Wednesday, June 6, 2012

"ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΒΛΑΚΑΣ"


O κ. Αντώνης Διαματάρης, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης, έστειλε την ακόλουθη επιστολή πρός τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, που την βρίσκω ενδιαφέρουσα σε πολλά σημεία της:

"Κύριε Πρόεδρε,
Το χθεσινό άρθρο της Financial Times («Greek right a hostage to its own failures» - "Η ελληνική Δεξιά όμηρος των δικών της λαθών") περιείχε βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος σας και αρνητικά μηνύματα για τη ΝΔ που πρέπει να σας προβληματίσουν σοβαρά.
Βέβαια, σας αδικεί σαφέστατα η εφημερίδα όταν επιλέγει να καταγράψει την άποψη μιας κάποιας κυρίας Νίκης Σιροπούλου που λέει ότι είστε «εντελώς βλάκας». Δεν γνωρίζω κανέναν βλάκα που αποφοίτησε από το Harvard Business School, όπως εσείς. Το αντίθετο μάλιστα.

Αυτό όμως που πρέπει να σας προβληματίσει σοβαρά τώρα, όσο είναι καιρός, είναι -όπως και το άρθρο στην «WSJ» του Σαββάτου- η διάσπαρτη εντύπωση που αφήνει η εφημερίδα ότι προετοιμάζει το κοινό της για πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γεγονός ότι διαπράξατε σφάλματα στρατηγικής, όπως γράφει η εφημερίδα, από την εκλογή σας στην αρχηγία της ΝΔ.
Στην αρχή ταχθήκατε για παράδειγμα ενάντια στο μνημόνιο, ενώ αργότερα αναγκαστήκατε να αναδιπλωθείτε, είμαι βέβαιος από αίσθημα ευθύνης, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι εξακολουθείτε να ακολουθείτε και τώρα εσφαλμένη προεκλογική στρατηγική:
Η στρατηγική σας φαίνεται να είναι ο εκφοβισμός του ψηφοφόρου για την «καταστροφή» που θα επιφέρει μια νίκη του Τσίπρα. Ενώ αυτό είναι σωστό δεν θα είναι αποτελεσματικό.
Το θέμα, κύριε Πρόεδρε, είναι τι θα κάνετε εσείς, και όχι ο Τσίπρας.
Τον Τσίπρα ας τον αναλάβουν οι συνεργάτες σας.
Η ουσία είναι να εξηγήσετε στον λαό την ουσία του οικονομικού προβλήματος και να του παρουσιάσετε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης.

Κάνοντας κεντρικό στόχο του μηνύματος τον Τσίπρα, του δίνετε κύρος.Βγαίνοντας από τα αριστερά του Τσίπρα του δίνετε αξιοπιστία.
Πουθενά δεν πέτυχε το μοντέλο που ακολουθείτε. Θα το έχετε δει εξάλλου και στις ΗΠΑ πολλές φορές: η προσπάθεια εκφοβισμού του κόσμου, χωρίς την παράλληλη προσφορά μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής λύσης ενεργεί υπέρ του αντιπάλου.

Κύριε Πρόεδρε,
Ο Τσίπρας έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα απέναντί σας: είναι νέος, άφθαρτος, καλός ομιλητής, αδίστακτος.Απέναντί του η ΝΔ μοιάζει γηραιά, μέρος του προβλήματος αντί της λύσης.
Η «FT» έχει μια δήλωση του Ηλία Νικολακόπουλου της MRB ότι μορφωμένοι ψηφοφόροι ηλικίας 45-55 κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αυτό ισχύει, τότε το πρόβλημα είναι βαθύ και ο χρόνος για διορθωτικές κινήσεις λίγος.

Οι μορφωμένοι ψηφοφόροι θα έπρεπε να είναι η φυσική σας βάση. Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα και τον εμπαιγμό που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του λαού.
Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, μια πρόταση:
- Επειδή ο κόσμος απορεί με ποια στελέχη θα κυβερνηθεί η χώρα,
- Επειδή ελάχιστα γνωρίζουμε για τους ανθρώπους του Τσίπρα, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές,
- Επειδή αντίθετα γνωρίζουμε πολλά για τα γνωστά στελέχη της ΝΔ,
- Επειδή δεν πείθει η απόλυτη μοναρχία σας στην κορυφή της ΝΔ,
Σας προτείνω να αναθέσετε τη διεξαγωγή του αγώνα σε μια μικρή ομάδα στελεχών που να αποτελείται από νέα, άφθαρτα στελέχη του κόμματος, βέβαια, υπό τη ηγεσία σας. Στελέχη που πιθανόν θα κληθούν να αναλάβουν αργότερα και κυβερνητική ευθύνη.
Να σταθούν δηλαδή νέοι, μορφωμένοι, άφθαρτοι άνθρωποι απέναντι στον Τσίπρα.
Για τον εαυτό σας κρατείστε το ρόλο του ηγέτη, του πολιτικού που διαθέτει την πείρα και την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Και κάτι αναφορικά με τον τηλεοπτικό διάλογο:Θα θυμάστε ότι στον τηλεοπτικό διάλογο στις εκλογές του 1960, ο Ρίτσαρντ Νίξον υπερείχε αισθητά του Τζον Κένεντι από πλευράς ουσίας. Γνώριζε καλύτερα τα θέματα, ιδίως τα καυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής της εποχής.
Ο Κένεντι όμως ήταν νέος, χαρισματικός και δεν ίδρωνε όπως ο Νίξον.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι κέρδισε η εικόνα και όχι η ουσία του διάλογου.
Ευτυχώς που ο Κένεντι δεν είναι Τσίπρας.
Με εκτίμηση,
Α.Η.Διαματάρης."

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...