Sunday, January 25, 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Ο Τσίπρας ανέβηκε στη καρέκλα!




Χαρακτηρίζοντας «ιστορική την σημερινή μέρα» κατά την οποία «ο λαός αποφασίζει εάν αύριο θα επιστρέψει η τρόικα για να συνεχιστούν οι καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοσε ο Σαμαράς», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προδιέγραψε ενώπιων εκατοντάδων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ στο εκλογικό του τμήμα όπου πήγε να ψηφίσει, το γενικό πλαίσιο της προσέγγισής του προς την ΕΕ κα τους δανειστές σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ανεβασμένος επάνω σε μια καρέκλα για να τον βλέπουν όλοι, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι με την σημερινή ψήφο του ελληνικού λαού δεν θα είναι δεσμευτικά για αυτόν όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόϊκα από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος, την ημέρα των εκλογών «όπου ο πολίτης πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστος στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος», κάνει δηλώσεις «προεκλογικού χαρακτήρα».

Πολλής κόσμος ήταν συγκεντρωμένος σήμερα στο 27ο και 30ο σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης όπου προσήλθε στις 10.45 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να ψηφίσει. Περισσότεροι από τους φίλους και οπαδούς του κόμματος ήταν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

Εκτός από τα γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, είδαμε συνεργεία από την Ταϊβάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τα Εμιράτα, την Τουρκία, την Ινδία, τον Καναδά, και αλλού.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι, μεταδίδοντας όσα έβλεπαν μέσα από την αίθουσα του σχολείου όπου βρισκόταν ό κ. Τσίπρας, μέτρησαν ότι έμεινε 50 δευτερόλεπτα πίσω από το παραβάν, γεγονός που έκανε εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ να σχολιάσουν ότι «τόση ώρα, σημαίνει ότι πρέπει να έβαλε και σταυρούς». Πρόσεξαν, επίσης, οι δημοσιογράφοι, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στη κάλπη με το αριστερό του χέρι.

Βγαίνοντας από τη σχολική αίθουσα, που ήταν στον 1ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος, έπεσε επάνω σε ένα τοίχος από τηλεοπτικά συνεργεία που τον «εγκλώβισαν» προσπαθώντας το κάθε ένα από αυτά να εστιάσει επάνω του ένα πλάνο.

«Everybody back», δηλαδή «όλοι πίσω», φώναζε κάποιος από την συνοδεία του κ. Τσίπρα προς τους ξένους δημοσιογράφους που κυριολεκτικά έδιναν μάχη για να τον πλησιάσουν με κάμερες και μικρόφωνα προκειμένου να καταγράψουν μια δήλωσή του. Ήταν τόσος ο θόρυβος, ο εκνευρισμός, τα σπρωξίματα και οι φωνές, που κάποια στιγμή ακούστηκε ένας από μπροστά να φωνάζει “shut-up everybody”.

Ταυτόχρονα, ακούστηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «περιμέναμε πέντε χρόνια τώρα, δεν πειράζει αν περιμένουμε και άλλα πέντε λεπτά».

Πράγματι, μετά από 5 λεπτά πανζουρλισμού, βρέθηκε «λύση ελληνική» όταν κάποιος έφερε μία καρέκλα. Τότε, ανέβηκε σε αυτήν ο κ. Τσίπρας, όλα τα συνεργεία μπόρεσαν να πάρουν το πλάνο που ήθελαν, και έκανε τη δήλωσή του που, όπως δεν συνηθίζεται την ημέρα των εκλογών, ήταν «προεκλογικού χαρακτήρα», όπως σημείωσαν αναλυτές, και «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων», που βάση του κανονισμού των εκλογών δεν επιτρέπεται.

«Θέλω να επισημάνω ότι σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει με αποφασιστικότητα αυτό το βήμα που έχει απομείνει , το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας, τον τερματισμό του φόβου, την επιστροφή της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας στον τόπο μας. Τώρα, η ευθύνη ανήκει σε όλος και όλες. Όσοι θα προσέλθουν στη κάλπη. Το δίλλημα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πιο καθαρό από ποτέ άλλοτε. Σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόϊκα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, για αυξήσεις στους φόρους, για απελευθέρωση πλειστηριασμών, για συνέχεια δηλαδή μιας αποτυχημένης και καταστροφικής πολιτικής λιτότητας δίχως τέλος, ή εάν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη όλα όσα αξίζουν στον ελληνικό λαό. Μια ζωή με αξιοπρέπεια, με κοινωνική συνοχή. Εάν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει έπειτα από μια σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είμαι αισιόδοξος. Σήμερα θάναι μια ιστορική μέρα. Ο λαός μας θα ολοκληρώσει αυτό το βήμα, και η αξιοπρέπεια θα επιστρέψει», ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα, ένα μέρος της οποίας, κατά απαίτηση των ξένων δημοσιογράφων, επανέλαβε και στην αγγλικήν.


Ανταπόκρισή μου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων www.cna.org.cy

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...