Thursday, May 19, 2011

Καλωσόρισες πουλί μου, μοναξιά ελληνική μου!


Σημαντική, νομίζω, ηταν η πρωτοβουλία για κοινή ραδιοφωνική εκπομπή ενημερωτικών και ψυχαγωγικών σταθμών που έγινε χθες, 18 Μαίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η  ΕΡΑ προσέφερε το studio της και ο Flash  το κεντρικό σύνθημα της εκπομπής, εναντίον της βίας. Συμμετείχαν επίσης το Ράδιο 9, Στο Κόκκινο, Real FM, Βήμα FM, ΑΝΤ1, το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά. 
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στην κοινή εκπομπή με θέμα τη βία που έγινε πριν από λίγο, από ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, με αφορμή τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
Οπως διάβασα στο in.gr, o γνωστός τραγουδοποιός πρότεινε να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητησε τον «καθαρισμό» των κτιρίων της Αθήνας από τοξικομανείς και μετανάστες και τη μεταφορά τους σε αραιοκατοικημένα νησιάμε χαμηλό πληθυσμό, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, όπου θα μπορούν να καλλιεργούν τη γη.
Ο Δ. Σαββόπουλος πρότεινε ακομα τη μεταφορά των τοξικομανών σε μέρη που δεν θα έχουν πρόσβαση οι έμποροι ναρκωτικών.
Επίσης, τόνισε ότι η Αθήνα υποφέρει από την τρομοκρατία και τη βία.
Στο τέλος της συζήτησης ο ίδιος απάντησε σε σχετική ερώτηση παραφράζοντας στίχους του, ότι «ήρθε η ώρα να αποφασίσεις αν θα πεθάνεις ή θα ζήσεις».

Μία πτυχή τω προτάσεών του με βρίσκει σύμφωνο. Ισως θα την διατύπωνα λίγο διαφορετικά. Στην εκτός Αθήνας Ελλάδα, υπάρχουν πρισσότερες ευκαιρίες και ανάγκες απασχόλησης. Τις προάλλες έβλεπα στην ΕΡΤ ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τις φυτείες των φυστικιών Αιγίνης, και ένας παραγωγός, από τους πιο παλιούς, έλεγε ότι οι Ελληνες δέν δουλεύουν πιά στα χωράφια, και από τους ξένους με δυσκολία βρίσκεις κάποιους Πακιστανούς ή Σριλανκέζους, ή από το Μπαγκλαντές, που θα ήθελαν να απασχοληθούν.
Δεν ξέρω τι μεροκάματα τους δίνουμε, και είμαι αποφασιστικά εναντίον οποιουδήποτε που θα εκμεταλλευτεί ένα εργάτη, δίνοντάς του ψύχουλα για να κάνει μια πολύ σκληρή δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, θυμώνω που βλέπω καθημερινά στην Αθηνα, σε κάθε φανάρι της πόλης, μετανάστες πολύ νέους σε ηλικία (18-30 ετών), να καθαρίζουν τζάμια η να πουλάνε λουλούδια και ό,τι άλλο. Αρκετές φορές ρώτησα μερικούς από αυτούς γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στην επαρχία, στα νησιά, όπου υπάρχουν ακόμα ανάγκες, και ίσως τα λεφτά είναι καλύτερα, και όλοι μου απάντησαν "οχι, εδώ έχει λεφτα". Οι περισσότεροι από αυτούς ειναι παράνομοι, άν όχι όλοι. Κάποιοι τους εκμεταλλεύονται. Αυτοί οι κάποιοι είναι εγκλημαικά στοιχεία. Ο κύκλος μεγαλώνει, και το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο δυσεπίλυτο.
Ενα σοβαρό πρόγραμμα, λοιπόν, που θα έδινε σε μερικούς από τους μετανάστες ένα καλό κίνητρο να πάνε και να εργαστούν στην επαρχία, για ένα μεταβατικό στάδιο, έπειτα από το οποίο θα κριθεί εάν θα τους δοθεί μόνιμότερη άδεια παραμονής, ίσως να ήταν μία πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο πρόβλημα.
Πάντως, από το να καθόμαστε "επαναστατικά", και να φωνάζουμε΄"όλοι έξω", ή "κάτω τα χέρια από τους μετανάστες", επιτέλους άς ακούσουμε και κάποιες προτάσεις.

5 comments:

  1. Είναι προφανές ότι ο Σαββόπουλος έκανε μια πρόταση που δεν νομίζω αν το ξανασκεφτεί θα την ξανακάνει ..., οπότε κανονικά δεν θα έπρεπε καν να την σχολιάσουμε. Αλλά(χ), επειδή πρόκειται για έναν άνθρωπο με τόση μουσική συνεισφορά σε αυτόν εδώ τον τόπο, τον οποίο κάποτε τόσο εύστοχα χαρακτήρισε "Εδώ είναι Βαλκάνια , δεν είναι παίξε γέλασε..." , ας του πούμε λοιπόν ότι τόσο άγριες, ανεφάρμοστες, κυνικές και εν τέλει (sorry) βλακώδεις προτάσεις μας ανησυχούν. Δείχνουν ότι κάποιοι επηρμένοι ( = καβαλλημένοι) κρύβουν ίσως μέσα τους πολλά "περίέργα" και τους βγαίνουν, έτσι ξαφνικά... Πέραν απο τη Γυάρο και τη Μακρόνησο, μήπως π.χ. εννοείς Διονύση την Αστυπάλαια ? η μήπως κανένα εντελώς ερημονήσι, βραχώδες, χωρίς νερό και βλάστηση πάνω στο οποίο θα του ετοιμάσουμε εγκαταστάσεις κατάλληλες έστω και για 50.000 ζώα ?

    Διονύση μας τρομάζεις δυσάρεστα. Τίποτε άλλο. Οσο το στόμα σου τραγουδάει είναι ακόμα μιά χαρά. Κράτα το μέχρι εκεί.

    ReplyDelete
  2. Ο Νιόνιος εδώ και αρκετά χρόνια μας έχει απογοητεύσει, κάνει οτι του περνά απο το χέρι ώστε να καταστρέψει την παλιά εικόνα εκείνη που όλοι αγαπήσαμε,κρίμα.

    ReplyDelete
  3. ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Ο ΝΙΟΝΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΩΜΕΝΑ , ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΦ'ΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΑΦ'ΕΤΕΡΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

    ReplyDelete
  4. Κύριε Μιχαηλίδη δεν μπορώ να πώ ότι νιώθω περήφανος για τη συμπεριφορά του Πάμπλο Γκαρσία...όχι τόσο για τη μπουνιά που έριξε..(τα βίντεο δείχνουν καθαρά ότι ο Μιτσελ της ..ομάδας σας δεν είναι και το καλύτερο λουλούδι ....)αλλά γιατί θα στερήσει την ομάδα μου από 4 αγώνες ...ένας κατα τ'άλλα πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής!Καιόσο για τα σχόλια σας -τραμπούκος και "το μαρτυρά μονίμως η φάτσα του" σας διαβεβαιώ ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε πάντα έναν άνθρωπο πάντα από τις στιγμιαίες εκφράσεις του προσώπου του!!Η σημερινή τεχνολογία μπορεί να εμφανίσει και τη Μητέρα Τερέζα ως Αλ Καπόνε...με μία μόνο στιγμή.....

    ReplyDelete
  5. θυμησου και παρατηρησε ξανα, εκτωρα, πως πιανει απο τον λαιμο τον ντιοπ. οπως και να το δεις, οσο καλος και να ειναι ως παικτης, ειναι ενεργεια τραμπουκου. ξερεις οτι, και απο την ομάδα μου, καταδικαζω πάντοτε τετοιες ενέργειες.

    χρηστος

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...