Sunday, November 14, 2010

Η εκλογική βραδιά




Αρχισαν οι μαραθώνιες τηλεοπτικές βραδιές που εμένα, όσο υπενθυμίζω στον εαυτό μου να μην τις παίρνει πολύ στα σοβαρά, κρατώντας μόνο τις λίγες πινελιές ουσίας πού έχουν, ομολογώ ότι με διασκεδάζουν και κερδίζουν το ενδιαφέρον μου. Την περισσότερη ωρα, έχω το κουμπί μου πατημένο στο Mega. Ο Πρετεντέρης και ο Τσίμας έχουν πολιτική σκέψη, και εκφράζουν τις απόψεις τους με σοβαρό λόγο και δίχως "τηλεοπτισμούς". Μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί τους, αλλά έχουν λόγο - κάτι που σπανίζει σε όλα, σχεδόν, τα άλλα κανάλια.

Παρολ' αυτά, ούτε στο Mega δεν γλυτώνει κάποιος από το στοιχείο της βαβούρας, που κακώς εκνευρίζει, ή δείχνει να εκνευρίζει, την παρουσιάστρια (Ολγα Τρέμη) και τους συμπαρουσιαστές-αναλυτές. Διότι, όταν προσκάλείς, και μάλιστα στο ίδιο τραπέζι, Λιάνα Κανέλλη, Προκόπη Παυλόπουλο και Αδωνι Γεωργιάδη, τι άλλο από βαβούρα και σαματα μπορείς να περιμένεις; Τό ξέρουν οι "σχεδιαστές" των πάνελ και, επειδή εργάστηκα και σε παραγωγή τέτοιων τηλεοπτικών προγραμμάτων, σάς λέω ότι το επιδιώκουν κιόλας.

Εν πάσει περιπτώσει, η έκβαση της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δεν εξαρτάται από τη βαβούρα που προκαλούν τέτοια πάνελ, ούτε και από το απελπισικά σοβαροφανές ύφος του αξιοτίμου κ. Πρωτόπαπα, που βλέπω τώρα, πάλι στο Mega, και ευτυχώς έχω εγκαταλείψει εδω και καιρό την προσπάθεια να τον καταλάβω. Τέτοιες περιπτώσεις πολιτικών, δεν ειναι λίγες, και δικαιολογουν όσους, καί πάλι, επέλεξαν να απέχουν.

Εγω ψήφισα. Γιατί, έχοντας την ίδια απέχθεια για το υπάρχον πολιτισκό σύστημα, πιστεύω κατ' αρχάς ότι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι αξιόλογοι που αξίζουν να υποστηριχθούν και, δεύτερον, ότι το λευκό ψηφοδέλτιο εκφράζει απόλυτα, νομίζω, την αποδοκιμασία και την διαμαρτυρία του ψηφοφόρου. Πιστευω, ακόμα, σε έναν πολίτη ενεργό. Να υπενθυμίζει στο κατεστημένο (που πρωτο θέλει την απενεργοποιησή του), ότι εί ναι εδώ και, με όποιο νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο μπορεί, θα το ελέγχει και θα το πολεμάει. Πιστευω σε έναν πολίτη που θα είναι παρόν, ανησυχος, και ενοχλητικός. Δεν τους παρέχει πολλές ευκαιρίες το σύστημα να εκφραστεί, αλλά υπάρχουν πάντοτε χαραμάδες.

Η ωρα είναι 8.45 καί, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις και κερδίσει ο Καμίνης τον Κακλαμάνη στην Αθήνα, θεωρώ ότι θα είναι μία από τις ωραιότερες νίκες και ανατροπές που έγοιναν ποτέ σε εκλογές σον τόπο μας μετεκλογικά. Από εκεί και ύστερα, ο κ. Καμίνης εφ' όσον, επαναλαμβάνω, εκλεγεί), θα τεθεί και αυτός υπό την δοκιμασία και την κρίση τών πολιτών.

Δεν λέω ότι είμαστε οι καλύτεροι πολίτες που υπάρχουν στον. Αντιθετα, όταν βλεπω και εγω τον Ψινάκη να βγαίνει πρώτος σε σταυρους με το ψηφοδέλτιο του Κακλαμάνη, απογοητεύομαι, στενοχωριέμαι, και λέω ότι είμαστε από τους χειρότερους, και επαναλαμβάνω το κλισέ ότι "εχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν". Παρόλ' αυτά, οι ψήφοι υπερ του Καμίνη στην Αθηνα, και του Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη (ανεξαρτήτως εάν τελικά κερδίσουν ή όχι το δημαρχιλίκι), είναι "σημάδι καλό".

Σημάδι, ότι η πολιτική, όπως την ξέραμε μεχρι τώρα, μπορεί να περάσει στ περιθώριο.

Θα τα ξαναπούμε. Η νυχτα είναι μακρά...

Η ωρα ειναι 12.16. Με διαφορά ελάχιστη, κοντά στις 300 ψηφους αυτήν την ωρα, εκλεγεται Δημαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουταρης. Περίπου δύο ωρες νωρίτερα επιβεβαιώθηκε η εκλογή του Γιώργου Καμίνη στην Αθηνα. Μου δίνουν χαρά και ελπίδα αυτες οι νίκες. Ευχομαι να μήν διαψευστούμε, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μεγάλες προσδοκίες δεν έχουμε. Ωριμάσαμε, και μάθαμε να περιμένουμε τα λίγα, ώστε να χαρουμε τα πολλά, άν έρθουν. Θα θέλαμε να δούμε τους καινούργιους δημάρχους να δηλώνουν λιγότερα, και να πράττουν περισσότερα. Μια μικρή υπερβολή
φλυαρίας στον αποψινό λόγο του κ. Καμίνη, άς πουμε ότι δικαιολογείται λόγω ενθουσιασμού του.

1 comment:

  1. Επάνω στην βαβούρα Λιανας-Αδωνη-Παυλόπουλου άλλαξα κανάλι.
    Μπορεί ο Ψινάκης να βγήκε πρώτος αλλά η ίδια η επιλογή του και η νίκη του προκάλεσαν και την απομάκρυνση και πολλών δεξιών που είναι σοβαροί από τον Κακλαμάνη.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...