Monday, January 26, 2015

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ



«Κύριε Πρόεδρε, σας διαβεβαιώ στην τιμή και στην συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και του νόμους, και θα υπηρετώ πάντα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Με αυτόν τον λιτό, πολιτικό όρκο, ο Αλέξης Τσίπρας, 40 ετών, ορκίστηκε στις 4μμ σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, μετά από την νίκη του κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ, στις χθεσινές πρόωρες εθνικές εκλογές.

Τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την «πρώτη κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα».

Συμβολική, προς τούτο, θεωρείται και η μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να καταθέσει στεφάνι στο εκεί μνημείο των 200 κομμουνιστών αγωνιστών που εκτελέστηκαν την 1η Μάιου 1944.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 3:29, συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη, που προαλείφονται για υπουργοί στην νέα κυβέρνησή του, καθώς επίσης και από τον κ. Σπύρο Σαγιά, δικηγόρο, που θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας είναι επίσης, ο πρώτος πρωθυπουργός που ορκίζεται χωρίς να φοράει γραβάτα.

Η κυβέρνησή του αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, και να γίνει αμέσως και η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Στις 5 επρόκειτο να συναντηθεί στο Μαξίμου εθιμοτυπικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι ό Αντώνης Σαμαράς δεν θα πάει και ότι θα τον εκπροσωπήσει ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μπούρας.

Στις 7 σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, που εμφανίζεται χολωμένος από το γεγονός ότι «η ανακοίνωση επίτευξης κυβερνητικής πλειοψηφίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του έκτου κόμματος της Βουλής», αναφερόμενος στην συμφωνά Τσίπρα-Καμμένου.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, όπως άφησε να εννοηθεί και με την δήλωση που έκανε ενώπιον του Κάρολου Παπούλια, να επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση και θα ζητήσει από τον κ. Θεοδωράκη να δώσει τουλάχιστον ψήφο ανοχής στη κυβέρνησή του.

Κατά την υποδοχή του από τον Κάρολο Παπούλια, ο νικητής των χθεσινών εκλογών τον ενημέρωσε ότι συναντήθηκε το πρωί με τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος και του δήλωσε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνησή του.

«Ως εκ τούτου, υπάρχει η δεδηλωμένη, η απαιτούμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα, και ελπίζω ότι αυτή η ήδη υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι βάσει του Συντάγματος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, «και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, δηλαδή πρώτα να σας ορκίσω».

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, διότι μας περιμένει ανηφορικός δρόμος», απάντησε ο κ. Τσίπρας προτού οι δύο άνδρες αποσυρθούν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση της συζήτησής τους λίγο πριν από την ορκωμοσία του 40χρονου πολιτικού.

Είναι ο 6ος και τελευταίος πρωθυπουργός που θα ορκιστεί από τον Κάρολο Παπούλια, του οποίου η προεδρική θητεία λήγει στις 25 Μαρτίου, και αναμένεται η νέα Βουλή, εφ’ όσον συγκροτηθεί σε Σώμα με την εκλογή προεδρείου, να προχωρήσει άμεσα στην εκλογή του διαδόχου του.

Οι προηγούμενοι 5 ήταν: ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Προσευχηθείτε για μένα», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο συνάντησε λίγο πρίν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας θα είναι πολύ καλύτερες από ποτέ.
Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είπε ότι και η Εκκλησία θα είναι κοντά στο Κράτος «όπως ήταν πάντα, διαχρονικά».

Δεν έγινε συζήτηση μεταξύ τους για την επιλογή του κ. Τσίπρα να προβεί σε πολιτικό και οχι θρησκευτικό όρκο. Οι σχέσεις μεταξύ τους περιγράφονται ως άριστες παρά τις διαφορές τους σε θέματα κοσμοθεωρίας, και έχουν συχνή επικοινωνία.


(Ανταπόκρισή μου στο ΚΥΠΕ, www.cna.org.cy) 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...