Monday, January 23, 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: Ζύμη για αλμυρές τάρτες

Αν κάποτε θελήσετε αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο στην κουζίνα και να φτιάξετε ίσως π.χ. για μια συγκέντρωση στο σπίτι κάτι εντυπωσιακό και νόστιμο , σκεφτείτε μια τάρτα με γέμιση από οτιδήποτε φανταστείτε ... Λαχανικά με τυρί, ανθότυρο με θυμάρι και λιαστή ντομάτα, κίτρινα τυριά με λίγο μπέϊκον η και σκέτα λαχανικά με κομματάκια κοτόπουλου, ό,ποιος συνδυασμός σας ταιριάζει  καλά στον ουρανίσκο !  Το βασικότερο βέβαια για να ξεκινήσετε είναι μια λεπτή καλή τάρτα, σωστά ψημένη, την οποία μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και 1-2 μέρες νωρίτερα και να περιμένει στο ψυγείο. Την άλλη εβδομάδα θα δώσουμε μια πολύ καλή συνταγή τάρτας με γέμιση από καραμελωμένα κρεμμύδια, γαλλικό κατσικίσιο τυρί και λίγο ροκφόρ, αρωματισμένα με αρκετό θυμάρι...  Προς το παρόν ξεκινήστε με την κλασική συνταγή της ζύμης για αλμυρές τάρτες και ... έπεται συνέχεια !


Υλικά για 650 γραμμ ζύμης

2 ½      φλυτζάνια αλεύρι (περ. 330 γρ) για όλες τις χρήσεις
1 ½      μπαστουνάκι φρέσκο βούτυρο (190 γραμμ)
¼         φλιτζάνι ελαιόλαδο ( περ. 50 γραμμ)
½         κουτ. γλ. αλάτι
4          κουτ. σ. κρύο νερό
1          κρόκος αυγού


Σε ένα μπολ μίξερ (η σε κοινό μπολ αν το ζυμώσετε με τα χέρια) ανακατέψτε καλά το αλεύρι με το κρύο  φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και το ελαιόλαδο, αλλά όχι πάρα πολύ έτσι ώστε το μείγμα να έχει μικρά γρομπαλάκια βουτύρου και να είναι σαν χοντροί κόκκοι. Προσθέστε το κρόκο αυγού και 3 η 4  κουταλιές κρύο νερό. Ανακατέψτε τα υλικά και μόλις δείτε ότι έχετε ένα ομοιογενές μεἰγμα σταματήστε το ζύμωμα (ανακάτεμα). Διαφορετικά προσθέστε ακόμη 1 κουταλιά νερό η λίγο αλεύρι, ανάλογα.

Βγάλτε το μείγμα από το μπολ, τυλίξτε το σε διαφανή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει. Ξεχωρίστε ίσως 500 γραμμ για μία δόση ταρτιέρας και τα υπόλοιπα βάλτε τα στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για 2-3 μήνες άνετα

Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και μετά βγάλτε από το ψυγείο το κομμάτι της ζύμης από την μεμβράνη και τοποθετείστε το επάνω σε ένα ξύλο κοπής. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόψτε κάθετες φέτες των 4 χιλιοστών περίπου και με αυτές αρχίστε να στρώνετε τον πάτο της φόρμας (ταρτιέρας) έτσι ώστε να τον καλύψετε ολόκληρο. Στη συνέχεια αρχίσετε να κόβετε από τις φέτες της ζύμης λωρίδες ύψους 3-5 εκ ώστε να ταιριάζουν με το ύψος της ταρτιέρας σας ώστε να τα τοποθετήσετε και να καλύψετε το καμπύλο τοίχωμα της ταρτιέρας  “κολλώντας”  τα κομμάτια μεταξύ τους.

Απλώστε ένα αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) στον πάτο της ταρτιέρας (που θα προεξέχει λίγο στα άκρα) και μετά γεμίστε τον με όσπρια η ρύζι ώστε να εμποδιστεί ο πάτος να ανασηκωθεί όταν θα κάνουμε το πρώτο ψήσιμο της τάρτας. Ψήστε την τάρτα για 15 λεπτά και μετά βγάλτε την ταρτιέρα έξω απο τον φούρνο, αφαιρέστε με προσοχή τη λαδόκολλα με τα όσπρια και συνεχίστε πάλι το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Η τάρτα μας τώρα είναι μισοψημένη, έτοιμη να δεχτεί το μείγμα που θα την γεμίσει. Με το ψήσιμο της γεμάτης τάρτας σε χαμηλή σκάλα μέσα στον φούρνο θα ολοκληρωθεί τελείως το ψήσιμο της.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...