Saturday, January 24, 2015

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΣΥΓΧΥΣΗ" ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ



Αναδημοσιεύω εδώ, στο filoftero, έστω και για λόγους … ιστορικούς,  αφού πια δεν ξέρω πόσοι και ποιοι δίνουν σημασία στα κατ’ εμέ ουσιώδη, αυτό το απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε κατά την περιοδεία του στη Ξάνθη, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με τον τρόπο που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ερμήνευσε και παρουσίασε προς τα έξω το μέρος της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορά την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Παρακολουθώ σήμερα να γίνεται μια κραυγαλέα, χονδροειδής παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις. Ελπίζω αυτά να τα λένε για να τα ακούει η κοινή γνώμη και όχι να τα πιστεύουν οι ίδιοι. Γιατί άκουσα και νωρίτερα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι “ο κ. Ντράγκι είπε πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, άρα έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο να δούμε τι θα κάνουμε ως χώρα”. Εάν το έχει κατανοήσει έτσι, ανησυχώ βαθύτατα. Εάν το έχει κατανοήσει σωστά και το παρουσιάζει έτσι ψευδώς προς τον ελληνικό λαό, δεν είναι σωστό αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο ανησυχητικό, εντάσσεται στα προεκλογικά εύκολα λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Πρόκειται για μια τερατώδη σύγχυση. Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι, λέει ότι από το Μάρτιο και μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να αγοράζουν μέχρι 60 δισ. ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 θα διαθέσουν 1,1 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις αγορές των κρατικών ομολόγων, να βοηθήσουν τα κράτη, να ρίξουν τα επιτόκια, να ρίξουν τα spreads και να δώσουν πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά να τονώσουν την πραγματική οικονομία έμμεσα.
Αυτό θα αρχίσει να γίνεται από το Μάρτιο για όλες τις χώρες. Για την Ελλάδα δεν θα γίνει, παρά μόνο από τον Ιούλιο και μετά, αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή αν η Ελλάδα έχει τελειώσει τη διαπραγμάτευση, έχει γίνει η θετική αξιολόγηση της τρόικας, έχουμε βγει από το Μνημόνιο και έχουμε περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Και εάν η Ελλάδα έχει μέχρι τον Ιούλιο–Αύγουστο που λήγουν παλιά ομόλογα που έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από χρόνια και για τα οποία μας δίνει και τα κέρδη της -γιατί αυτό το είχαμε καταφέρει το 2012- αν εμείς ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας για τα παλιά ομόλογα που λήγουν, που είναι περίπου 8,5 δισ. ευρώ.
Άρα πρέπει από κάπου να τα έχουμε πάρει και αν δεν τα έχουμε πάρει από την αγορά γιατί είμαστε εκτός αγοράς θα πρέπει να τα πάρουμε από το πρόγραμμα, από την προληπτική πιστωτική γραμμή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν πληρώσουμε τα παλιά ομόλογα θα έχουμε κι εμείς το ποσοστό μας για να πάρει ξανά ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εις αντικατάσταση των ομολόγων που θα έχουμε πληρώσει. Γιατί δεν θέλω να σας κάνω τους λογαριασμούς τώρα, αλλά είναι πολύ σαφές ποιο είναι το όριο μέσα στο οποίο κινούμαστε γιατί υπάρχει ένα όριο 33% ανά χώρα, σε σχέση με τα εμπορεύσιμα ομόλογά της.
Άρα, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι εξωφρενικό. Λέει “έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο”. Ποιο καιρό μέχρι τον Ιούλιο; Πρέπει εδώ τώρα να τελειώνει αυτό μέχρι τέλη Φεβρουαρίου για να έχεις μια προοπτική να μπεις και στο πρόγραμμα αυτό. Αλλά πριν μπεις στο πρόγραμμα αυτό το οποίο ενισχύει τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να έχεις ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, πρέπει να έχεις ομαλή λειτουργία της οικονομίας, πρέπει να έχεις αποκατάσταση της ομαλότητας γενικά και να μην είσαι ο φτωχός συγγενής και ο παρίας μέσα στην Ευρωζώνη».


ΥΓ.: Μπορεί να προσάψει κάποιος αρκετά στον Ε.Βενιζέλο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς όμως ότι μιλάει μετά λόγου γνώσεως. Κάτι που σίγουρα μπορεί να πει για τον πιθανώς αύριο πρωθυπουργό της χώρας.

2 comments:

  1. Τα'μαθες Χρηστο συνελληφθει ο Βενιζελος για μικροκατοχη ψηφων!

    ReplyDelete
  2. Τα'μαθες Χρηστο συνελληφθει ο Βενιζελος για μικροκατοχη ψηφων!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...