Monday, January 2, 2012

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΡΙΧΝΕΙ Η ΠΙΣΤΗ

Πανοραμική άποψη από το εσωτερικό του Ι.Ν. Θεοπατορων Ιωακείμ και Άννης, και Αγ.Στυλιανού, στον Αγ.Τύχωνα, Λεμεσό, Κύπρο.

Όσο περισσότερη ώρα περνάει ένας άνθρωπος στην εκκλησία και όσο πιο πιστός είναι στο Θεό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει μειωμένη πίεση αίματος, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης έχουν διαπιστώσει να υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον εκκλησιασμό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και της Νορβηγικής Σχολής Θεολογίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοστέιν Χόλμεν και τον Τοργκίρ Σόρενσεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό ψυχιατρικής "International Journal of Psychiatry in Medicine", διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά -τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες- πάνε στην εκκλησία, τόσο χαμηλότερη είναι κατά μέσο όρο η πίεση του αίματός τους, ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο.

Μια προηγούμενη αμερικανική μελέτη είχε δείξει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στον χρόνο εκκλησιασμού και στο επίπεδο της πίεσης και η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση, καταλήγοντας ουσιαστικά στο ίδιο συμπέρασμα, παρόλο που μεταξύ ΗΠΑ και Νορβηγίας υπάρχουν αρκετές διαφορές σε θέματα θρησκευτικών αντιλήψεων. Και στις δύο περιπτώσεις, όσοι άνθρωποι είναι θρησκευτικά ενεργοί, φαίνεται να έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με όσους δεν ασχολούνται με την θρησκεία.

Άλλες επιστημονικές νορβηγικές μελέτες, στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν δείξει εξάλλου ότι υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στο χιούμορ και στην χαμηλή πίεση, καθώς επίσης ανάμεσα στην συμμετοχή σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες και στην καλή υγεία. Με άλλα λόγια, εκτός από την πίστη στο Θεό, υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως τα αστεία και ο πολιτισμός, που βοηθούν τον οργανισμό να διατηρείται σε "φόρμα".

Πηγή: www.athina984.gr

5 comments:

 1. Οι άθεοι δηλαδή στην κόλαση και στον καρδιολόγο...μάλιστα!

  ReplyDelete
 2. Είναι θέμα του πως διαβάζει κανεις μιαν είδηση, αγαπητέ. Εάν εσείς, είδατε σε αυτήν "τιμωρία των άθεων", έχει καλώς. Δεν μπορεί κανείς ο΄΄υτε να σας κατηγορήσει, ούτε να σας βοηθήσει.

  Χρ.

  ReplyDelete
 3. Τελευταία χάσαμε και το χιούμορ μας,ας όψεται η κρίση. Καλημέρα Κε Χρήστο.

  ReplyDelete
 4. Εχετε δίκιο. Συνελλήφθην και εγω, φαινεται, να διαβάζω κάτι μόνο με τη δική μου, στενή ματια και διάθεση. Και αμέσως, έσπευσα να αντεπιτεθω, χωρίς οπως αποδεικνύεται, να εχω υποστει επίθεση. Ναι, μπορεί να είναι και σημείο των κακών μας καιρών. Ευχομαι να ειναι μόνο αυτό, και να μήν είναι δείγμα του κακου μου χαρακτήρα.

  Χρ.

  ReplyDelete
 5. Μήπως πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί γίνονται έρευνες για να διαπιστώνουν αυτά που η κοινή λογική τα υπαγορεύει?σχηματικά και απλοποιημένα πίστη=επανάπαυση=ασφάλεια=ηρεμία=χαμηλή πίεση[μόνο να μελετούσαν τις στρωμένες φάτσες των κυριών του κατηχητικού θα ήταν αρκετό για να γλυτώσουν οι Νορβηγοί τα φύλλα έρευνας]αρκετά πια με όλες αυτές τις ανόητες έρευνες που επιβεβαιώνουν τα αυτονόητα.Φοβάμαι μόνο πως αυτό είναι ίσως το ζητούμενο.

  ReplyDelete