Sunday, December 19, 2010

ΤΟΜΑΣΟ ΠΑΝΤΟΑ-ΣΚΙΟΠΑ (1940-2010)


Ο στενός συνεργάτης, και σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα οικονομίας, Ιταλός πρώην Υπουργός οικονομικών της χώρας του (2006-2008), επί κυβερνήσεως Ρομάνο Πρόντι, που ηταν στενός φίλος του, οικονομολόγος και τραπεζίτης Τομάσο Πάντοα-Σκιόπα, έφυτγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 70 ετών από καρδιακή προσβολή. Ήταν σε δείπνο με φίλους και συνεργάτες του στο Μέγαρο Σακκέττι στη Ρώμη, για να ανταλλάξουν ευχές για τα Χριστούγεννα. Κάποια στιγμή δεν αισθάνθηκε καλά, ζήτησε συγγνώμη από τους παρευρισκομένους και αποχώρησε. Καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μποκκόνι του Μιλάνου, και έκανε μεταπτυχιακά στο Ινστιτουτο Τεχνολογίας της Μασαζουσέτης (Μ.Ι.Τ.)

Το BBC τον περιγράφει ως «έναν από τους διανοούμενους αρχιτέκτονες του ενιαίου νομίσματος της Ευρωπης», και αναφέρει ότι η τελευταία δουλειά του, ως άμμισθος σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης «είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα της απόλυτης αφοσίωσής του στο να μοιράζεται τα εξαίσια χαρίσματά του στην οικονομία για το καλό της κοινωνίας».

Μόλις μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του, ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την αιφνίδια απώλεια του Tommaso Padoa - Schioppa.
Υπήρξε εξαιρετικός άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας. Με λόγο βαρύνοντα και καθοριστική δράση στην χώρα του, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.
Η συμβολή του στη δημιουργία και την πορεία του Ευρώ ήταν ανεκτίμητη. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Ευρώ, ένας μεγάλος Ευρωπαίος, ένας βαθύτατα προοδευτικός άνθρωπος, που πίστευε στο παρόν και στο μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού μας νομίσματος, σε μία πολιτική Ευρώπη.
Επί δεκαετίες η παρουσία του στις οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία ήταν διακριτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Prodi.
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του.
Θέλησε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα να συμπαρασταθεί και έμπρακτα.
Ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρότασή μου, πριν από λίγους μήνες, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Γνώριζε καλά ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα είχε διαστάσεις Ευρωπαϊκές. Και συνέβαλε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα σε πρόσφατες Συνόδους Κορυφής για την αντιμετώπιση μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.
Αισθάνομαι χρέος να αναγνωρίσω την μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του σε αυτήν την δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας. Ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μίλησε δημόσια γι’ αυτή.
Σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πραγματικός Έλληνας.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.
Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...