Monday, January 6, 2014

ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ. ΓΛΥΚΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ!


Κρύο, καιρός για σούπα. Τα τελευταία χρόνια γίνανε της μόδας στην Ελλάδα και οι σούπες με γλυκιά κολοκύθα. Εγω μεγάλωσα μ' αυτές στην Αφρική, και τις τρώγαμε όχι μόνο σε σούπες, αλλά και στο φούρνο μαζί με τις πατάτες, τα καρότα και τα ολόκληρα σκόρδα (με τη φλούδα τους) που πάντα συνόδευνα το ψητό μας, κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι. Η συνταγή αυτή είναι διαφορετική από όσες ξέρουμε. Κατ' αρχάς η σούπα δεν είναι βελουτέ, και δεν έχει φρέσκα κρέμα. Είναι πλούσια σούπα (μπορεί δηλαδή να φαγωθεί και σαν κύριο γεύμα ή δείπνο), νοιώθεις τα κομμάτια της κολοκύθας γιαί δεν την περνάμε καθόλου από blender, και έχει και ρύζι Basmati που την κάνει ακόμα πιο γεμάτη. Η γεύση της παραπέμπει σε Ινδία, αφού έχει ως βάση της ένα μείγμα από εκλεκτά μπαχάρια που απελευθερώνουν απίθανες μυρωδιές. Παρακαλώ πολύ: Μην αγοράζετε κανένα μπαχάρι από αυτά που έχουν σε μουκάλες τα σουποερμάρκετ. Υπαρχουν παντού ωραιά μαγαζάκια με χύμα μπαχάρια. Να παίρνετε μικρή ποσότητα και να την χρησιμοποιείτε αμέσως. Το μαχάρι που μένει στη ντουλάπα χάνει μέχρι και το 80% του αρώματος και της γεύσης του. Τέλος, όσο για την γλυκοκολοκύθα, ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν είναι ώριμη για ψήσιμο, άρα θα έχει την ωραία γλυκιά της γεύση, είναι να την κτυπήσετε με την παλάμη του ενός σας χεριού και, αν ο ήχος που θα ακούσετε μοιάζει να είναι ρηχός, σχεδόν κούφιος, τότε είναι εντάξει. Εαν είναι σκληρός ήχος, χωρίς "αντίλαλο", τότε η κολοκύθα δεν είναι ακόμα ώριμη.
 
Η συγκεκριμένη συνταγή, δοκιμασμένη πολλές φορές, είναι τροποιημένη από συνταγή του Jamie Oliver. Και η ποσότητα είναι για 6-8 άτομα. Καλή επιτυχία.
 
Υλικά:
 
600 γρ γλυκοκολοκύθα

2-3 καυτερές πιπεριές (chilies) με αφαιρεμένα τα σπόρια και λεπτοκομμένες

2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες & λεπτοκομμένες (thinly sliced)

2 κομμάτια ginger, το κάθε ένα μεγέθους κύβου 2 cm, ξεφλουδισμένα.

3 ξυλάκια lemon grass (αν δεν βρείτε φρέσκα, πάρτε τα σε ξυλάκια – τάχει ο Θανόπουλος)

1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο. Ξεχωρίστε τα φύλλα από τα κοτσάνια και αυτά, τα κοτσάνια, τα ψιλοκόβουμε και τα φυλάμε χώρια.

1 γεμάτη σούπας five spice (κανέλλα, αστεροειδής, σπόροι fennel, σπόροι Szechuan ή μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο – τα κτυπάμε όλα στο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη)

1 γεμάτη κ.σ. τριμμένο κύμινο

Ελαιόλαδο

1 λευκό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

565 ml ζωμός κότας ή λαχανικών που, κατά προτίμηση να είναι σπιτικοί, όχι έτοιμοι

200 γρ ρύζι Basmati

2Χ400ml κονσέρβες με γάλα καρύδας (coconut milk)

Θαλασσινό χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
 
Εκτέλεση:
 
 
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια των 5 cm.
 
Φτιάχνουμε τη βάση της σούπας: Κτυπάμε (στο χέρι στο γουδί, η στο blender), τα chilies, το σκόρδο, το ginger, το lemongrass, τα κοτσάνια του κόλιανδρου τα five-spice μπαχάρια και το κύμινο. (Εναλλακτικά, αντί τα five spice μπορείτε να βάλετε Garam Masala). Ολο αυτό να γίνει ένας ωραίος πολτός, από τον οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τυχόν σκληρά κομμάτια από το τζίντζερ η τα κοτσάνια του κόλιανδρου.
 
Τοποθετούμε το μίγμα αυτό σε βαθιά κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και το κομμένο σε λεπτές φέτες κρεμμύδι μας, και τσιγαρίζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ώστε να απελευθερωθούν όλες οι μυρωδιές από τα μπαχάρια μας.
 
Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα κομμάτια της γλυκοκολοκύθας και των ζωμό κότας/λαχανικών. Ανακατεύουμε, «γδέρνοντας» απαλά όλα τα υλικά από τη βάση του τηγανιού. Αφήνουμε να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά με τη κατσαρόλα σκεπασμένη, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα – όχι όμως να λιώσει.
 
Τώρα, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Κάποια κομμάτια κολοκύθας θα λιώσουν από μόνα τους, κάποια όχι. Δεν πειράζει. Δεν θέλουμε τη σούπα αυτήν βελουτέ. Θέλουμε να έχει τον όγκο της!
 
Συνεχίζουμε να ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι ώσπου να ψηθεί το ρύζι. Μετά, βγάζουμε το καπάκι, ρίχνουμε το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε πάλι, δοκιμάζουμε, και προσθέτουμε οσο αλάτι και πιπέρι νομίζουμε ότι χρειάζεται. Για έξτρα οξύτητα, προσθέτουμε και μερικές σταγόνες από το lime.
 
Σερβίρουμε ζεστή, ρίχνοντας για γαρνιτούρα από πάνω μερικά ψιλοκομμένα ή/και ολόκληρα φύλλα κόλιανδρου.

Καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...