Monday, January 30, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: Τάρτα με κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί και θυμάρι

Τώρα που μάθαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα να κάνουμε σωστή ζύμη για τάρτα ήρθε η ώρα να την γεμίσουμε !  Διάλεξα μια συνταγή που κάναμε τα Χριστούγεννα και που την είχα πάρει από το πολύ καλό Εγγλέζικο περιοδικό Feel Good Food. Αρεσε πάρα πολύ, ιδίως λόγω των καραμελωμένων κρεμμυδιών που θέλουν περίπου μιάμιση ώρα για να γίνουν σωστά (το "καραμελωμἐνο" ισχύει μεταφορικά βέβαια, επειδή έτσι βγάζουν τα ζάχαρα τους... μην τυχόν βάλετε και ζάχαρη). Το γαλλικό κατσικίσιο σε ρολλό είναι το σούπερ τυρί που θα βρείτe σε όλα τα τυράδικα των μεγάλων S/M, του πάει εξαιρετικά. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε το τυρί ροκφόρ και στη θέση του να βάλετε ίσως τριμένο τυρί έμενταλ ώστε να αναδείξετε περισσότερο την γεύση των κρεμμυδιών και του θυμαριού. Είναι θέμα γούστου, δοκιμάστε και τις δύο εκδοχές στην ίδια τάρτα !


500 γρ. ζύμη για αλμυρή τάρτα
550 γρ.κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα
4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4 κ.σ.  ελαιόλαδο
5 αυγά (καλύτερα βιολογικά), χτυπημένα
100 γρ. τυρἰ ροκφόρ
350 γρ.γαλλικό κατσικίσιο τυρί σε ρολό
120 γρ.κρέμα γάλακτος
2-3  κ.γλ. ξερό η φρέσκο θυμάρι φυλλαράκια ψιλοκομμένα

1 ταρτιέρα η στεφάνι 25 εκ

Ανάψτε τον φούρνο στους 160-170  βαθμούς. Σε ένα ταψί ανακατέψτε καλά με ελαιόλαδο τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια και τις ροδέλες κρεμμυδιού και αφήστε τα για 1 με 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά, γυρίζοντας τα 1-2 φορές ώστε να μην αρπάξουν καθόλου. Μπορείτε να τα “καραμελώσετε” αντίστοιχα τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, αν σας βολεύει.

Εν τω μεταξύ έχετε ετοιμάσει τον ταρτιέρα επενδύοντας την με ζύμη και μισοψήνοντας σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής ζύμης τάρτας (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση).

Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το θυμάρι,  λίγο αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι ενώ σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα τυριά αφού τα τρίψετε/κόψετε σε κομματάκια.

Απλώστε τα κρεμμύδια στον πάτο της τάρτας και μετά απλώστε και τα κομματάκια των τυριών. Περιχύστε τα με το μείγμα των αυγών.

Ψήστε βάζοντας την ταρτιέρα σε χαμηλή θέση στον  φούρνο [στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου η μέχρι να δείτε ακουμπώντας το δάκτυλο ότι το μείγμα έχει σφίξει σε όλη την τάρτα.

Βγάλτε την ταρτιέρα από τον φούρνο ενώ εάν τυχόν έχετε χρησιμοποιήσει στεφάνι αντί για ταρτιέρα βγάλτε το προσεκτικά αφού κρυώσει, με την βοήθεια μικρού κοφτερού μαχαιριού.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...