χθες την πιο δύσκολη είδηση της καριέρας της: «Εχω καρκίνο». Και έγραψε στο ιστολόγιο του  διεθνούς πρακτορείου τα πρώτα της συναισθήματα. «Επαναλαμβάνω συνέχεια αυτές τις δύο λέξεις, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι αλήθεια. Ακόμα πιο τρομακτική, όμως, είναι η διάγνωση: Έχω καρκίνο 4ου Σταδίου στους πνεύμονες, που πάει να πει ότι έχει κάνει μεταστάσεις». Η Σέρμαν καλύπτει το ιατρικό ρεπορτάζ για το Ρόιτερς εδώ και περίπου 10 χρόνια. Εχει γράψει άρθρα και άρθρα για καινούργια φάρμακα, νέες θεραπείες, πολλές ιστορίες ασθενών που θεραπεύτηκαν, κυρίως από καρκίνο στους μαστούς και στο έντερο, «αλλά όχι στους πνεύμονες», και έγραψε και για εκείνους που ο καρκίνος γονάτισε οικονομικά και τους οδήγησε στη χρεωκοπία, προκειμένου να έχουν μια καλή ιατροφαρμακευτική φροντίδα. «Δεν φανταζόμουν ποτέ», λέει τώρα, «ότι κάποια από αυτές τις ιστορίες θα αφορούσε εμένα».

ΟΤΑΝ ξύπνησε ένα ωραίο πρωινό του Αυγούστου πέρυσι, ανήμερα των 50στων γεννεθλίων της, κοίταξε τον γαλάζιο ουρανό, και σκέφτηκε πόσο τυχερή είναι πού έχει καλή υγεία. Είχε κόψει το κάπνισμα 15 χρόνια πρίν, και είχε γίνει χορτοφάγος πολύ πρίν από αυτό. Πρίν από την κακή διάγνωση τον περασμένο Μάρτιο – που έγινε έπειτα από έναν οξύ πόνο που είχε στο πλευρό, όπου και έκανε μετάσταση ο καρκίνος – έτρεχα συχνά, έκανα ποδήλατο, έπαιζα τένις, απολάμβανα το σκι μου, και έκανα γιογκα. «Αχ, πόσο τη λάτρευα αυτή τη ζωή μου, και πόσο λαχταρώ να την ξανακερδίσω μια μέρα…». Αν υπάρχει μία καλή πλευρά αυτής της περιπέτειας, είναι ότι, όπως γράφει, «ανακαλύπτω πόσοι πολλοί άνθρωποι με αγαπούν, και πόσοι προσφέρονται να με βοηθήσουν».

ΚΑΙ ο λόγος που αποφάσισε να γράψει το προσωπικό της ημερολόγιο τώρα, είναι για να μοιραστεί με άλλους καρκινοπαθείς τα αισθήματά της, πληροφορίες για την θεραπεία της ανά στάδιο, τις σκέψεις της για τη ζωή και τον θάνατο, και από πρώτο χέρι ρεπορτάζ για τα νοσοκομεία όπου θα νοσηλευτει και για τους γιατρούς που θα την παρακολουθούν. «Ο καρκίνος του πνευμονα στο 4ο Σταδιο ξέρω ότι είναι αθεράπευτος. Και ξέρω επίσης ότι οι πιθανόητες για μακροχρόνια επιβίωση δεν είναι με το μέρος μου. Εχω ηδη αρχίσει τις θεραπείες μου σε ένα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα της Αμερικής, το M.D. Anderson στο Χιούστον. Και ελπίζω να καταφέρουν να ζήσω όσο γίνεται περισσότερο και, κυρίως, με καλή ποιότητα ζωής. Μπαίνω σε μία περίοδο διαρκούς αβεβαιότητας. Και δεν θα σταματήσω ούτε στιγμή να σκέφτομαι πόσους αυγουστιάτικους ουρανούς θα δώ ακόμα…»

2 comments:

  1. Αχ, αυτή η ζωή όταν σε βάζει να αποδείξεις τι δυνάμεις κρύβεις και τι μπορεί να "ζήσεις"! Μόνο μια ευχή, ας τα καταφέρει να το ξεπεράσει! Οι ευχές οφείλουν να είναι ανατρεπτικές και γεναιόδωρες.
    Χαρά

    ReplyDelete
  2. ο καρκινος ειναι μια ασθενεια
    ιασιμη απο το Θεο+
    ΖΩ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ
    ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΤΟ ΠΩ,

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...