Monday, February 6, 2012

Γυάλινο μνημείο Βαρώτσου για μια θαλασσινή τραγωδία

Η είδηση από τον φίλο Θόδωρο Αγγελίδη, του οποίου η συνεισφορά στο filoftero είναι πάντα πολύτιμη. Άλλωστε, ο "ιδιαίτερος χαρακτήρας", εάν μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, αυτού του ιστολογίου, είναι (κατα τα πρότυπα του αμερικανικού περιοδικού Harper's, που θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα έντυπα ελεύθερης, δημοκρατικής σκέψης), να κάνει "φύλλο-φτερό" ό,τι κυκλοφορεί σε έντυπη διατύπωση (από εφημνερίδα, περιοδικό και ανακοίνωση, μέχρι και ταμπέλλα, λογοτεχνικό κείμενο ή ποίημα) και να το αναδημοσιεύει.


Στίς 28/03/1997 ή ιταλική κορβέττα Sibilla είχε εμβολίσει  καί βυθίσει στο στενό του Otranto, ανάμεσα Ιταλία καί Αλβανία, το  σκάφος Kater i Rades στέλνωντας στον θάνατο  81 άτομα (άνδρες καί γυναικόπαιδα ), πιθανότατα θα την θυμάσαι αυτή την  ιστορία που έμεινε  γνωστή ώς  Η Τραγωδία της Μεγάλης Παρασκευή.

Στην συνέχεια το βυθισμένο σκάφος είχε ανασυρθεί καί αφέθηκε να σαπίσει στο εγκαταλελειμένο στρατόπεδο του ιταλικού ναυτικού στο Brindisi, τώρα όμως, όπως αναφέρει στην  ηλεκτρονική της έκδοση ή ιταλική εφημερίδα "La  Repubblica", μετα απο οργανωμένες προσπάθειες τόσο των συγγενών τών νεκρών όσο καί απο οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα το  σκαρί έγινε γλυπτό μνημείο στην πόλη του Otranto απο τον δημιουργό του Γυάλινου Δρομέα, τον γνωστό γλύπτη Κώστα  Βαρώτσο. Καί είναι ένα μνημείο αφιερωμένο σ' όλους εκείνους τους μετανάστες σ' όλο τον κόσμο που πνίγηκαν στις θάλασσες  στην προσπάθειά τους να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο !

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...