Saturday, November 13, 2010

Κι όμως, μπορεί η ασχημια να εκλείψει...

Παρακολουθώ το παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ από την τηλέοραση. Μόλις εφαγε γκόλ η ομάδα μου, η ΑΕΚ, 1 λεπτό πρίν λήξει το ημίχρονο. Δικαίως το έφαγε, παίζει χάλια. Οχι πως ο ΠΑΟΚ ειναι καλός. Κάκιστος ειναι και αυτός, αλλά λιγότερο κάκιστος από μας.

Ασχημο παιχνίδι, λοιπόν, εντός αγωνιστικού χώρου. Ασχημο και στις εξέδρες, όπου για μία ακόμη φορά, το γηπεδο δονείται από αισχρά σνθήματα εναντίον του διαιτητή. Οι Ελληνες φίλαθλοι, που συχνά έχω χαρακτηρίσει ουρακοτάγκους, αλλά νομίζω πώς αδικώ τα συμπαθή αυτά ζώα, τόχουν μέσα στο σαπισμένο DNA τους να βρίζουν την μάνα του κάθε διαιτητή όταν αισθάνονται, όχι ότι αδικεί την ομάδα τους, αλλά ότι δεν την ευνοεί κιόλας.

Παλιά ιστορία θα πείτε. Σωστά. Γ' αυτό και έχουμε φύγει οι πολλοί από τα γήπεδα, και τα έχουμε αφήσει στους κάφρους - οι οποίοι είνα σχεδόν όλων των αποχρώσεων, για να μήν παρεξηγούμαστε.

Αισθάνομαι, όμως, ότι εκείνο πο λείπει αό το ελληνικό ποδόσφαιρο (θά έλεγα, ακόμα και από την ελληνική κοινωνία), είναι ένας παράγοντας (ή ένας πολιτικός) εμπνευσμένος και γενναίος, που θα εμφυσήσει ηθική στο παιχνίδι καί, όταν δεί να συμβαίνουν χυδαιότητες όπως αυτές που παρακολουθούμε κάθε Κυριακή σα γήπεδα (κάθε μέρα στην ζωή μας), θα πάρει την ομάδα του και θα φύγει.

Μιά τέτοια ενέργεια θα έχει δε πολύ μεγαλύτερη σημασία και απήχηση, εάν την κάνει πρώτα ως ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των δικών του οπαδών. Κι άς υποστεί, μετα, τις συνέπειες του νόμου. Θα τιμωρηθεί η ομάδα του. θα χάσει βαθμούς. Θα μείνει έξω από ευρωπαικές διοργανώσεις.

Αλλά, θα είναι περίφανη ομάδα. Και θα την ακολουθήσουν οι άλλοι οπαδοί της, άφήνοντας τους ουρακοιτάγκους να ουρλιάζουν μακριά από το γήπεδο, όπου θα ειναι πλέον ανεπιθύμητοι.

Εάν, έναν τέτοιο παράγοντα (ή και πολιτικό) τον ακολουθήσουν κι άλλοι, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα να βγούν στην επιφάνεια τα "καλά στοιχεία" της κοινωνίας και να επηρρεάσουν, ίσως, με την συμπεριφορά τους, θετικά, τα ξεστρατισμένα. Εκείνα, που σήμερα αποτελούν τους "στρατούς" των διοικήσεων, και κρατούν τις ομάδες μας ομήρους.

Αυτά.

1 comment:

  1. Είναι μάλλον ρομαντική αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα έχει γίνει ποτέ παράγοντας ποδοσφαίρου ένας τέροις άνθρωπος!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...