Monday, November 22, 2010

ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ

Μία καινούργια πολιτική πρωτοβουλία, όπως αυτή της κ.Μπακογιάννη, όσο και να ζούμε σε περίοδο βαθιάς κρίσης και μόνιμης καχυποψίας, αξίζει, τουλάχιστον, μιας θετικής υποδοχής, και μιας λογικής αναμονής μέχρι να δούμε «που το πάει», και «πως το πάει».

Αυτό, ισχύει για κάθε νεοεμφανιζόμενο πολιτικό σχήμα.

Όμως, εκτός από το να είναι δημοκρατικό, αρκεί να πληροί και μία ακόμη, πολύ βασική προϋπόθεση – ιδίως αυτόν τον καιρό. Να δηλώσει ξεκάθαρα, και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, πού βρίσκει τα χρήματα για να ξεκινήσει τον πολιτικό του βίο, και που θα βρέι τα υπόλοιπα για να τον συνεχίσει.

Η κ. Μπακογιάννη, μίλησε πολύ, και αυτή, για την διαφάνεια, στην ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου της κόμματος, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», την Κυριακή 21.11 εδώ στην Αθήνα. Είπε πολλά, και ενδιαφέροντα. Με αρκετά, θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς μαζί της.

Αλλά δεν πρόκειται να το κάνει κανείς εάν πρώτα δεν σπάσει η ίδια η κυρία Μπακογιάννη την μέχρι τώρα κομματική ομερτά, που ρίχνει μαύρο πέπλο σιωπής και μυστηρίου επάνω από τα οικονομικά των κομμάτων.

Θα κερδίσει πολλούς πόντους η πρώην Υπουργός Εξωτερικών – και θα κάνει σημαντικό βήμα ως προς το να πείσει τους επιφυλακτικούς ότι πράγματι έχει αλλάξει, όπως είπε, και ότι δεν αποτελεί και αυτή συνέχεια του «παλιού, δικομματικού συστήματος» - εάν βγει καθαρά και ντόμπρα, τώρα, και δηλώσει στον κόσμο που βρήκε και που βρίσκει χρήματα για το καινούργιό της κόμμα.

Το θέμα δεν είναι ούτε λαϊκίστικο, ούτε ασήμαντο. Για να γεννηθεί ένα καινούργιο κόμμα, για να στελεχωθεί, να διαφημιστεί, να προβληθεί, να παρουσιαστεί, να αρχίσει να λειτουργεί, χρειάζονται λεφτά, και μάλιστα όχι λίγα.
Εάν κάποιοι έχουν κάνει δωρεές, είναι καλό να το ξέρουμε. Κακό είναι να το μάθουμε εκ των υστερών, και από τρίτους. Δεν είναι ντροπή να προσφέρει κάποιος χρήματα σε ένα κόμμα. Αρκεί αυτό να γίνεται στα φανερά, και να μην είναι μοχλός πίεσης για να κερδίσει ο «χορηγός» κάποια εύνοια όταν το κόμμα αυτό αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία.

Όπως και νάχει, σε καιρούς κρίσης, καλό είναι όλα να γίνονται πλέον κάτω από άπλετο φως

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...