Sunday, January 5, 2014

IN MEMORIAM - EΟΥΣΕΜΠΙΟ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ ΦΕΡΕΪΡΑ, 1942-2014

Ο Εουσέμπιο σκοράρει κατά της Μίλαν στον τελικό του Κυπελλου Πρταθλητριων Ευρωπης το 1963 στο Wembley, οπου τελικά όμως έχασε η Μπενφίκα. (Διπλα του στη φωτό Τραπατόνι)

Στις 4 τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Πορτογαλίας), πέθανε ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών - αυτός, που όλοι μάθαμε να τον φωνάζουμε με το πρώτο του όνομα.

Γεννηθηκε στη Μοζαμβίκη από πατέρα γεννημένο στην Αγκόλα - και οι δύο χώρες, τότε, ήταν πορτογαλικές αποικίες.

Στα 15 από τα 22 χρόνια της σταδιοδρομίας του, ο Εουσέμπιο αγωνίστηκε στην Μπενφίκα της Λισαβόνας. Κέρδισε με αυτήν 11 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1961-62), αντίστοιχο του σημερινού Champions League.

Με την Εθνική Ομάδα της Πορτογαλίας αγωνίστηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλο το 1966, χάνοντας από την Αγγλία του Μπόμπι Τσάρλτον, με τον οποίο έγιναν μετά αχώριστοι φίλοι.

Στα 745 επαγγελματικά παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε, πέτυχε 733 τέρματα. Απίθανο! Σχεδόν 1 γκολ σε κάθε ματς.

Ήταν γνωστός με 3 ψευδώνυμα: Μαύρος Πάνθηρας, Μαύρο Διαμάντι και "Ρέϊ", που πάει να πει "Βασιλιάς".

Έχει ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μας, αφού ήταν εκείνος ο οποίος, το αλησμόνητο καλοκαίρι του 2004, παρέδωσε το Κύπελλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος, Θοδωρή Ζαγοράκη. Η Ελλάδα κέρδισε την Πορτογαλία στο στάδιο Da Luz  της Λισαβόνας 1-0 με γκολ του Άγγελου Χαριστέα.

Έξω από το στάδιο αυτό, υπάρχει άγαλμα τoυ Εουσέμπιο.

Ο ίδιος έχρησε διάδοχό του τον συμπατριώτη του Κριστιάνο Ρονάλντο, που τώρα αγωνίζεται στην Ρεάλ Μαδρίτης. Νωρίς το πρωί σήμερα, ο Ρονάλντο έγραψε μία μονο λέξη στο twitter του μόλις έμαθε για τον θάνατο του "Rei": "Αιώνιος".

Ο Εουσέμπιο πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Είχε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

 

2 comments:

  1. Φίλτατε Χρήστο .

    Μία απαραίτητη διευκρίνηση αναφορικά με την λεζάντα της φωτογραφίας : δεν πρόκειται φυσικά για αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ιταλίας καί της Πορτογαλίας αλλά για τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης μεταξύ της Milan καί της Benfica που διεξήχθει μπροστά σε 50.000 θεατές στις 22/05/1963 στο Wembley του Λονδίνου , είχαν προηγηθεί με γκόλ του αείμνηστου Eusebio οί αετοί της Λισσαβώνας αλλά τελικά την νίκη , καί βέβαια το κύπελλο , πήραν οί rossoneri με γκόλ ενός επίσης μεγάλου του Jose Altafini !

    Φιλικά.
    Αγγελίδης Θεόδωρος

    ReplyDelete
  2. Θοδωρή μου ευχαριστω πάρα πολύ. Για μία ακόμη φορά με έσωσες.
    Εκανα κιόλας τη διόρθωση. Νασαι καλά. Καλή Χρονιά.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...