Wednesday, June 12, 2013

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΡΤ

Είναι λίγο δύσκολο να το χωνέψεις αυτό. Οπως και να το κάνουμε, είναι "μεγάλη είδηση". Αν σου τόλεγε κάποιος πρίν 1-2 χρόνια, θάλεγες πως χρωστάει...

Είναι το πρώτο, τόσο μεγάλο και τόσο γερό ταρακούνημα στο μέχρι πρότινος αλώβητο Δημόσιο. Κι ο συμβολισμός που προκύπτει από το κλείσιμο του συγκεκριμένου "μαγαζιού", είναι πάρα πολύ δυνατός.

Έκλεισε η ΕΡΤ. Έκλεισε η ΕΡΤ.

Το επαναλαμβάνεις συνέχεια, συνειδητοποιώντας όλο και πιο πολύ ότι η κρίση, και κυρίως η διαχείρησή της, θερίζει άγρια...

Οι σκέψεις, ετουτη την ωρα, δεν μπορει παρά να είναι χύμα. Σκόρπιες. Η φόρτιση είναι έντονη, όχι τόσο πολύ εξαιτίας της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όσο για τις αλήθειες που αναδύονται καθως, εδω και κάποιες ώρες, γευόμαστε τις πρώτες αντιδράσεις. Υπάρχουν αλήθειες πικρές, υπάρχουν και μεγαλειώδεις. Ακούω λόγια που μ' αγγίζουν, όπως του Ρος Ντέϊλι από τη Κρήτη, που λέει "δεν μπορεί να τα αφήνουμε όλα στα χέρια της ιδιωτικής τηλεόρασης" (δίκιο έχει ο άνθρωπος - σε εκπομπή εκεί, να φιλοξενηθεί; Στης Φαίης; Στου Τράγκα; Ή, ακόμα, και στους πιο ... σοβαρούς;), ακούω όμως και λόγια που με βυθίζουν, όπως εκείνα των συνδικαλιστών ότι "η ΕΡΤ ανηκει στον λαό", η μερικών όψιμων πολιτικών, ότι "πλήττεται η ελευθερία της ενημέρωσης", όταν όλοι ξέρουμε ότι οι ίδιοι πολιτικοί, κυρίως εκείνοι που συνέπλεαν τόσα χρόνια με τον εκ των υστερων επαναστάτη κύριο Απόστολο Κακλαμάνη, επενέβαιναν στην ενημέρωση, διόριζαν όσους τους ηταν αρεστοί, και είχαν μετατρέψει την ΕΡΤ σε αμπελοχώραφό τους.
 
Αύριο, δεν θάχω εκπομπή. Δεν έχω εγω πίσω μου ένα "σύστημα αλληλεγγύης" για να κρατήσω τον αέρα μου ανοικτό.
 
(Τωρα, ακούω τον ακτάσχετο Καμένο, που μιλάει με φόντο τον Κουίκ, να αναφέρεται σε χούντα, σε γκεμπελισμό, σε τακτικές Τσαουσέσκου, και πίσω του κεφαλές να κουνιούνται συμφωνώντας).
 
Συνεχίζω: Γεύομαι όμως, στον λίγο χώρο που μπόρεσα να ρίξω τους δικούς μου σπόρους, αυτό που λέμε "αγάπη και εκτίμηση του κόσμου". Και σ' αυτό το μαραθώνιο ξεδίπλωμα σκέψεων σήμερα, θα φιλοξενήσω αυτούς τους ανθρώπους. Τους δικούς μου ανθρωπους.
 
Καλησπέρα κ. Μιχαηλίδη,
Εύχομαι να είστε καλά και εσείς και η οικογένειά σας. Ακουσα ότι κλείνει η ΕΡΤ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλες τις υπέροχες εκπομπές που μας χαρίσατε εσείς και οι συνάδελφοι σας στο Δεύτερο. Ελπίζω, εύχομαι και προσεύχομαι να σας ξανακούσουμε όλους πάλι σύντομα.
Θυμάμαι κάποια χρονιά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που ο σταθμός σας έκανε κάποιο αφιέρωμα και είχε βάλει την τελευταία αποφωνηση που έκανε ο εκφωνητής πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Ετσι ένιωσα όταν έμαθα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Σαν να μπαίνει ο κατακτητης στη χωρα και να καταλαμβάνει το τελευταίο οχυρο της ελευθερης εκφρασης. Είπε ο κυβέρν. εκπρόσωπος για εξυγίανση. Βέβαια, το κλείσιμο θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τη Βουλή. Εκεί δεν υπάρχει το σκυλολόι και βδέλλες που πρέπει να ξιλωθούν; Τέλος πάντων. Μακαριοι αυτοί που ζητάνε την δικαιοσύνη ... και ο Θεός ας φωτίσει όλους μας μήπως βγούμε από αυτό το ηθικό βούρκο.
Σας ευχαριστούμε για την εγκυρη ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, για το άνοιγμα των οριζόντων μας και περισσότερο ευχαριστούμε εσάς κ. Μιχαηλίδη που μας εμψυχώνατε με τις ωραίες σας εκπομπές. Σας ευχαριστώ για την ευγένιά σας που μου θυμίζει τους γονείς μου.
Παρακαλώ το Θεό, να φωτίσει αυτούς που θα φτιάξουν τη νέα ΕΡΤ να βάλουν αυτούς που αξίζουν και να μην επιβιώσουν οι βδέλλες και τα παράσιτα που οδήγησαν στο κλείσιμό της. Ελπίζω να σας ξανακούσουμε σύντομα.
Είμαστε στο πλευρό σας και είστε στην προσευχή μας. Ανθρωποι σαν και εσάς δε πάνε ποτέ χαμένοι.
Με απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση,
Ειρήνη Νικολουδάκη.

 
Η επικοινωνιακή διαχείρηση αυτής της κρίσης, ηταν κακή. Την ώρα που ανακοινώνεις το κλείσιμο ενός μαγαζιού, που μάλιστα θα αφήσει χωρίς δουλειά από την επόμενη μέρα τόσους ανθρώπους, δεν προτάσσεις τα αρνητικά της "κακής επιχείρησης" που κλείνεις (τα πάρτι, την αδιαφάνεια, κλπ, κλπ), αλλά αναδεικνύεις τα θετικά του καινούργιου που θα ανοίξεις. Απλά πράγματα διαχείρησης κρίσεων, που μάλιστα για κάποιον που έχει την ευθυνη της Επικοινωνίας σε μια κυβέρνηση, θα έπρεπε να ήταν γνωστά.
 
Δεν έχουν καμμία θεση στο προαύλιο της ΕΡΤ το ΠΑΜΕ και τα άλλα ... πανώ. Οι σημαίες και τα συνθήματα διώχνουν τον κόσμο. Ταχει μπουχτίσει χρόνια τώρα. Στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου, νόμιζες πως ήσουν στη Νομική της 10ετίας 70-80. Οι πολιτικοί πρέπει να φύγουν από την ΕΡΤ. Εύχομαι η καινούργια να το εξασφαλίσει αυτό πριν ανοίξει. Αλλιως, να μην ανοίξει καθόλου.
 
Η οθόνη μαύρισε. Δεν με πείραξε τόσο πολύ αυτό, όσο ότι πάησα στο ραδιόφωνό μου το κουμπί "3" όπου είχα το Τρίτο, και μουσική δεν άκουσα. Εκεί, ναί, σφίχτηκε η καρδιά μου. Και δάκρυα άρχισαν να ανεβαίνουν. Οπως λέει κι ο Don McLean, The Day The Music Died...

Δελτίο Τυπου, λέει, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
..............
..............
..............
..............
 
Μωρέ, δεν μας παρατάτε!
 
 
Συνενετυξη Φωφης Γεννηματά στο τελευταίο Δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ.
μπλαμπλαμπλαμπλαμπλαμπλαμπλα
Δεν μας παρατάς κι εσύ!

Αγαπητέ Κύριε Μιχαηλίδη,

Για το μόνο που σφίγγεται το στομάχι μου είναι ότι δεν θα ακούσω την εκπομπή σας αύριο. Το ίδιο είχα νοιώσει και όταν έκοψαν την Μαρία Ρεζαν παλιότερα και ήμουν πολύ
νεότερη τότε για να καταλάβω...
Για ποια φωνή του λαού μας μιλάνε ; Ας ελπίσουμε ότι θα γεννηθεί κάτι αληθινότερο μετά την σημερινή νύχτα .... Κάτι που θα νοιώθουμε την ανάγκη να το υπερασπιστούμε, εμείς ο λαός, αν ποτέ το χρειαστεί πράγμα το οποίο απεύχομαι, γιατί τώρα μάλλον δυσκολευόμαστε !
Καλή αντάμωση μετά το καλοκαίρι.
Είστε κοντά μας με το φύλλο -φτερό!
Καλή τύχη σε σας και σε μας για όσα μας συμβαίνουν .

Με εκτίμηση
Τερέζα Αμπαταγγελου και εκ μέρους του συζύγου μου Φώτη.

Βλέπω στο προαύλιο της ΕΡΤ τον Τσίπρα. Σχεδόν τον λυπάμαι. Το έργο που τον περιμένει εάν εκλεγει πρωθυπουργός, ουτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν θα το ευχόμουν. Ποιόν νόμο να πρωτοκαταργησει; Πρωτα απ' όλα, τη νύχτα που θα εκλεγεί, θα "σκοτώσει", λέει, το Μνημόνιο. Ένα το κρατούμενο.
Επειτα, έχουμε και λέμε:
Θα καταργησει τον "Καλλικράτη", και θα φτιάξει άλλους χάρτες για τους δημους και τις κοινότητες της Ελλάδος.
Θα ξαναπάρει πίσω τον ΟΤΕ.
Θα ξανανοίξει την ΕΡΤ με το παλιό της σχήμα, το πολυπρόσωπο.
Θα ξαναχτίσει το γήπεδο της ΑΕΚ.
Θ' αγοράσει ξανά τον "Σκορπιό".
Θα διώξει από τον Πειραιά την Cosco.
Θα πάρει τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής.
Θα κρατικοποιήσει πάλι την "Ολυμπιακή"
Θα δώσει πίσω στη Κύπρο τις 3 τράπεζες που πήρε η Πειραιώς.
Θα ξαναδώσει συντάξεις στους πεθαμένους και στις άγαμες θυγατέρες αξιωματικών.
Θα γκρεμίσει το The Mall.
Και, αν του περισσέψει και χρόνος, θα πηδήξει και την Μαντάμ Μέρκελ

Καλησπέρα σας κύριε Μιχαηλίδη
Περίμενα με χαρά κάθε μέρα την εκπομπή σας. Συνέχιζα ακούγοντας το 2ο και το 3ο πρόγραμμα μέχρι αργά το βράδυ
΄Ήταν πολύ καλή συντροφιά.
Θα μου λείψει πολύ. Κρίμα!
Ευχαριστώ για όσα μου προσφέρατε.Μαρια Γιαννακοπουλου
 

 
 
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 8:30 π.μ.
Ανοίγω τα φώτα του μαγαζιού, τοποθετώ την τζάντα μου στη θέση της και κατευθήνομαι προς το ραδιόφωνο.
Εκείνη την ώρα μπαίνει στο μαγαζί ο Νίκος ο συνάδελφος μου.
Καλημέρα του λέω πατώντας ασυναίσθητα το κουμπί νο 3 του ραδιοφώνου.
Καλημέρα μου απαντά και εκείνος.
Τι κάνείς ; με ρωτά όπως συνηθίζεται να ρωτάμε καθημερινώς και τυπικά.
Καλά ,του απαντώ εγώ και συνειδητοποιώ τι κάνω εκείνη τη στιγμή.
Να, βάζω το τρίτο του λέω και σκάω ένα πικρό χαμόγελο, ένα μειδίασμα.
Το τρίτο ... ,απαντάει αυτός έχοντας στραμμένο το κεφάλι του από την άλλη μεριά και κατευθήνεται με γοργό βήμα στο βάθος του μαγαζιού.
 
Αθανάσιος Γραικός.
 
... και ξαφνικά, όλοι αγάπησαν την ερτ!
εάν τους καταγράφαμε, έναν-προς-έναν, θαταν τόση η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα, που θα έκλειναν όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί.
 
 

9 comments:

  1. Μόλις μπήκα στο blog από το μεσημέρι αγαπητέ Χρήστο. Λυπάμαι,ήταν καλά στο δεύτερο (το ραδιόφωνο είναι αναντικατάστατο), αλλά ελπίζουμε να έχουμε την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του blog.
    Όσον αφορά στην ΕΡΤ, λυπήθηκα βαθειά μεν, αλλά όσοι εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - ακόμη και αν ανήκουν στους πραγματικά εργαζόμενους - πρέπει να καταλάβουν ότι Η ΑΝΟΧΗ αργόμισθων στον χώρο τους ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. Δεν άκουσα ποτέ κάποια συνδικαλιστική παράταξη να εξαγγείλλει απεργία για να σταματήσουν οι διορισμοί αργόμισθων και να προστατευθούν έτσι οι άλλοι, γιατί αυτή είναι η δουλειά των συνδικαλιστών. Γιατί δεν έγινε ; Γιατί, πάρα πολλοί συνδικαλιστές του Δημοσίου τα έχουνε κάνει "πλακάκια" με τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ο καθένας, μοιράζουν την πίτα της διαφθοράς και όλοι μαζί υποσκάπτουν την υπηρεσία τους και κοροϊδεύουν τον ιδιωτικό τομέα. Τα μάθαμε πια.
    Λυπάμαι, ξανά, για τους πραγματικά εργαζόμενους και την ΕΡΤ σαν ίδρυμα που είχε και ευγενές και μοναδικό έργο. Δεν θα λυπηθώ αν απολυθεί ΜΟΝΟ η κυρία (αλλά ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ του διπλανού γραφείου και προϊστάμενές της) που την περασμένη εβδομάδα σε υπουργείο που επισκέφθηκα, με είχε να περιμένω 5 λεπτά μπροστά της και συνέχισε ατάραχη να συνεννοείται για την φύλαξη των χαλιών. Και ήταν όλα καλά, δυστυχώς...

    ReplyDelete
  2. Νιώθω βαθιά συγκίνηση και οργή ταυτόχρονα...αυτό πάλι, που όλοι μιλούν για όλα & λύση καμμιά; Δεν αντέχεται, με ξεπερνάει...τί απέγινε το Ελληνικό DNA; Η Ελληνική σκέψη;
    Η συμπεριφορά;
    Ο χαρακτήρας;
    Η αγωγή της ψυχής;
    Η γλώσσα;
    Το μέτρο;
    Η ευθύτητα και η παρρησία;
    Ο ανθρωπισμός;
    Η αγάπη της ελευθερίας;

    Εθνική απονεύρωση 1996:
    http://youtu.be/X-nqM4y-vEU

    http://youtu.be/_mgc9MLFO8M

    Από το αρχείο της ΕΡΤ:
    http://youtu.be/hoNIcsiuUdk

    Με σεβασμό α.μ.


    ReplyDelete
  3. Λυπάμαι γιατί όπως και να το κάνουμε μεγαλώσαμε με τη κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση.
    Λυπάμαι για το μαύρο σήμα που στην τηλεόραση μου χθές το βράδυ που μου βγάζει μια φτώχια μια μιζέρια.
    Λυπάμαι για τον Μιχαηλίδη ,τον Πετρίδη και κάποιους άλλους παραγωγούς που διατηρούσαν ένα επίπεδο.
    Λυπάμαι για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στον δρόμο.
    Θυμώνω που κανένας δεν τόλμησε να καθαρίσει την ΕΡΤ τόσα χρόνια.
    Θυμώνω με τους εργαζόμενους που γνώριζαν τις σπατάλες στις παραγωγές,στις υπερωρίες,στα ταξίδια αλλά έγλυφαν και αυτοί το μέλι που είχαν στα δάχτυλά τους(για όσο διάστημα το είχαν)
    Θυμώνω που δεν ξεσηκώθηκαν για τα υπέρογκα ποσά που έπαιρναν κομήτες σύμβουλοι και άλλοι ενώ έβλεπαν ότι πλησιάζει το τσουνάμι.
    Θυμώνω που δεν ξεσηκώθηκαν ενάντια στους συνδικαλιστές τους που σίγουρα γνώριζαν εδώ και καιρό τι θα επακολουθήσει.
    Θυμώνω με τον Κεδίκογλου που ξαφνικά βάφτισε την εισφορά στην ΕΡΤ(λογαριασμό της ΔΕΗ) χαράτσι.
    Θυμώνω γιατί θα μπορούσαμε την τελευταία 4ετία σαν δείγμα προσπάθειας εξυγίανσης να είχε κλείσει το κανάλι της βουλής.

    Δυστυχώς κάποτε θα έπρεπε να γίνει αλλά κανένας δεν το τολμούσε για το πολιτικό κόστος .Σίγουρα έχουμε να ακούσουμε απίστευτα πράγματα τις επόμενες ημέρες εγώ απλά ελπίζω το αποτέλεσμα να αξίζει .
    Θα δείξει.
    Παναγιώτης

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ Χρήστο γράφω..ακούγοντας το Bolero του Ravel...από Radio National del Espagna..το κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας..αλήθεια εκεί δεν υπάρχουν.."λαμόγια";Κρίμα ..κρίμα ειδικά για το ραδιόφωνο..και το Τρίτο Πρόγραμμα...δυστυχώς στην Ελλάδα η λογική "πονάει δόντι..κόψει κεφάλι.."καλά κρατεί...γι'αυτά που γράφεις συμφωνώ..όσο για το κείμενο της Δράσης...δεν με συγκινεί καθόλου..το ύφος του κ.Μάνου..που δακρύζει έχοντας εκατόμύρια ευρώ στις καταθέσεις του..το ίδιο και ο κ.Δοξιάδης... Η μόνη αλήθεια είναι η βιωμένη αλήθεια Χρήστο..όπως έλεγε και ο Νίτσε...
    Καλημέρα από Θεσσαλονίκη..που έκπληκτη κοιτάζει στην οθόνη της το μαύρο σήμα..εκεί που κάποτε χρωμάτιζε το υλικό...της ΕΡΤ3..!

    ReplyDelete
  5. Αγαπητέ Χρήστο, η εκπομπή σου θα μου λείψει πολύ...όπως και το να ακούω το δεύτερο όλη μέρα στη δουλειά μου. Ήταν πραγματική παρηγοριά και συντροφιά. Ελπίζω να μη λείψουν άνθρωποι όπως εσύ απο την νέα ΕΡΤ

    ευχαριστώ

    β.δ

    ReplyDelete
  6. Κύριε Μιχαηλίδη,
    θα μου λείψει η φωνή σας που με γέμιζε αισιοδοξία,όνειρα και ελπίδες.Αλλά είναι τόσο καλά χαραγμένη στην ψυχή μου που διαβάζω πάντα το filoftero και είναι σαν ακούω την φωνή σας.
    Σας εύχομαι ΠΑΝΤΑ το ΚΑΛΥΤΕΡΟ απο ΚΑΡΔΙΑΣ.
    Ευχαριστώ για όσα μου προσφέρατε.
    Χρύσα Αθανασοπούλου

    ReplyDelete
  7. θα ήθελα αλήθεια να μπορούσαμε όλοι να ακούσουμε το σχόλιο του Πανου Γεραμάνη που έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.Για να θυμόμαστε ποιά ήταν η ΕΡΤ πριν από χρόνια και πως πέρασε στο DNA το δικό μας και των παιδιών μας επισης......

    ReplyDelete
  8. Αγαπητέ Χρήστο λυπάμαι. Ξέρω πως ραδιοφωνές σαν τη δική σου δεν σιγούν. Και εις το επανακούειν. Στέλιος ΝΥ.

    ReplyDelete
  9. Κύριε Μιχαηλίδη
    Μεγάλωσα με Δεύτερο πρόγραμμα. Το ακούω καθημερινά (αχ αυτός ο ενεστώτας!) και σχεδόν όλη μέρα. Άκουγα και τις εκπομπές σας. Δεν μπορώ να πω πως ήταν απο τις αγαπημένες μου, αλλά λόγω εθισμού στο Δεύτερο τις άκουγα. Συχνά διαφωνούσα μαζί σας, καμιά φορά μάλιστα εξοργιζόμουν κιόλας. Δεν είχα στείλει ποτέ μύνημα ούτε είχα πάρει τηλέφωνο. Πιστεύω όμως πως δεν είναι καλό να ακούς μόνο πράγματα με τα οποία συμφωνείς. Διαφωνώντας μαθαίνεις, εξελίσσεσαι. Τα είχε αυτά το κρατικό - δημόσιο - ραδιόφωνο. Και είχε την ποιότητα ακόμα κι εκεί που δεν σε έβρισκε σύμφωνο.
    Πίσω απο τα μικρόφωνα και τις κάμερες , ναι, ένα παρασκήνιο ενοχλητικό έως και βρώμικο, αλλά εικόνα κι αυτό της χώρας μας. Έτσι δεν είναι και όλη η Ελλάδα;
    Πολλά μπορώ να γράψω και ατελείωτα. Περιμένω να κατασταλλάξει μέσα μου η οδύνη.
    Για την ώρα με τις συχνότητες της ραδιοφωνίας στο ... sound of silence, νοιώθω, ξέρω, πως μου έκλεψαν την ψυχή.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...