Saturday, May 28, 2011

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ (*)

ΤΥΡΟΠΙΤΑ και ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ και ΕΥΚΟΛΗ !

Αυτή η συνταγή για τυρόπιτα είναι ειδικά αφιερωμένη σε πρωτάρηδες της κουζίνας.  Χωρίς καθόλου λάδι , ελαφριά και γρήγορη, κόβεται εύκολα σε μικρά κομμάτια και γίνεται και ... σνάκ.. τι άλλο θέλετε ??  δεν έχει βέβαια την δυνατή γεύση της κλασικής τυρόπτας με φύλλο αλλά έχει το δικό της γευστικό ... low profile !  Την έχω δοκιμάσει και με λίγο ψιλοκομμένο άνιθο και της πάει πάρα πολύ. Της πάει πολύ το μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με αρκετούτσικο σουσάμι από πάνω.




1 πακέτο φύλλο κρούστας
350 γρ, φρέσκο  ανθότυρο
600 γραμμ φέτα
300 γραμμ γάλα 3,5%
200 γραμμ γιαούρτι
6 αυγά
6 κ.γλ. κοφτά μπέϊκιν
1 κ.σ.  κορνφλάουερ
5 κ.σ. σουσάμι
αλάτι , πιπέρι


Πρώτα πρέπει να στεγνώσουμε τα φύλλα. Ανοίξτε το  πακέτο φύλλο κρούστας και αφού πάρετε ένα-ένα τα φύλλα τσαλακώστε τα βάζοντας τα σε ένα ταψί δίπλα-δίπλα. Ανοίξτε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και αφού ζεσταθεί βάλτε μέσα το ταψί με τα τσαλακωμένα φύλλα. Σε 10-15 λεπτά πιάστε και γυρίστε τα φύλλα από την ανάποδη έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά, χωρίς όμως να αρπάξουν. Μόλις κρυώσουν τρίψτε τα σε μικρότερα κομμάτια.
Σε λεκάνη μίξερ η σε μια απλή λεκάνη βάλτε το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά τριμμένα με τα χέρια , τα αυγά ,το μπέϊκιν, το κορνφλάουερ και αρκετό φρέσκο πιπέρι. Χτυπήστε σε αργή ταχύτητα με το μίξερ όλα τα υλικά να ανακατευτούν καλά και μετά ρίξτε μέσα και τα τριμμένα φύλλα κρούστας ώστε να ενσωματωθούν και αυτά καλά. Τώρα δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι για να φτιάξετε όσο θέλετε την γεύση του μίγματος - εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
Λαδώστε καλά ένα μέτριο ταψί και μετά ρίξτε σιμιγδάλι να πάει παντού στον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάστε μέσα το μείγμα και ψήστε στους 180-190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Για να πάρει ωραίο χρώμα απο πάνω μπορείτε μετά από μισή ώρα να ανοίξετε τον φούρνο και να περάσετε με αυγό (το οποίο έχετε χτυπήσει) και ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της προσέχοντας να μην την πατήσετε και ξεφουσκώσει. Μπορείτε επίσης ταυτόχρονα να ρίξετε και αρκετό σουσάμι να κολλήσει από πάνω.

(*) Βασίλης Φραντζολάς.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...