Tuesday, December 21, 2010

ΟΧΙ! ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ...


Παρακολουθούσα τις προάλλες μια συνέντευξη, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, με τον Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Μια φράση του με ενόχλησε, αλλά δεν με παραξένεψε διότι, όπως σκέφτηκα μετα, είναι ενδεικτική της νοοτροπίας σχεδόν όλων των πολιτικών στον τόπο μας. Είπε, λοιπόν, θέλοντας να τονίσει ίσως ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα δεν θα εμποδίσουν τελικά την ανάπτυξη, ότι η ίδια η κυβέρνηση θα φτιάξει 50 έως 60 επιχειρήσεις-φορείς, που θα προσφέρουν, λέει, δουλειά σε πολλή κόσμο. Δικαίως, ο Γιάννης Πρετεντέρης αντέδρασε τότε, ρωτώντας τον «τι πάει να πει θα φτιάξετε επιχειρήσεις;», αλλά ο κ. Χρυσοχοίδης, που για μένα είναι από τις καλές περιπτώσεις στην πολιτική, ήταν τόσο συνεπαρμένος με την ανακοίνωσή του, που δεν άκουγε τι του έλεγε ο δημοσιογράφος.

Αυτή και μόνο η φράση λοιπόν – «θα φτιάξουμε εμείς καινούργιες επιχειρήσεις» - δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από το πάθημά τους, και ότι εξακολουθούν, ακόμα και όταν μιλάνε βαρύγδουπα για "καινοτομίες", "νεες ιδέες",  και λοιπά, να εννοούν ότι και πάλι το κράτος θα έχει το πάνω χέρι.

Ε, λοιπόν, όχι! Δεν θέλουμε το κράτος να φτιάξει καμία επιχείρηση. Δεν είναι δουλειά του αυτή, και να την αφήσει σε άλλους που την ξέρουν καλύτερα. Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να εξασφαλίσει σε όποιον θελήσει να επενδύσει τα χρήματά του, συνθήκες φιλικές (να μην ταλαιπωρείται ό άνθρωπος από γραφειοκρατία και διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς), έντιμους και καθαρούς κανόνες στο παιχνίδι. Τίποτ' άλλο. Μακρυά κι αγαπημένοι. Γιατί το "όλοι μαζί" το πληρώσαμε, και το πληρώνουμε ακόμα, πολύ ακριβά.

3 comments:

  1. Δυστυχώς φίλε μου ο Κέυνς είναι το τελευταίο καταφύγιο του εν αδιεξόδω ευρισκόμενου συμπαθούς κατά τα άλλα υπουργού
    Με την ευκαιρία συνιστώ την θέαση του γιουτουμπιού http://www.youtube.com/watch?v=-WRCrUjWUCo&feature=player_embedded# όπου θα απολάυσετε ένα εξαιρετικό ραπ τραγούδι που παρουσιάστηκε στο σθνέδριο του Economist σχετικά με τις δύο οικονομικές θεωρίες του Κέϋνς και του Χάγιεκ (Keynes vs Hayek rap anthem)
    Αν μη τι άλλο αυτοί οι κακοί Δυτικοί καπιταλιστές έχουν και χιούμορ.
    Γιωργος

    ReplyDelete
  2. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών και ξεκινάμε μάχη με την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία και τον πληθωρισμό»
    "Βασικές στοχεύσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι ο καλύτερος έλεγχος των τιμών, η μείωση τους αλλά και ο διάλογος με την αγορά τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης"
    Όταν ανέλαβε ο Χρυσοχοϊδης, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις. Τι να του πει τώρα κανείς. Ότι ο αυστηρότερος έλεγχος των τιμών έγινε επί δικτατορίας, οπότε και ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 35%; Ότι παντού, χωρίς εξαίρεση, τα αγορανομικά μέτρα φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα; Ότι δεν είναι δυνατόν να πετύχεις μείωση των τιμών όταν ως κράτος απορροφάς και την τελευταία ικμάδα της αγοράς με τις έκτακτες εισφορές, τις υπέρογκες επιβαρύνσεις του ΙΚΑ, την απόλυτη έλλειψη ευελιξίας (αγορανομικός καθορισμός ωραρίου, απαγόρευση ίδρυσης μεγάλων σούπερ μάρκετ στα νησιά, ουσιαστική απαγόρευση τμήματος αρτοπωλείου ή βενζινάδικου σε σούπερ μάρκετ και άλλα ών ούκ έστιν αριθμός);
    Μου φαίνεται απίστευτο ότι ένας ΤΟΣΟ άσχετος άνθρωπος, έστω καλών προθέσεων, ο οποίος εν έτει 2010 ακόμα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός τιθασεύεται μέσω ελέγχου των τιμών, αναλαμβάνει ένα τόσο νευραλγικό υπουργείο. Κύριε Χρυσοχοϊδη, αισχροκέρδεια υπάρχει όταν και μόνον όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

    ReplyDelete
  3. Μπουχτίσαμε πια από ασχετους !!!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...